Siirry sisältöön

Hyviä uutisia lääkkeiden ostajille – lisäkorvauksen saa nyt apteekissa heti lääkekaton täytyttyä

Terveys | 14.1.2020
Tieto lääkkeiden vuosiomavastuun eli lääkekaton täyttymisestä näkyy 1.1.2020 lähtien reaaliaikaisesti apteekeissa. Asiakkaan ei enää tarvitse hakea Kelasta lisäkorvausta lääkeostosta, jonka myötä lääkekatto täyttyy, vaan korvauksen saa heti apteekissa.
Kuuntele artikkeli
Kuvituskuva.
Apteekki saa nyt reaaliaikaisesti tiedon asiakkaan lääkekorvausten vuosiomavastuun täyttymisestä. Oman lääkekaton kertymistä voi seurata Kelan verkkoasiointipalvelussa.

Mikä reaaliaikainen lääkekatto on ja mikä lääkekattouudistuksen myötä muuttuu?

Reaaliaikainen lääkekatto tarkoittaa, että 1.1.2020 alkaen lääkkeistä maksamasi omavastuuosuudet näkyvät ajantasaisesti apteekeissa ja Kelan asiointipalvelussa. Aiemmin Kelasta piti hakea jälkikäteen lisäkorvausta siitä lääkeostosta, jonka myötä vuosiomavastuu eli niin kutsuttu lääkekatto täyttyi – mutta nyt lisäkorvauksen saa heti apteekissa.

Kela ei enää lähetä ilmoituskirjettä vuosiomavastuun ylittymisestä sinulle tai edunvalvojallesi. Voit tarkistaa ajantasaisen vuosiomavastuukertymäsi Kelan verkkoasiointipalvelusta.

Miten muutos vaikuttaa runsaasti lääkkeitä käyttävien ihmisten elämään?

Vuonna 2020 lääkekorvausten vuosiomavastuu on 577,66 euroa. Lääkekaton täytyttyä maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkevalmisteesta vain kiinteän lääkekohtaisen omavastuun, joka on 2,50 euroa per lääke ja ostokerta.

Vuonna 2020 lääkkeen ostajalla sitoutuu vähemmän rahaa lääkekustannuksiin, koska hän saa lisäkorvauksen heti apteekkikäyntinsä yhteydessä, kun vuosiomavastuu 577,66 euroa täyttyy. Muutos on merkittävä paljon tai kalliita lääkkeitä tarvitsevan kukkarolle.

Mitä tarkoittaa, että lisäkorvauksen saa heti apteekissa?

Esimerkiksi jos olet maksanut vuoden 2020 aikana lääkkeistäsi vuosiomavastuuta yhteensä 547,66 euroa, sinulla on omavastuuta maksettavanasi vielä 30 euroa. Jos seuraavaksi ostat 70 euroa maksavan lääkkeen, maksat siitä omavastuuta vain 30 euroa, jonka myötä lääkekatto 577,66 euroa täyttyy. Lisäksi maksat lääkekohtaisen omavastuun 2,5 euroa.

Ennen uudistusta olisit maksanut apteekissa koko omavastuun 70 euroa ja hakenut lääkeostosta jälkikäteen Kelasta 37,50 euron lisäkorvausta.

Miten uudistus muuttaa lääkekorvausten hakemista?

Enää ei tarvitse hakea Kelasta jälkikäteen lisäkorvausta siitä lääkeostosta, jonka myötä lääkekatto täyttyy. Lisäkorvauksen saa heti apteekissa.

Jos lisäkorvaus jäisi jostain syystä saamatta lääkeoston yhteydessä, sitä voi jatkossakin hakea jälkikäteen Kelasta.

Miksi muutos on lääkkeen ostajalle hyödyllinen?

Asiakkaan kannalta tilanne on edullinen siksi, että hän saa lääkkeiden lisäkorvaukset joustavasti ja heti. Lisäkorvausta ei tarvitse enää hakea paperilomakkeella, eikä korvauksen saamista myöskään tarvitse odottaa käsittelyajan eli noin kuukauden verran.

On myös mahdollista, että kaikki asiakkaat eivät ole aiemmin edes hakeneet lisäkorvausta lääkeostosta, jonka myötä lääkekatto on täyttynyt.

Voiko pienituloinen hakea lääkkeisiin toimeentulotukea?

Kyllä, toimeentulotukea kannattaa hakea lääkeostoja varten, jos rahat eivät tunnu niihin riittävän. Myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen yhteydessä saa yleensä maksusitoumuksen lääkkeisiin. Kela lähettää sen sähköisesti apteekkiin.

Vuoden vaihteessa tuleva uudistus reaaliaikaisesta lääkekatosta ei vaikuta Kelan nykyisiin toimeentulotuen asiakkaisiin, koska he saavat yleensä lääkkeensä maksutta apteekista.

Asiantuntijoina artikkelissa toimivat yliproviisori Jaana Kruuti, proviisori Jaana Harsia-Alatalo ja proviisori Johanna Palmgrén Kelasta.

Infografiikka avautuu klikkaamalla suurempana uuteen välilehteen.

Infograafi lääkekorvausjärjestelmästä.

Seuraa lääkekorvausten omavastuun kertymistä

  • Voit seurata alku- ja vuosiomavastuusi kertymistä Kelan asiointipalvelussa valitsemalla Sairaanhoitokorvaukset > Lääkkeiden omavastuukertymä.
  • Lääkehausta näet korvattavat lääkkeet, jotka kerryttävät lääkekattoasi.

Reseptien uusiminen onnistuu myös Omakannassa

  • Saat resepteistäsi tarvittaessa yhteenvedon apteekista tai terveydenhuollosta. Näet reseptitietosi myös Omakanta-verkkopalvelussa.
  • Reseptit ovat pääsääntöisesti voimassa kaksi vuotta.
  • Voit uusia reseptin terveydenhuollossa puhelimitse tai vastaanotolla sekä apteekissa käydessäsi. Voit lähettää reseptin uusimispyynnön myös Omakannan kautta.
  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.