Tärpit 1 min

Vauva tulossa? Vanhempain­päivärahoihin on luvassa muutos

Suunnitteletko perheenlisäystä, vai näyttääkö raskaustesti jo positiivista? Vuoden 2020 alusta alkaen vanhempainpäivärahat määräytyvät vuositulon perusteella. Etuuksien tasot säilyvät ennallaan.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 19.6.2019

Näin vanhempain­päivärahojen määräytyminen muuttuu

  1. Jos oikeutesi vanhempainpäivärahaan alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, päiväraha määräytyy vuositulon perusteella. Vuositulo lasketaan siltä 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kuukautta. Tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää siis 1 kuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei oteta huomioon.
    • Jos oikeutesi äitiysrahaan alkaa esimerkiksi 1.3.2020, vuositulo lasketaan ajalta 1.2.2019 –31.1.2020.
    • Huomioi poikkeus tammikuussa: jos oikeutesi päivärahaan alkaa tammikuussa 2020, vuositulo lasketaan ajalta 1.1.–31.12.2019.
  1. Vuosituloon lasketaan palkkatulot, YEL- ja MYEL-työtulo, tietyt ansionmenetyskorvaukset sekä tietyt etuudet kuten työttömyysetuus, sairauspäiväraha ja opintoraha. Vuositulo voi koostua useammasta eri tulosta, kuten esimerkiksi palkasta ja etuudesta. Kela saa yleensä tarvittavat tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista eikä sinun tarvitse ilmoittaa niitä Kelaan.
  2. Vanhempainpäiväraha voi muutoksen jälkeenkin määräytyä edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleen tulon perusteella, jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt 3 vuotta.
  3. Vanhempainpäiväraha voi tietyissä poikkeustilanteissa määräytyä lyhyemmän ajan tulojen perustella. Jos olet 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson aikana esimerkiksi valmistunut ammattiin ja suorittanut tutkinnon, voit hakea vanhempainpäivärahan määräytymistä tarkastelujakson viimeisten 3 kuukauden tulojen perusteella. Lisäksi edellytetään, että 3 kuukauden tulosi kerrottuna neljällä ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson perusteella määräytyvä vuositulo.
  4. Jos sinulla ei ole tuloja 12 kuukauden tarkastelujakson aikana tai ne ovat hyvin pienet, päivärahasi on vähintään vähimmäismääräinen.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Isän tuet • Isyysvapaa ja väestötietojärjestelmä
Lastenhoidon tuet • Re: Etävanhemman hoitovapaa
Lastenhoidon tuet • Puolison työttömyystuki + hakijan opintotuki ja lastenhoidon tuki = ?
Kysy Kelasta