Siirry sisältöön

Velka­järjestelyyn pääsy muutti Joukon elämän – ”Parasta, mitä olen tältä yhteiskunnalta saanut”

Työ & Toimeentulo | 18.6.2019
Jouko Vidgren pelasi itselleen noin 100 000 euron velat. Vasta neljä vuotta peliriippuvuuden selättämisen jälkeen hän uskalsi hakea apua myös raha-asioihin. Velkajärjestelyn ansiosta hän sanoo olevansa jälleen osa yhteiskuntaa.
Kuuntele artikkeli
Jouko Vidgren istuu ulkona työvaatteissaan.
57-vuotias kirvesmies saa viettää 60-vuotisjuhliaan velattomana miehenä. ”Niistä tulee isot juhlat”, Jouko Vidgren lupaa.

Yhdeksän vuotta sitten Jouko Vidgrenin naisystävä antoi kaksi vaihtoehtoa: avun hakeminen tai ero.

”Naisystäväni valitsi sanansa fiksusti. En välttämättä olisi vielä silloin hakenut apua. Ei peliriippuvainen osaa lopettaa pelaamista – pelaaminen menee kaiken edelle”, Jouko muistelee.

Naisystävän sanoista lähti Joukon elämässä liikkeelle lumipalloefekti: häpeä ja samanaikainen huojennus peliriippuvuuden paljastumisesta, avun hakeminen ja sen saaminen, velkajärjestelyyn hakeutuminen ja uusi ura timpurina.

Nyt Jouko on maksanut 33 velkaerää 63:sta.

”Ajatella, kahden ja puolen vuoden kuluttua olen velaton.”

Hoito auttoi ymmärtämään peli­riippuvuuden syitä

Joukon peliharrastus lipsahti ongelmapelaamisen puolelle äidin kuoleman jälkeen vuosituhannen vaihteessa. Jouko pakeni negatiivisia tunteita pelikoneiden ja nopeatempoisten nettipelien maailmaan.

”Tarvitsin dopamiinipiikkini.”

Välillä Joukolla oli muutaman kuukauden ”kuivia kausia”, jolloin hän ei pelannut, mutta aina pelikoneiden houkutus kävi ylivoimaiseksi. Rahaa pelaamiseen hän haki kulutusluotoista ja jättämällä rästiin yrittäjälle pakolliset alv-maksut.

Pelaamisesta tuli pakonomaista, kunnes seinä tuli vastaan. Viimeisellä kerralla Jouko pelasi poikkeuksellisesti pankkikortilla ja pelaaminen paljastui hänen naisystävälleen.

”Olin niin väsynyt salailuun ja pakonomaiseen pelaamiseen, etten muista, että olisin edes harkinnut jatkavani. Sama mekaniikka toimii kaikessa ongelmakäyttäytymisessä: joku laittaa rajan ja pakottaa valitsemaan.”

Jouko pääsi Peliklinikan tarjoamaan avoterapiaan. Siellä kaivettiin syitä pelaamiselle.

”Pelaamiseni ei ollut syy vaan oire – syy pelaamiseen on aina muualla. Terapiassa minun syykseni paljastui muun muassa haluni miellyttää kaikkia ihmisiä aina loppuun asti. En sietänyt epävarmuutta, joka liittyi eri mieltä olemiseen.”

Jouko Vidgren istuu kahvikupin ääressä ja katselee ikkunasta kadulle.
Jouko on kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi ja kiertää puhumassa ongelmapelaamisesta ja siitä toipumisesta.

Peli­ongelmaisten vertaistuki­ohjaaja, joka vältteli raha-asioista puhumista

Oman terapiansa jälkeen Jouko halusi auttaa muita samassa koukussa olevia. Hän hakeutui rahapeliriippuvaisille ja heidän läheisilleen vertaistukea tarjoavan Pelirajat’on-vertaisohjaajakoulutukseen.

Vertaistukiryhmätoiminnassa oli kuitenkin yksi ongelma: siellä puhuttiin paljon talousasioista ja siitä, miten ongelmapelaajan rahahanat suljetaan, jotta pelaaminen ei enää onnistu ja velkaantuminen saadaan pysäytettyä.

”Jouduin väistelemään aihealuetta, sillä omat raha-asiani olivat retuperällä, enkä häpeän vuoksi suostunut puhumaan niistä. Silloinen terapeuttini oli onneksi ratkaisukeskeinen ja kannusti minua laittamaan myös raha-asiani kuntoon. Olin toki yrittänyt hoitaa velkojani omatoimisesti, mutta ei siitä tullut mitään.”

Kun Jouko meni tapaamaan Vantaan kaupungin velkaneuvojaa vuonna 2015, hän pelkäsi moralisointia.

”Pahinta, mitä velkaneuvoja olisi voinut sanoa, olisi ollut, että ei mitään toivoa, mitäs olet raha-asiasi sotkenut.

Lue myös: Perintäkirje Kelalta? 8 kysymystä Kela-velkojen maksamisesta

Velka­järjestely kestää viisi vuotta – syynä kevytmielinen velkaantuminen

Ensimmäisellä tapaamiskerralla velkaneuvoja sanoi suoraan, että ulosotossa olevalle Joukolle lähdetään hakemaan velkajärjestelyä. Velkajärjestely on virallinen kaikkia velkoja koskeva järjestely, jossa yhdellä maksuohjelmalla järjestetään velallisen koko velkatilanne. Maksuohjelman läpikäytyään osa veloista annetaan anteeksi.

Jouko luovutti velkaneuvojalle valtakirjan hoitaa hänen asioitaan, ja ulosotto keskeytettiin siksi aikaa, kunnes käräjäoikeus olisi tehnyt päätöksensä. Velkaneuvoja oli sitä mieltä, että velkajärjestelyyn oli hyvät edellytykset.

Velkaneuvoja oli kokenut konkurssin myös henkilökohtaisesti ja osasi eläytyä Joukon asemaan.

Jouko kertoo velkaneuvojan suhtautuneen hänen tilanteeseensa asiallisesti. Pelko nöyryyttämisestä oli ollut turhaa. Velkaneuvoja oli kokenut konkurssin myös henkilökohtaisesti ja osasi eläytyä Joukon asemaan.

”Jossakin vaiheessa hän sanoi minulle, että katso kadulla vastaantulijoita. Joka viidennellä on taloudellisia vaikeuksia. Sain velkaneuvojalta myös pienen kannustavan tarinan mukaani ja kehotuksen tehdä asioihin pieniä muutoksia.”

Jouko Vidgren takaa kuvattuna.
Asiallinen ja kannustava velkaneuvoja sai Joukon uskomaan, että hän selviää veloistaan.

Vuoden 2016 keväällä Jouko sai myönteisen päätöksen velkajärjestelyyn pääsystä. Hänen kohdallaan velkajärjestely kestäisi viisi vuotta, sillä velkaantumisen katsottiin tapahtuneen kevytmielisesti. Yleensä ”kevytmielisesti velkaantuminen” on este velkajärjestelyyn pääsylle, mutta käräjäoikeus huomioi Joukon tapauksessa irtaantumisen pelaamisesta ja vertaisohjaajana toimimisen. Joukon puolesta puhui myös se, ettei hän ollut velkaantunut lisää velkaneuvontaan hakeutumisen jälkeen.

Velkaneuvontaan hakeutuessaan Joukolla oli velkaa noin 100 000 euroa. Velkojiin kuului muun muassa kulutusluottoyrityksiä, luottokorttiyhtiöitä ja pankkeja.

Jouko sanoo, että ilman velkaneuvontaa ja velkajärjestelyyn pääsyä hän ei olisi koskaan saanut maksettua velkojaan. Velkajärjestelyn ansiosta hän on taas osa yhteiskuntaa.

”Velkaneuvonta on yksi parhaimpia palveluita, joita olen tältä yhteiskunnalta saanut. Olen sanonut sen kaikille.”

Pelaaminen vaihtui meditointiin – ”Olen oppinut hallitsemaan tunteita”

Joka aamu Jouko näkee peilissä miehen, joka ei enää pelaa. Hän on kuivilla ja siitä näkyvin todiste on pitkä parta, jota hän ei ole leikannut sen jälkeen, kun laittoi viimeisen kolikon rahapeliautomaattiin.

Yhdeksässä vuodessa on tapahtunut paljon muutakin.

Jouko on kouluttautunut timpuriksi ja vaihtanut toimistotyöt fyysiseen ahertamiseen. Sen lisäksi hän on kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi ja kiertää puhumassa ongelmapelaamisesta ja siitä toipumisesta.

Aiemmin pelaamisesta saamansa dopamiinipiikit hän hankkii nykyään muun muassa meditoinnista.

”Hurahdin meditointiin kolme vuotta sitten. Sen ansiosta olen oppinut hallitsemaan vaikeita tunteita. Pelatessa en todellakaan hallinnut niitä. Pelaaja ei koskaan elä nykyhetkessä: hän joko harmittelee häviötä tai miettii tulevaa pelaamista.”

Jouko on nyt velkajärjestelyn puolivälissä. Siitä on jo kaksi ja puoli vuotta, kun hän kuuli velkaneuvojan sanat: älä huoli, kaikki järjestyy.

Ja siltä tosiaan näyttää.

”On uskomatonta, että samana vuonna, kun täytän 60, velat on kuitattu. Sen kunniaksi aion järjestää kunnon syntymäpäivät.”

Kahvikuppia pitelevät kädet ja pitkä letitetty parta.
Päivä päivältä pitenevä parta muistuttaa Jouko Vidgreniä siitä, miten pitkään hän on ollut pelaamatta.

Velkajärjestely on velkojen viimesijainen maksukeino

 • Velkajärjestely on virallinen, tuomioistuimen kautta tehtävä kaikkia velkoja koskeva järjestely, jossa yhdellä maksuohjelmalla järjestetään koko velkatilanne.
 • Velkajärjestely on velkojen viimesijainen maksukeino. Mikäli henkilöllä on maksuvaikeuksia, hänen pitää ensisijaisesti olla yhteydessä velkojiinsa ja pyrkiä sopimaan maksujärjestelyistä.
 • Jos edellä mainittu ei onnistu eikä veloistaan selviä, velkajärjestely saattaa olla ratkaisu.
 • Sovintoratkaisun löytämiseksi ja taloudellisen kokonaistilanteen kartoittamiseksi velallinen saa apua oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta.
 • Velkajärjestelyn aloittaa tuomioistuin, joka myös vahvistaa velalliselle maksuohjelman.
 • Velkajärjestelyssä velallisen on käytettävä velan maksuun kaikki ne tulot, jotka eivät mene välttämättömiin elinkustannuksiin tai perheen elatusvelvollisuuksiin liittyviin maksuihin.
 • Kun velallinen on käynyt läpi velkajärjestelyn edellyttämän maksuohjelman, hän vapautuu velan loppuosasta.

Lähteet: Kelan lakipalveluryhmän perintätiimin tiimipäällikkö Emmi Lehtonen ja Takuu-Säätiö

Kela-velkojen maksujärjestelyistä neuvottelu

 • Ota yhteyttä Kelaan aina, jos et pysty kerralla maksamaan takaisin perittäviä etuuksia.
 • Ole yhteydessä Kelaan hyvissä ajoin. Ennen eräpäivää asioista on aina helpompi sopia kuin eräpäivän jälkeen. Ota yhteyttä kuitenkin viimeistään maksukehotuksen saatuasi.
 • Jos takaisin perittävät etuudet siirtyvät ulosottoon, ulosottoa ei voi enää perua.
 • Lähtökohtaisesti asiakas voi ehdottaa Kelalle, miten hoitaa velan.
 • Ole yhteydessä Kelan perintäkeskukseen joko puhelimitse tai sähköisesti ja ehdota maksusuunnitelmaa. Kelan asiointipalvelussa on sovellus, joka ohjaa, millaista maksusuunnitelmaa asiakkaan on mahdollista ehdottaa.

Asiantuntijana Kelan lakipalveluryhmän perintätiimin tiimipäällikkö Emmi Lehtonen

Lue lisää velkaongelmien ratkaisusta

Oikeus.fi –Talous- ja velkaneuvonta Takuusäätiö

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.