Siirry sisältöön

Korvaako Kela enää sairaanhoidon kuluja?

Yleinen | 1.1.2023 | päivitetty 17.1.2023
Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksiin tuli paljon muutoksia vuoden 2023 alussa, kun valtaosa yksityisen sairaanhoidon korvauksista poistui. Korvausten muuttuminen vaikuttaa myös matkakorvauksiin. Mikä korvauksissa muuttui, miksi ja voiko niitä vielä saada?
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Yksityisen sairaanhoidon kustannusten korvaaminen ja korvausten määrät ovat viime vuosina olleet suurennuslasin alla. Korvausmäärät ovat tasaisesti pienentyneet vuosien varrella. Kun eduskunnassa käsitellään talousarvioita ja pidetään budjettiriihiä, usein myös Kelan maksamat korvaukset ovat tarkastelussa. Tänä vuonna esimerkiksi vanhustyöhön tarvittavien hoitajien määrän turvaamiseksi tarvittiin leikkauksia muualta. Osa leikkauksista kohdistui Kelan sairaanhoitokorvauksiin.

Yksityisen sairaanhoidon korvausmäärät ovat pienentyneet vuosien varrella.

Joillekin pienetkin korvaukset ovat olleet tarpeellinen apu ja toivottu lisä, sillä moni hakeutuu yksityiselle puolelle hoitoon, jos sopivaa hoitoa ei ole ollut tarjolla omalla paikkakunnalla. Vaikka korvausten määrät eivät järin suuria olleet aiemminkaan, isossa kuvassa niistä kuitenkin muodostuu tuntuvia summia. Jos korvausta sai aiemmin vaikkapa kympin verran ja tänä vuonna korvaus jää kokonaan pois sadaltatuhannelta kansalaiselta, säästöjä syntyy jo miljoonan verran. Moni politiikkaa ja uutisointia seurannut asiakas onkin kertonut ymmärtävänsä tilanteen.

Näkyvin muutos on todennäköisesti se, ettei fysioterapiasta enää makseta ollenkaan Kela-korvausta, vaikka lähete olisi kirjoitettu tai käynnit aloittanut viime vuoden puolella. Korvauksia vuoden 2022 kustannuksista ehtii kuitenkin hakea normaalisti puolen vuoden hakuajan puitteissa. Fysioterapiasta ei siis lääkärin lähetteelläkään makseta enää Kela-korvausta. Toisaalta jatkossa lääkärikäyntiä ei tarvita vain lähetteen saamiseksi.

Kela-korttia ei kannata kuitenkaan vielä saksia kahtia.

Onneksi ihan kaikki korvaukset eivät poistuneet. Edelleen korvausta voi saada esimerkiksi yksityisen yleis- tai erikoislääkärin vastaanottokäynnistä sekä tiettyjen lääkäreiden määräämistä tutkimuksista ja toimenpiteistä. Myös hammashoidon kustannuksia korvataan kuten ennenkin. Kela-korttiakaan ei kannata vielä saksia kahtia – apteekissa saatavan lääkekorvauksen lisäksi voidaan edelleen useimmilla yksityisillä lääkäriasemilla vähentää korvaus suoraan niistä kustannuksista ja toimenpiteistä, joista korvausta on edelleen mahdollista saada.

Jos korvattavat kustannukset tai korvausten määrä mietityttää, löydät taksat ja tietoa kela.fi -sivuilta. Jos olet ottanut kulujen turvaksi vakuutuksen, kannattaa kysäistä omasta vakuutusyhtiöstä, miten korvausten poistuminen vaikuttaa hakemiseen tai korvauksiin.

Jotta matkasta saisi korvauksen, myös hoidon pitää olla korvattavaa.

Matkakorvauksissa muutokset liittyvät juuri sairaanhoitokorvausten poistumiseen: jotta matkasta saisi korvauksen, myös hoidon pitää olla korvattavaa. Näin ollen esimerkiksi fysioterapiahoitojen matkoja ei enää korvata. Julkisen terveydenhuollon kustannuksiin tai sinne tehtäviin matkoihin muutoksia ei tullut. Lisäksi edelleen hyvinvointialueen antamalla maksusitoumuksella tai palvelusetelillä matka voidaan korvata sinne, missä hoitoa on saanut.

Vaikka korvausten leikkaukset ovat harmillisia, ovat yksityisten lääkäriasemien ja fysioterapeuttien palvelut edelleen jokaisen niitä tarvitsevan käytettävissä. Vaikka Kela ei enää korvaa kustannuksia yhtä laajasti, palveluihin voi hakeutua omien mahdollisuuksien mukaan kuten ennenkin. Kannattaa kuitenkin varautua laskun loppusumman olevan joitakin euroja tai kymppejä suurempi kuin aiemmin.