Siirry sisältöön

Näin Kelan etuudet muuttuvat vuonna 2021

Terveys | 30.12.2020
Vuoden alussa voimaan tulee lakimuutoksia, jotka vaikuttavat myös Kelan etuuksiin. Lue tästä, miten opiskelijoiden, työttömien, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten ja lapsiperheiden tuet muuttuvat.
Kuuntele artikkeli
""

Tarkista, koskevatko Kelan etuusmuutokset sinua

 1. Korkeakouluopiskelijoiden uusi terveydenhoitomaksu. Korkeakouluopiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle ensimmäisen kerran kevätlukukaudelta 2021. Terveydenhoitomaksun määrä on 35,80 euroa lukukaudessa vuonna 2021. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan opiskelijan täytyy maksaa maksu oma-aloitteisesti Kelan asiointipalvelussa. Lue lisää terveydenhoitomaksusta.
 2. Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki nousee 0,36 euroa. Tuki on 2,30 euroa aterialta. Opiskelijoiden tukiin tulee muutoksia myös koronan takia. Esimerkiksi opintolainahyvitykseen tai opintolainavähennykseen oikeuttavaa määräaikaa voidaan pidentää 0,5 lukuvuodella, jos valmistuminen syksyllä viivästyi koronaepidemian takia. Myös koulumatkatuen ehdot muuttuvat väliaikaisesti. Lue lisää opiskelijoiden etuuksista.
 3. Työttömät. Osa työttömyysturvaan tehdyistä koronapoikkeuksista jatkuu 31.3.2021 asti. Esimerkiksi työttömyysetuuden suojaosa on korotettu 500 euroon ja liikkuvuusavustuksen ehtoja on helpotettu.
  Lisäksi yrittäjät voivat saada maaliskuun loppuun asti työmarkkinatukea, jos yritystoiminta on kärsinyt koronaepidemian takia. Peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määriä korotetaan 12 snt/pv. Uusi määrä on 33,78 e/pv. Lue lisää työttömien etuuksista.
 4. Pitkäaikaissairaat. Lääkekustannusten vuosiomavastuu (ns. lääkekatto) suurenee 2,12 euroa. Vuonna 2021 se on 579,78 e/kalenterivuosi. Sairauspäivärahan sekä kuntoutus- ja erityishoitorahan vähimmäismääriä korotetaan 11 snt/pv. Työuupumusta tai uniapneaa sairastaville järjestetään uudenlaista kuntoutusta. Myös nuorille, joilla on todettu Asperger, ADHD tai ADD, on tarjolla uusi kuntoutuspalvelu. Lue lisää sairausajan ja kuntoutuksen tuista.
 5. Eläkeläiset. Kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen tulee 0,4 %:n indeksikorotus. Täysi kansaneläke yksin asuvalle on 1.1.2021 alkaen 665,29 e/kk ja takuueläke 837,59 e/kk. Kela tarkistaa eläkkeiden euromäärän ilman erillistä hakemusta. Lue lisää eläkeläisten etuuksista.
 6. Lapsilisät ja niihin liittyvä yksinhuoltajakorotus säilyvät ennallaan. Äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahan sekä erityisäitiysrahan vähimmäismäärä suurenee hiukan. Uusi määrä on 29,05 e/pv. Lue lisää lapsiperheiden etuuksista.
 7. Etuus- ja eläketiedot tulorekisteriin. Vuoden 2021 alusta lähtien Kela ilmoittaa tulorekisteriin tiedot maksetuista etuuksista ja eläkkeistä. Tulonsaaja voi tarkastaa tulorekisterin sähköisestä asiointipalvelusta ajantasaiset tiedot omista palkka-, eläke- ja etuustuloistaan. Lue lisää tulorekisteristä.
 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.