Siirry sisältöön

Valmiita vastauksia

Kela palvelee | 12.1.2021
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Vuodenvaihde on monelle muutosten aikaa, joten myös meillä Kelassa puhelimet pirisevät tiuhaan tahtiin tammikuussa. Suurin osa Kelaan liittyvistä muutoksista on onneksi automaattisia, sillä esimerkiksi etuuksien indeksikorotuksien saamiseksi ei tarvitse tehdä uutta hakemusta ja reseptilääkeostot kerryttävät lääkkeiden vuosittaista omavastuuta reaaliajassa. Pitäisikö jostakin asiasta sitten soitella?

Työttömyyden jatkumisesta ei tarvitse soittaa tai viestitellä. Sinuun otetaan tarvittaessa yhteyttä.

Monen yrittäjän taloudellista tilannetta helpottaa se, että yrittäjät voivat saada työmarkkinatukea maaliskuun loppuun asti, jos koronaepidemia on pienentänyt yritystuloja tai päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt. Neuvonkin seuraamaan asiassa TE-toimiston antamia ohjeita: jos olet yhä ilmoittautuneena työnhakijaksi, voit jatkaa työttömyysajan ilmoitusten täyttämistä entiseen tapaan Kelan asiointipalvelussa. Tilanteen jatkumisesta ei siis tarvitse soittaa tai viestitellä, sillä sinuun otetaan tarvittaessa yhteyttä työttömyysajan ilmoituksen käsittelyn yhteydessä.

Asiakaspalvelustamme kysellään nyt paljon kuntoutuskurssien järjestämisestä, koska koronaepidemia jatkuu yhä. Kelalla seurataan aktiivisesti koronatilanteen kehittymistä ja viranomaisohjeita: kuntoutuksen järjestämisen keskeyttämistä ei ole tässä vaiheessa suositeltu, joten kurssit jatkuvat edelleen, toki turvallisuudesta ja terveydestä huolehtien. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan esimerkiksi Kelan verkkosivujen Ajankohtaista-osiossa.

Kuntoutusasiakkailla on tietenkin mahdollisuus päättää, osallistuvatko he kuntoutukseen tässä koronatilanteessa. Myös kuntoutuksen palveluntuottajat voivat halutessaan siirtää kuntoutuksen ajankohtia. Jos olet vasta hakemassa kuntoutukseen, voit toivoa pääseväsi esimerkiksi aikaisintaan kesällä alkavalle kurssille. Ota kuitenkin yhteyttä asiakaspalveluumme ja kuntoutuspaikkaan, jos haluat siirtää sinulle jo myönnetyn kuntoutuksen ajankohtaa.

Jos olet vasta hakemassa kuntoutukseen, voit toivoa pääseväsi esimerkiksi aikaisintaan kesällä alkavalle kurssille.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto uudistui vuodenvaihteessa, mutta tämä ei onneksi vaadi yhteydenottoa Kelaan. Kuten työkaverini Heli kirjoitti, opiskelija voi maksaa terveydenhuoltomaksun näppärästi Kelan asiointipalvelussa, ja sitten YTHS:llä pääsee asioimaan vaikka etävastaanotolla. Jos kuitenkin olet epävarma siitä, pitäisikö sinun maksaa terveydenhuoltomaksu, kurkkaa ohjeet verkkosivultamme. Mahdollinen tarpeettomasti maksettu maksu palautetaan sinulle automaattisesti. Tiesitkö muuten, että voit hakea matkakorvausta YTHS:llä käymisestä?

Monet muut asiat etenevät tuttuun tapaan melkein itsestään verkossa, sillä Kela saa edelleen ansiotulotiedot tulorekisteristä, työttömyysturvan lausunnot TE-toimistoilta ja verokortit suoraan verottajalta. Jos kuitenkin hankit muuta kuin eläke-etuutta koskevan muutosverokortin, joka on voimassa takautuvasti vaikkapa tammikuun alusta alkaen, ilmoitathan meille asiasta. Näin pääsemme korjaamaan ennakonpidätyksen, ja tuen maksut saadaan kohdalleen.

Monet asiat etenevät tuttuun tapaan melkein itsestään verkossa.

Kelan sähköinen asiointipalvelu on uudistunut siten, että sivuston sinivalkoiset osat mukautuvat aiempaa sujuvammin mobiililaitteisiin. Lisäksi sivuston uudet osat ovat saavutettavia eli niitä voi käyttää aiempaa helpommin esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla. Vanhempainpäivärahan ja toimeentulotuen hakemuksilta löytyy myös hakemusavustaja eli chattirobotti, joka neuvoo hakemuksen täyttämisessä ja opastaa käsitteiden kanssa. Jos kuitenkin kaipaat neuvoja asiointipalvelun käyttämiseen tai minkä tahansa hakemuksen kanssa, apu löytyy täältä asiakaspalvelusta vain puhelinsoiton päästä. Kuulemisiin!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.