Siirry sisältöön

Lääkekatto ajan tasalle

Kela palvelee | 14.1.2020
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Uusi vuosi on uudistusten aikaa, sillä tammikuusta 2020 alkaen lääkekaton ylittävien kulujen korvaaminen sujuvoitui kertarysäyksellä. Apteekki nimittäin näkee reaaliajassa tiedot asiakkaan lääkeostojen vuotuisen omavastuun ylittymisestä, eikä asiakkaan tarvitse hakea Kelasta korvausta itse vuosiomavastuun täytyttyä.

Vuoden alussa apteekkiasiointi pohdituttaa Kelaan soittavia, joten selvittelemme usein, mitä alkuomavastuu ja lääkekatto oikein merkitsevät. Kalenterivuoden alkaessa aikuiset maksavat lääkkeistään niiden todellisen hinnan 50 euron alkuomavastuun täyttymiseen asti, minkä jälkeen korvausjärjestelmään kuuluvista lääkevalmisteista vähennetään Kela-korvaus. Silloin lääkepakkaus voi olla vaikkapa 40 % edullisempi kuin ennen alkuomavastuun täyttymistä.

Apteekki näkee reaaliajassa tiedot asiakkaan lääkeostojen vuotuisen omavastuun ylittymisestä.

Kun olet ostanut vuoden 2020 aikana lääkkeitä 577,66 eurolla, on lääkkeiden vuotuinen omavastuu eli lääkekatto täyttynyt. Tämän jälkeen maksat apteekissa vain pienen omavastuun jokaisesta tarvitsemastasi reseptivalmisteesta, jonka Kela korvaa. Aiemmin lääkekaton ylittävästä ostosta haettiin erikseen korvausta, mutta tänä vuonna saat korvauksen näppärästi suoraan apteekissa.

Uudistus on kuulunut riemun kiljahduksina Kelan asiakaspalvelussa, kun asiakkaiden ei tarvitse enää odottaa korvauksen käsittelemistä. Aikaisemmin neuvoimme asiakkaita vartomaan, että lääkkeiden ostotiedot ovat päivittyneet järjestelmään ja ilmoituskirje lääkekaton täyttymisestä pääsi postiin. Vasta sitten päästiin hakemaan korvaus lääkkeestä, jonka ostaminen ylitti lääkekaton. Aiemmin korvauseuroja jäi myös hakematta, mutta nyt apteekkien ajantasainen omavastuutieto hoitaa asian automaattisesti kuntoon. Niinpä erillistä ilmoituskirjettäkään ei enää lähetetä.

Aiemmin korvauseuroja jäi myös hakematta, mutta nyt asia hoituu automaattisesti kuntoon.

Uudistus hyödyttää etenkin ihmisiä, jotka käyttävät kalliita lääkkeitä tai heille on määrätty paljon lääkkeitä. Korvauksen hakeminen on voinut tuntua hurjalta sellaisissa tilanteissa, joissa lääkekatto on ylittynyt satojen eurojen hintaista lääkettä ostaessa. Kun järjestelmä ei ollut reaaliaikainen, lääkekattotietojen päivittyminen on vienyt aikaa ja tilille on kaivattu täytettä. Nyt Kelan ja apteekkien välinen järjestelmä on työstetty reaaliaikaan, joten lääkekaton ylittävän oston kustannusten korvaaminen käy sutjakasti ja vailla ylimääräistä paperityötä.

Muutoin uusi vuosi alkaa lääkkeiden osalta tutuilla tiedoilla. Esimerkiksi lääkkeiden Kela-korvausprosentit säilyvät entisellään. Lääkekattoa kerryttävät edelleen sellaiset reseptilääkkeet, kliiniset ravintovalmisteet ja perusvoiteet, jotka kuuluvat korvausjärjestelmään. Voit seurata lääkekaton täyttymistä asiointipalvelussa, jossa on vuoden alusta alkaen näkynyt ajantasainen tieto lääkkeiden ostokertymästä. Kun vuotuinen omavastuu on täynnä, näkyy asiointipalvelussa kertymän kohdalla merkintä ”täyttynyt”. Vuosi on vasta alussa, mutta joko olet tutkaillut kertymätietojasi verkossa?

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.