Siirry sisältöön

Perhevapaat uusiksi?

Kela palvelee | 13.4.2021
Laura Lahtikivi
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Isäkiintiö, vanhempainvapaa, äitiysraha… Perhevapaisiin liittyy joukko kirjavia käsitteitä, jotka ovat muuttumassa perhevapaita koskevan lainsäädännön mukana. Perhevapaauudistus etenee sosiaali- ja terveysministeriössä, mutta miten perhevapaat näkyvät lapsiperheiden arjessa?

Suomessa lapsen molemmat vanhemmat voivat hyödyntää perhevapaata, jonka taustalta löytyy reilu sata vuotta sitten lainsäädännöllä turvattu synnytysvapaa. Etenkin vanhempien yhtä aikaa pitämästä perhevapaasta on tullut suosittu. Ystäväni kuvaili sitä elämänsä tähtihetkeksi, mutta luonnollisesti varsin työntäyteiseksi ”vapaaksi”. Lisäksi hän tuumasi, että perhevapaisiin liittyvät määräajat aiheuttivat perheessä niin hymyä kuin hämmennystäkin.

Lainsäädännöstä kumpuavia määräaikoja ja käsitteitä on moneksi, mutta mitä niille tapahtuu perhevapaauudistuksessa?

”Isyysvapaan sai pitää kolmessa jaksossa, minkä lisäksi hoidin vauvaa kesälomallani, kun lapsen äiti kävi vuorostaan töissä”, kertoi ystäväni. Tällä hetkellä äitiysrahaa voi saada noin neljä kuukautta, kun taas lapsen toiselle vanhemmalle on varattu yhdeksisen viikkoa isyysrahaa. Ansiosidonnaisen vanhempainrahan turvin lasta voi hoitaa kotona, kunnes hän on noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Kotihoidon tuki puolestaan mahdollistaa lapsen kotihoidon kolmivuotiaaksi asti. Lainsäädännöstä kumpuavia määräaikoja ja käsitteitä on siis moneksi, mutta mitä niille tapahtuu perhevapaauudistuksessa?

Odotuksena on, että pidemmän kiintiön myötä isät hyödyntäisivät perhevapaita hanakammin.

”Joustavuus lisääntyy, isän kiintiö pitenee ja korvausaste paranee”, tiivistää tutkijamme Tapio Isolankila uudistuksen blogikirjoituksessaan. Lapsen molemmille vanhemmille aiotaan tarjota yhtä suuri kiintiö perhevapaata, joka ei lyhentäisi äidin nykyistä kiintiötä. Se yhdistäisi nykyiset äitiys- isyys- ja vanhempainvapaat siten, että perhevapaata olisi hieman nykyistä kauemmin. Vanhempi voi halutessaan jakaa osan kiintiöstään toiselle vanhemmalle, minkä lisäksi raskaana olevalle tarjottaisiin oma perhevapaajakso ennen synnytystä. Kotihoidon tuki täydentäisi näitä perhevapaita. Odotuksena on, että pidemmän kiintiön myötä isät hyödyntäisivät perhevapaita hanakammin, kuten muissa Pohjoismaissa on nähty.

Tavoitteena perhevapaauudistuksessa on, että perhevapaat ja hoivavastuu lapsista jakautuisivat tasaisemmin molempien vanhempien kesken. Lisäksi uudistus pyrkii lisäämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa työelämässä sekä helpottamaan työn ja perhe-elämän yhdistämistä.

Ystäväni pohtikin, että suunnitteilla olevat joustot helpottaisivat molempien vanhempien sukkuloimista työn ja lastenhoidon välillä. Tiesitkö muuten, että tällä hetkellä joustava hoitoraha auttaa yhdistämään lyhyemmän työviikon ja alle 3-vuotiaan naperon hoitamisen?

Hallituksen esitys on etenemässä eduskunnalle jo tämän vuoden syksyllä.

Kelassa seurataan tarkasti perhevapaauudistusta, jonka olisi tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2022. Hallituksen esitys on etenemässä eduskunnalle jo tämän vuoden syksyllä, joten voit seurata tiedotusta verkkosivullamme. Jäämme odottamaan innolla, kuinka perhevapaiden uudistaminen etenee.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.