Siirry sisältöön

Milloin ja miten Kela korvaa taksimatkoja? Kelan suunnittelija kertoo

Terveys | 7.5.2018
Kela korvaa terveydenhuoltoon tehtyjä matkoja, jos ne on tehty sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kela korvaa myös koronarokotukseen ja koronatestiin tehtyjen matkojen kustannuksia. Yleensä matka korvataan edullisimman matkustustavan mukaan. Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos et voi terveydentilasi vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai jos julkisia kulkuneuvoja ei ole käytettävissä.
Kuuntele artikkeli
""

Kelan korvaamien taksimatkojen omavastuu on 25 euroa yhteen suuntaan tehdyltä matkalta. Jotta Kela voi korvata omavastuun ylimenevän osan, taksi täytyy tilata alueellisesta tilausnumerosta.

Kelan suunnittelija Anne Hauta vastaa viiteen kysymykseen taksimatkoista. Hänen vinkeillään varmistat, että Kelan korvamaa taksimatka sujuu.

Millaisista taksimatkoista voin saada korvauksen?

Voit saada taksimatkasta korvauksen, jos joudut käymään lääkärissä sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi etkä voi terveydentilasi vuoksi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä. Kela korvaa poikkeuksellisesti myös koronarokotukseen ja koronatestiin tehtyjen matkojen kustannuksia 30.6.2022 asti. Myös puutteelliset liikenneyhteydet saattavat oikeuttaa taksin käyttöön.

Mistä tilaan taksin?

Taksi täytyy tilata Kelan kanssa suorakorvaussopimuksen tehneestä tilausvälityskeskuksesta. Jokaisella maakunta-alueella on yksi tilausnumero, josta matka tilataan. Poikkeuksena tästä on Keski- ja Pohjoispohjanmaa, joilla on yhteinen tilausnumero.  Taksin tilaaminen alueellisista tilausnumeroista on edellytys sille, että korvausta voidaan maksaa.  Numeroihin soittaminen on maksutonta.

Kun tilat taksin, sinulta kysytään seuraavat asiat:

 • nimi ja henkilötunnus
 • peruste taksin käytölle (terveydentila tai puutteelliset liikenneolosuhteet)
 • osoite, josta auto noutaa sinut
 • matkan määränpää (esim. sairaala)
 • kellonaika, jolloin sinun tulee olla perillä määränpäässä
 • mahdolliset apuvälineet
 • mahdollinen saattaja
 • puhelinnumero, josta sinut tavoittaa matkaan liittyvissä asioissa.

Kerro heti puhelun alussa, jos sinulla on todistus, joka oikeuttaa pitkäaikaiseen taksin käyttöön. Silloin sinulta ei kysytä kaikkia matkaan liittyviä tietoja.

Lue myös: Harvinainen syöpä pysäytti perheenäidin arjen – Kela-taksi kuljetti sädehoitoihin

Mitä matka maksaa?

Maksat matkasta enintään omavastuun verran. Tänä vuonna se on 25 euroa yhdestä taksimatkasta. Jos matka maksaa vähemmän kuin 25 euroa, maksat koko matkan hinnan kuljettajalle.  Alle omavastuun jäävät matkat kerryttävät kuitenkin vuotuista omavastuuta. Omavastuun enimmäismäärä eli matkakatto on vuodessa 300 euroa. Kun olet maksanut kalenterivuoden aikana taksimatkoista yhteensä 300 euroa, saat Kelasta vuosiomavastuukortin. Kun esität kortin kuljettajalle, sinulta ei enää peritä omavastuuta, vaan matka on maksuton.

Voinko tilata taksin muualta?

Jos tilaat taksin muualta, Kela ei voi korvata taksimatkaasi vaan joudut maksamaan sen itse.

Käytän säännöllisesti Kelan korvaamaa taksia. Voinko toivoa tuttua kuljettajaa?

Alle 16-vuotiaalla tai vaikeasti sairaalla lapsella on oikeus vakiotaksiin eli tutun taksinkuljettajan käyttöön.  Vakiotaksiasiakkuuden voi saada myös yksilöllisen harkinnan perusteella.

Muutoksia taksimatkoihin 1.1.2022

1.1.2022 alkaen jokaisessa maakunnassa on 2 palveluntuottajaa, joilta voit tilata Kelan korvaaman taksimatkan.  Jatkossa voit valita, kummalta palveluntuottajalta tilaat Kela-taksin.

Lue lisää Kela.fistä: Muutoksia taksimatkoihin 1.1.2022

Lue lisää Kelan sivuilta

Taksimatkat

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.