Lapsen saapuminen mullistaa vanhemman arjen, ja elämä täyttyy uusista ja ihmeellisistä asioista. Näin tapahtuu myös silloin, kun perheeksi tullaan adoption siivin. Tänään 9.11. on aika juhlistaa kansainvälistä adoptiopäivää, joka on omistettu ainutlaatuiselle matkalle perheeksi. Piirrä sinäkin kämmeneesi adoptiopäivän symboli hymynaama ja anna ilon näkyä!
Adoptiossa ollaan ainutlaatuisten perhesuhteiden rakentumiseen äärellä.
Adoptio merkitsee perhesuhteen muodostumista silloin, kun vanhempi ottaa adoptiolapsen pysyvästi omaksi lapsekseen. Olipa kyse esimerkiksi puolison jälkikasvun tai muualta saapuvan lapsen adoptoimisesta, ollaan ainutlaatuisten perhesuhteiden rakentumiseen äärellä. Yhteistä kaikille on varmastikin lapsiperhearki: vilinää ja vilskettä riittää, kun aamulla on edessä toppavaatteiden pukeminen tai iltapäivällä ei malttaisi suunnata välipalalle.
Suomessa kotimaisia adoptioita hoitavat kuntien sosiaalipalvelut tai adoptiotoimistot, kun taas kansainvälisissä adoptioissa on tavallisesti mukana kansainvälinen adoptiopalvelunantaja. Adoptoimiseen tarvitaan adoptiolautakunnan lupa. Jos pohdit mahdollisuutta lapsen adoptoimiseen, voit ensimmäiseksi ottaa yhteyttä kunnan sosiaalipalveluihin adoptioneuvontaa varten.
Adoptioprosessi voi kestää useita vuosia, joten adoptionhakijalle tieto lapsen saamisesta eli lapsiesitys on kauan odotettu onnen hetki. Pikkuvauvana adoptoitu ystäväni kertoi, että hänen vanhempansa muistelevat toisinaan, kuinka ihanaa, liikuttavaa ja jännittävää oli saada tieto hänen saapumisestaan. Se oli elämän mullistava päivä, jolloin heistä alkoi rakentua perhe.
Tieto lapsen saamisesta on kauan odotettu onnen hetki.
Kelan perhe-etuudet tukevat taloudellista tilannetta, kun adoptiolapsi saapuu. Esimerkiksi lapsilisää voidaan maksaa lapsen hoitoon ottamista seuraavan kuukauden alusta, kun lapsella on oikeus Suomen sosiaaliturvaan ja suomalainen henkilötunnus. Vanhempainvapaan ajalle on mahdollista saada vanhempainrahaa, jonka lisäksi voi hakea isyysrahaa. Alle 18-vuotiaan lapsen adoptiovanhempi voi hakea äitiysavustusta, kun lapsi adoptoidaan perheen ulkopuolelta. Adoptiovanhemmalla on mahdollisuus saada kotihoidon tukea myös yli 3-vuotiaasta alle kouluikäisestä lapsesta, kun kyse ei ole perheen sisäisestä adoptiosta. Vinkkaan vielä, että sateenkaariperheiden perhe-etuuksista löytyy kooste sivuiltamme.
Lue myös: Näin erilaiset perhemuodot on huomioitu tulevassa perhevapaauudistuksessa
Kansainväliseen adoptioon voi hakea Kelalta adoptiotukea, joka korvaa osan kuluista tuoreille vanhemmille, kun adoptio on toteutettu tiettyjen palvelunantajien avulla. Kun lapsi kotiutuu ulkomailta, tulee rahanmenoa palvelunantajan palvelumaksuista sekä adoptiokuluista, joita voivat aiheuttaa mm. asiakirjojen kääntämis- ja laillistamiskulut, viranomaismaksut sekä matkustus- ja majoituskulut. Jos jokin adoption taloudellisessa tuessa mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme.
Kelan perhe-etuudet tukevat taloudellista tilannetta, kun adoptiolapsi saapuu.
Reittejä perheytymiseen on monenlaisia, ja jokaisen takana on oma tarinansa. Ystäväni sanoikin, että ei tarvitse olla samaa verta ollakseen samaa perhettä ja sukua, kun on rakkautta ja välittämistä. Kansainvälisen adoptiopäivän tunnelmissa voimme piirtää hymynaaman kämmeniin, hymyillä leveästi ja jakaa kuvan sosiaaliseen mediaan. Joko kurkkasit, mitä sosiaalisessa mediassa näkyy aihetunnisteella WorldAdoptionDay?