Siirry sisältöön

Osasairauspäiväraha muuttuu – oliko palaute taustalla?

Terveys | 14.12.2022
Osasairauspäivärahaan on luvassa monia erinomaisia muutoksia ensi vuoden alusta. En malta olla ajattelematta, että taustalla oli palautevyöry, jossa toivottiin joustoja muun muassa omavastuuseen.
Anna Heikkinen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Otin riemulla vastaan uutisen, jossa kerrottiin vuoden 2023 alusta voimaan tulevasta osasairauspäivärahan lakimuutoksesta. Muutos helpottaa osa-aikaisen työntekijän mahdollisuutta saada osasairauspäivärahaa, ja lisäksi enimmäisaikaa pidennetään reilulla kuukaudella.

Perusperiaatteet osasairauspäivärahassa pysyvät ennallaan. Osa-aikatyöstä sopivat työnantaja ja työntekijä, hoitavan lääkärin suosituksesta, ja työaikaa vähennetään yhteisesti sovitulla tavalla 40–60 %:lla täydestä työajasta. Päivärahan edellytyksenä on siis yhteinen osa-aikatyöstä sopiminen, eikä työskentely saa vaarantaa hakijan terveyttä tai toipumista. Osasairauspäivärahan määrään ei myöskään tule muutoksia, vaan etuuden suuruus on edelleen puolet täyden päivärahan määrästä.

Muutos takaa yhä useammalle työntekijälle paremmat mahdollisuudet hakea etuutta.

Osasairauspäivärahan edellytyksenä on vielä nykyisin se, että hakijalla on kokoaikainen työsuhde. Työajan on pitänyt olla alalla normaalisti sovellettavan kokoaikaisen työntekijän viikkotyöajan mukainen. Osa-aikaisilla, kahta tai useampaa työtä tekevällä yhteen lasketun työajan on pitänyt olla vähintään 35 tuntia viikossa. Siksi ne osa-aikaiset, joilla nämä ehdot eivät täyty, ovat olleet väistämättä väliinputoajia tämän etuuden osalta.

Ensi vuoden alusta osasairauspäivärahan edellytyksenä oleva kokoaikatyön määritelmä muuttuu siten, että kokoaikatyöllä tarkoitetaan yleensä työtä, jossa säännöllinen työaika on vähintään 30 tuntia viikossa.

Omavastuuaika alkaa jatkossa kulua jo osa-aikaisen työskentelyn aikana.

Paljon päänvaivaa on aiheuttanut myös sairauspäivärahan omavastuuaika – tämä kuuluu asiakaspalvelumme TOP 5 -listalle. Lyhyesti ilmaistuna asia on ollut niin, että osasairauspäivärahaan tulee omavastuuaika silloin, jos osasairauspäivärahaan ei haeta suoraan pitkän sairausloman jatkoksi. Omavastuuaika tulee myös silloin, jos sairauslomat ovat olleet lyhyitä pätkiä siellä täällä. Ja kaiken lisäksi tuon omavastuuajan aikana ei ole saanut mennä töihin. Silloin on pitänyt olla sairauslomalla ja odottaa työn alkamista, vaikka vointi sallisikin jo osittaisen työnteon.

Lakimuutoksen ansiosta työn voi aloittaa heti, jos vointi sen sallii, ja omavastuuaika kuluu työskentelyn aikana. Toki on muistettava, että omavastuuajalta päivärahaa ei makseta, mutta ainakaan aika ei mene turhaan odotteluun.

Osasairauspäivärahan aikana voi seurata omaa terveyttään ja toipumista sekä miettiä ratkaisuja tulevaisuutta varten.

Osasairauspäiväraha on mielestäni erinomainen keksintö. Minusta on hienoa, että osa-aikaisen työn kokeileminen on mahdollistettu muutamien kuukausien ajaksi silloin, kun terveys ei salli vielä kokoaikaista työtä. Vuodenvaihteen jälkeen osa-aikatyötä voi kokeilla aiemman viiden kuukauden sijaan jopa kuuden kuukauden ajan. Se on mielestäni aika hyvä aika sille, että voi seurata omaa terveyttään ja toipumista sekä miettiä ratkaisuja ja vaihtoehtoja osasairauspäivärahan jälkeiselle ajalle.

Tämän muutoksen toteutuminen on pitkän prosessin ja varmasti suuren palautemäärän tulosta. Olen itsekin seisonut siinä jonossa, jossa tästä asiasta on saanut palautetta antaa – sekä omasta halusta että asiakkaiden pyynnöstä. Vaikka palautteen antaminen voi joskus tuntua turhalta, niin kulisseissa se saattaa käynnistää valtavat prosessit, niin kuin uskon nytkin tapahtuneen. Palautteen antaminen ei siis ole mennyt hukkaan.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.