Siirry sisältöön

Joskus tarvitaan varamuistia ja apukäsiä

Kela palvelee | 15.3.2022
Elämäntaipaleen alussa opetellaan monia tärkeitä taitoja. Kun vuosia tulee lisää, lisääntyvät myös vastuut ja hoidettavat asiat. Täysi-ikäisyyskään ei aina kuitenkaan tarkoita, etteikö asioiden hoitamiseen voisi tarvita tukea. Tarve apukäsiin tai varamuistiin voi tulla myös yllättäen.
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Meillä Kelan asiakaspalvelussa asioidaan paljon toisen henkilön puolesta. Tavallisesti apuna on oma vanhempi tai muu läheinen. Tukea asiointiin voi tarvita esimerkiksi aikuisuuden kynnyksellä oleva nuori tai vaikeassa elämäntilanteessa oleva sukulainen. Vaikka vanhemmuus on merkittävä ja vastuullinen rooli, täysi-ikäisen lapsen asioita ei voi kuitenkaan hoitaa ilman hänen antamaansa lupaa. Samoin vaikkapa puolison, iäkkäämmän vanhemman tai sukulaisen asioiden hoitamiseen tarvitaan valtuutus tai muu tietojen saamiseen oikeuttava peruste, vaikka tarkoitusperät asioiden edistämiseksi olisivatkin hyvät.

Luvat asioiden hoitamiseen voi järjestää kuntoon ja ennakoiden jo hyvissä ajoin, vaikka se ei olisikaan vielä ajankohtaista. Sitä voi tavallaan ajatella myös vakuutuksena tulevaisuuden varalle. Voihan olla, ettei valtuutusta tarvitakaan, mutta sähköisissä arkistoissa se ei edes kerää pölyä. Myös edunvalvontavaltuutukset ovat yleistyneet, mikä sekin on oiva keino valmistautua virallisten asioiden hoitumiseen, jos et siihen joskus itse pystyisi.

Luvat asioiden hoitamiseen voi järjestää kuntoon ja ennakoiden jo hyvissä ajoin.

Valtakirjalla voit valtuuttaa toisen tai useamman henkilön hoitamaan sinun Kela-asioita. Valtakirja kertoo meille, kuka voi hoitaa asioitasi, ja mitä asioita hän voi hoitaa. Voit siis myös rajata asioiden hoitamisen tiettyyn etuuteen ja antaa suostumuksen salassa pidettävien tietojen antamiseen. Asioinnin kannalta nämä ovat tärkeimpiä tietoja. Valtakirja ei sido loppuelämäksi, vaan sen voi perua tai antaa alkujaankin vain määräajaksi.

Valtuutuksen voimassaolon lisäksi Kelassa tarkistetaan toisen puolesta asioivan henkilön henkilöllisyys. Valtakirja ei myöskään poista mahdollisuutta asioida itse. Se on tosi hyödyllinen työkalu, kun asioiden hoitaminen ei onnistu, mutta asioita on edistettävä. Valtuutuksen Kela-asioiden hoitamiseen voi antaa monella tapaa:

  • Puhelimitse asioidessasi voit antaa luvan toiselle henkilölle hoitaa asiaa. Lupa on yleensä kertaluontoinen.
  • Välimatkan päästä asiat hoituvat parhaiten kirjallisella valtakirjalla. Siihen voi käyttää valmista lomaketta tai se voi olla vapaamuotoinen. Valtakirjan voi toimittaa OmaKelassa, postilla tai palvelupisteeseen.

Nykyisin myös OmaKelassa asiointi valtuutettuna on osittain mahdollista, sillä Suomi.fi -valtuuksien perusteella voi nähdä vireillä olevien hakemusten tilanteen sekä tulevat maksut. Vielä toisen puolesta etuuksien hakeminen ei verkossa onnistu eikä Suomi.fi -valtuus toistaiseksi toimi valtakirjana asioiden hoitamiseen puhelinpalvelussa tai palvelupisteellä.  Tavoitteena kuitenkin on, että myös toisen puolesta asiointi onnistuu tarvittaessa kotisohvalta käsin, ja Kelan asiointipalveluita kehitetäänkin jatkuvasti tukemaan sitä.

Miten sinä olet varautunut ja varmistanut asioidesi hoitamisen?

Oma tavoitteeni on tulla teräsmummoksi ja pysyä digiaallon harjalla niin pitkään kuin mahdollista. Vaikka tällä hetkellä niin kynä kuin läppärikin pysyvät käsissä, olen itsekin laittanut joitain lupa-asioita kuntoon. Tuntuu turvalliselta tietää, ettei asioiden hoito jää retuperälle, jos omat taidot tai voimat eivät joskus siihen riittäisi. Miten sinä olet varautunut ja varmistanut asioidesi hoitumisen?

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.