Siirry sisältöön

Opintosuoritukset suurennuslasin alla

Kela palvelee | 11.9.2018
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Lokakuussa postilaatikkoon saattaa kolahtaa selvityspyyntö opintojen edistymisestä, ja tämäkös monia mietityttää. Osa toipuu vielä kevään tulovalvonnasta ja selvittelee takaisinperintää. Saatat miettiä: ”Joudunko taas maksamaan tukea takaisin?” Huoli kuitenkin pois, sillä takaisinperintä tulee kyseeseen vain silloin, kun opintosuorituksia on erittäin vähän, eikä opiskelijan ole edes katsottu aikoneen opiskella.

Ollaksesi oikeutettu opintotukeen, sinun pitää edistyä opinnoissasi riittävästi. Jos opintopisteitä ei tule tarpeeksi, opintotuki voidaan lakkauttaa tai jopa periä takaisin. Mistä sitten tietää, ovatko opinnot edistyneet riittävästi?

Mistä sitten tietää, ovatko opinnot edistyneet riittävästi?

Korkeakouluopiskelijana sinulla pitää olla vähintään 20 opintopistettä lukuvuoden (1.8.–31.7.) aikana ollaksesi oikeutettu opintotukeen. Tämä on siis vähimmäisvaatimus lukuvuodessa suorituksien määrälle. Jos täytät vähimmäisvaatimuksen, niin Kela katsoo opintojen edistyneen riittävästi, jos suorituksia on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohden joko lukuvuoden aikana tai koko opintojen aikana. Tiesitkö muuten, että jos valmistut ennen syksyn edistymisen seurantaa, niin opintojesi katsotaan automaattisesti edistyneen riittävästi?

Seuranta tehdään lokakuun alussa, ja se koskee yleisesti korkeakouluopiskelijoita. Tänä vuonna kirjeet lähtevät matkaan 2.10. Toisen asteen opiskelijoiden opintosuorituksia seuraa oma oppilaitos, joka ilmoittaa Kelalle valvontailmoituksella riittämättömästä edistymisestä.

Jos saat selvityspyynnön, voit antaa siihen kirjallisen vastineen joko vastaamalla saamaasi kirjeeseen tai tekemällä vastineen verkon asiointipalvelussa. Kirjeessä on lisätietoja ja ohjeet vastineen tekemiseen. Vastine kannattaa aina antaa, sillä sen perusteella selvitetään, onko opintotuen jatkamiselle perusteita. Ilman vastausta opintotuki varmasti katkaistaan. Jos sinulla on tunne, että opintojen edistyminen ei ole ollut riittävää, niin kannattaa jo kerätä valmiiksi mahdollisia liitteitä selvitykseesi. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lääkärintodistukset.

Välillä laskemme laskimen kanssa opintopisteitä ja lohdutamme takaisinperintää pelkäävää nuorta.

Vakava sairastuminen tai muu hankala elämäntilanne opintojen aikana huomioidaan, kun edistymistä arvioidaan. Myös laajan opintokokonaisuuden, kuten lopputyön tekeminen on hyväksyttävä syy. Siksi onkin tärkeää, että vastaat saamaasi kirjeeseen ja selvität tilanteesi. Lisätietoa saat Kelan verkkosivuilta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Jos opintotukesi kuitenkin lakkautetaan tai muutetaan määräaikaiseksi, niin voit hakea sitä uudestaan, kun olet jälleen suorittanut riittävän verran opintopisteitä.

Voit hakea opintotukea uudelleen, kun olet suorittanut lakkautuksen jälkeen vähintään 20 opintopisteen arvoisia uusia opintoja. Myöntämiseen riittää myös, jos suoritat opintoja niin paljon, että opintopisteitä on koko opiskeluajalta keskimäärin 5 opintopistettä tukikuukautta kohden. Saamassasi päätöksessä on hyvin kerrottu tämä asia, joten se kannattaa lukea huolella läpi!

Jos opintotukesi muutetaan määräaikaiseksi, saat opintotuen vielä tältä lukuvuodelta. Jotta voit saada opintotukea tämän jälkeen, sinun pitää suorittaa lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä ja keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohden.

Syksy on kiireistä aikaa niin opiskelijoilla kuin meillä Kelan asiakaspalvelussakin. Asiakaspalvelussa emme näe suorituksiasi, mutta meihin voit ottaa yhteyttä, jos tilanteesi ei tunnu selviävän. Siellä minä ja kollegani vastaamme päivittäin mieltänne askarruttaviin kysymyksiin. Välillä laskemme laskimen kanssa opintopisteitä ja niiden riittämistä sekä lohdutamme takaisinperintää pelkäävää nuorta.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.