Siirry sisältöön

Vuodenvaihteen Kela-vinkit

Kela palvelee | 29.12.2021
Vuosi on jälleen vaihtunut ja monelle uusi vuosi merkitsee muutoksia, uusia harrastuksia, toiveita ja mahdollisuuksia. Myös meillä Kelassa kalenterivuoden vaihtuminen on oma jännittävä ajanjaksonsa.
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Kelan asiakkaan näkökulmasta tammikuu ei välttämättä näyttäydy jännittävänä, mutta muutama asia on silti hyvä huomioida. Isommat lakimuutokset astuvat usein voimaan vuoden alussa, ja tämä näkyy monen suomalaisen arjessa. Yleensä tuensaajan ei tarvitse näissä tilanteissa tehdä mitään, mutta on hyvä aina tiedostaa, miksi jokin etuus omalla kohdalla muuttuu. Kela tiedottaa muutoksista hyvissä ajoin, joten yllätyksenä ne harvoin tulevat. Toinen näkyvämpi muutos asiakkaalle ovat indeksikorotukset eri etuuksiin. Esimerkiksi vuodelle 2022 kansaneläkkeet ja elatustuki nousevat indeksin mukaisesti jonkin verran. Tämäkin muutos on onneksi automaattinen.

Yleensä tuensaajan ei tarvitse tehdä mitään alkuvuoden lakimuutoksien yhteydessä.

Opiskelijoille koittaa positiivisia uutisia vuodelle 2022, sillä vuositulorajaa tullaan korottamaan peräti 25 prosentilla. Tämä mahdollistaa entistä sujuvamman työn ja opiskelun yhteensovittamisen. Opiskelijana voit siis tienata melko paljon enemmän opiskelujesi ohessa. Muista seurata tulorajaa kuitenkin tarkasti. Alkuvuodesta ehdit vielä tarkistella myös vuoden 2021 tulorajaa ja tarvittaessa palauttaa tukea vapaaehtoisesti. Korkeakouluopiskelijat voivat myös tammikuussa maksaa terveydenhoitomaksun lukuvuodelle 2022. Eräpäivä maksulle on lähtökohtaisesti tammikuun lopulla.

Tammikuu on myös jännittävä aika monelle nuorelle, sillä monen asevelvollisuus starttaa tammikuun alussa. Tässä vaiheessa toivottavasti olet jo sotilasavustuksen hakenut, jos palvelus on sinulle ajankohtainen. Ja moni juuri palveluksesta kotiutunut saattaa muuttaa ensimmäistä kertaa itsenäisesti asumaan näihin aikoihin, niin yleisen asumistuen hakeminen voi olla tarpeen. Osalle uusi vuosi merkitsee myös yleisen asumistuen vuositarkistuksen ajankohtaa, joskin tämä ei kaikilla ole sama.

Helmikuusta alkaen Kelaan voi taas toimittaa uutta muutosverokorttia, mutta tämä ei ole pakollista.

Verottajaan voi olla myös syytä olla yhteydessä, kun tulevia veroilmoituksia odottelet. Helmikuusta alkaen Kelaan voi taas toimittaa uutta muutosverokorttia, jos aikaisempi on päättynyt tammikuun lopulla. Tämä ei kuitenkaan ole pakollinen toimenpide, sillä etuuksia verotetaan ennalta määriteltyjen linjausten mukaisesti, vaikket toimittaisi mitään verokorttia Kelaan.

Lue myös: Näin Kelan etuudet muuttuvat vuonna 2022

Valitettavasti alkuvuosi on myös Kelassa vuoden ruuhkaisinta aikaa, joten malttia tarvitaan myös asiakkaalta. Monia Kela-asioita pystyt hoitamaan kätevästi OmaKelan kautta, ihan mihin kellonaikaan vain. Yleisiä kysymyksiä voit myös tuttuun tapaan kysellä vaikkapa Kelan sosiaalisen median tilien kautta. Tarjoaa vuosi 2022 sitten muutoksia, iloa ja onnea tai vaikeampia hetkiä, niin muista, että Kelassa me olemme matkassa mukana, kun sitä tarvitset.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.