Siirry sisältöön

Näin Kelan etuudet muuttuvat vuonna 2022

Koti & Perhe | 30.12.2021
Vuoden alussa tulee voimaan lakimuutoksia, jotka vaikuttavat Kelan etuuksiin. Lue tästä, miten lapsiperheiden, opiskelijoiden, työttömien ja eläkeläisten tuet muuttuvat. Myös sairastamiseen liittyviin tukiin tulee muutoksia.
Kuuntele artikkeli
""

Tarkista, koskevatko Kelan etuusmuutokset sinua

 1. Kela-taksin tilausnumerot muuttuvat. 1.1.2022 alkaen jokaisessa maakunnassa on kaksi palveluntuottajaa, joilta Kelan korvaamat taksimatkat tilataan. Asiakas voi itse valita, kummalta hän tilaa matkansa. Katso uudet tilausnumerot tästä.
  Kela jatkaa koronarokotteen ottamisesta aiheutuvien matkakustannusten korvaamista 30.6.2022 asti. Myös koronatestiin tehdystä matkasta saa korvauksen. Lue lisää matkakorvauksista.
 2. Lapsiperheet. Perhevapaauudistus astuu voimaan elokuussa. Vanhempainpäivärahojen kesto, ajankohta ja jakautuminen vanhempien kesken muuttuvat. Uudet perhevapaat koskevat perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Lastenhoidon tukiin tulee korotus vuoden alussa. Yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettavan hoitorahan uusi määrä on 350,27 e/kk. Lue lisää lapsiperheiden etuuksista.
 3. Opiskelijat. Opintotuen tulorajat nousevat vuoden 2022 ajaksi neljänneksellä. Opiskelija voi ansaita 15 630 euroa, jos hän nostaa opintotukea 9 kuukaudelta. Opintorahoihin tulee 2,1 %:n korotus 1.8.2022. Lue lisää opiskelijoiden etuuksista.
 4. Työttömät. Toukokuun alusta tulee voimaan uusi työnhakumalli. Työnhakija ja TE-palveluiden tai kunnan asiantuntija tapaavat heti työttömyyden alussa ja tekevät työllistymissuunnitelman. Perussääntö on, että työnhakijan pitää hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa. Karenssien kesto lyhenee. Peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määrää korotetaan 72 snt/pv. Uusi määrä on 34,50 e/pv. Lue lisää työttömien etuuksista.  
 5. Lesket. Vuodesta 2022 alkaen myös avopuolisolla on oikeus leskeneläkkeeseen, jos hän on asunut edesmenneen avopuolisonsa kanssa yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta ja heillä on yhteinen, alaikäinen lapsi. Leskeneläke muuttuu määräaikaiseksi nuorilla leskillä. Leskeneläkkeiden uudistus koskee tilanteita, joissa puoliso kuolee vuonna 2022 tai sen jälkeen. Lue lisää perhe-eläkkeistä.
 6. Eläkeläiset. Kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen tulee 2,1 %:n indeksikorotus. Täysi kansaneläke yksin asuvalle on 1.1.2022 alkaen 679,50 e/kk ja takuueläke 855,48 e/kk. Kela tarkistaa eläkkeiden euromäärän ilman erillistä hakemusta. Lue lisää eläkeläisten etuuksista.
 7. Sairastamiseen liittyvät tuet. Lääkekustannusten vuosiomavastuu (ns. lääkekatto) suurenee 12,38 euroa. Vuonna 2022 se on 592,16 euroa. Sairauspäivärahaa pitkään saavien kuntoutustarpeen selvittämistä tehostetaan. Kela selvittää kuntoutustarpeen. kun sairauspäivärahaa on maksettu 60, 150 ja 230 päivää. Sairauspäivärahan sekä kuntoutus- ja erityishoitorahan vähimmäismääriä korotetaan 62 snt/pv. Lue lisää sairastamiseen liittyvistä tuista.
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.