Siirry sisältöön

Mitä jos sairastun kesälomalla?

Kela palvelee | 18.6.2021
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Siinäpä vasta hyvä kysymys. Pitääkö pää kainalossa sinnitellä loman loppuun, että uskaltaa mennä lääkäriin? Uskaltaakohan kesämökille lähteä, jos jotain sattuu? Saako lomapaikkakunnalta hoitoa ja miten Kela-asiat hoidetaan mökiltä käsin?

Sairastumista voi harvoin ennakoida. Kesäisin meiltä Kelan asiakaspalvelusta kyselläänkin, mitä tehdä, kun kesken kesäloman jalka katkeaa tai sitkeät kesäpöpöt iskevät. Jos haaveri sattuu, ei kannata jättää asiaa odottamaan loman loppumista, sillä hoidon pitkittäminen voi pitkittää myös toipumista.

Sairastumisen ajalta Kelasta voi kesälläkin saada sairauspäivärahaa.

Olet ehkä kuullut sanonnan ’tunnollinen työntekijä sairastaa lomalla’. Lomaa ei kuitenkaan kannata tärvätä toipilaana oloon, ja töistä kesälomaa viettävien kannattaa olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä työnantajaan. Sairastuminen voi vaikuttaa palkanmaksuun, muihin kesän ajalle tehtyihin sopimuksiin tai siirtää kesälomaa. Sairastumisen ajalta Kelasta voi kesälläkin saada sairauspäivärahaa.

Jos sairastut äkillisesti ja joudut hakeutumaan hoitoon, voit mennä lomapaikkakuntaasi lähimpänä olevaan terveyskeskukseen tai sairaalaan. Ensiapuun ja kiireelliseen hoitoon on päästävä heti asuinpaikasta riippumatta. Kiireellistä hoitoa varten terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on päivystysvastaanotot.

Kela voi korvata terveydenhuoltoon tekemistäsi matkoista aiheutuneita kuluja. Matkakorvausten maksamiseen vaikuttaa moni eri tekijä. Tässä kesän ajalle matkakorvaukset pähkinänkuoressa:

  • Pääperiaate on, että matkakorvauksia maksetaan vakituisesta kotiosoitteesta lähimpään yksityisen tai julkisen terveydenhuollon hoitopaikkaan tehdyistä matkoista.
  • Jos menet hoitoon näitä kauemmaksi tai saat hoitoa toisessa kaupungissa, sinulta usein selvitetään tarkemmin käynnin syytä. Matkat voidaan kuitenkin korvata, jos sinulla on hoitoon esimerkiksi sairaanhoitopiirin maksusitoumus tai olet sairastanut äkillisesti vieraalla paikkakunnalla.
  • Yksityislääkärikäynnin matkoja ei välttämättä korvata kokonaisuudessaan, vaan matkoja tarkastellaan samoin kuin julkiseen terveydenhuoltoon.
  • Jos kesämökillä ollessa haluat käydä kotipaikkakunnalla lääkärissä, matkakorvauksissa vakituinen osoitteesi ratkaisee.
  • Korvaus maksetaan halvimman matkustustavan mukaan, joka on yleensä julkinen kulkuneuvo. Jos sitä ei ole käytössä, voi matkan tehdä myös omalla autolla.
  • Taksimatkoista korvausta maksetaan, jos muuta kulkuneuvoa ei ole käytettävissä tai terveydentilan vuoksi tarvitsee taksia. Kela ei anna ennakkolupaa taksin käyttöön, vaan taksi tilataan alueellisesta taksikeskuksesta.
  • Kaikilla matkustustavoilla omavastuu on enintään 25 euroa, ja korvausta maksetaan sen ylittävistä kustannuksista. Paitsi jos matkakattosi on täyttynyt, jolloin loppuvuoden matkoista ei maksa mitään.

Kelassa emme näe tarkempia tietoja lääkärillä käynneistä, vaikka usein toisin luullaan.

On hyvin yleistä, että Kelasta pyydetään selvitystä tehdystä matkasta, varsinkin jos matkaan on tarvittu taksia tai matka on tehty muualta kuin varsinaisesta kotiosoitteesta. Lisäselvityspyyntöä ei kannata hätkähtää, sillä sen perusteella tilannetta ja matkakorvauksen perusteita selvitetään. Kelassa emme näe tarkempia tietoja lääkärillä käynneistä, vaikka usein toisin luullaan.

En rohkaise ketään ottamaan turhia riskejä kesänvietossa. Jos kuitenkin satut tipahtamaan huussin katolta ja loukkaat itsesi, niin laita jäitä hattuun sekä kipeään paikkaan ja sitten reippaasti lääkäriin. Jos sairastut kesällä, niin ole huoletta, Kela-asiat hoituvat kesämökiltä tai reissusta käsin OmaKelassa tai soittamalla meille.

Aurinkoista ja turvallista kesää!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.