Siirry sisältöön

Mistä voi kiristää, kun rahaa ei tule enempää?

Kela palvelee | 22.8.2022
Viime aikaiset kustannusten nousut ovat tuskin jääneet keneltäkään huomaamatta. Olitpa sitten työssäkäyvä, työtön, eläkeläinen tai opiskelija, olet asiaan todennäköisesti jossain yhteydessä törmännyt – tai meinannut tipahtaa tuolilta.
Heli Nevalainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Inflaation vaikutukset näkyvät monissa tuotteissa sekä palveluissa ja koskettavat meistä useimpia. Korotukset kirpaisevat erityisesti, jos talous on tiukalla jo valmiiksi tai jos tulot muodostuvat osittain tai kokonaan sosiaalietuuksista. Silloin ymmärrettävästi talousasiat mietityttävät ja toimeentulo huolettaa. Epävarmuus tulevasta lisää huolta entisestään.

Kelan asiakaspalvelussa moni on manaillut hintojen nousua ja pähkäillyt rahojen riittävyyttä. Kysymyksiä etuuksien noususta on pohdittu sekä huolta rahojen riittävyydestä jaettu asiakkaiden kanssa selvästi aiempaa useammin. Useimmiten mietityttää, mitä voi tehdä, kun rahaa ei tule mistään sen enempää kuin edellisessä kuussakaan.

Menoissa tapahtuvat muutokset tai talouden tiukkeneminen toimivat muistutuksina tarkistaa, ovatko omat etuudet ajan tasalla. Se voi olla myös merkki siitä, että viimeistään silloin olisi korkea aika selvittää oikeus esimerkiksi yleiseen asumistukeen tai eläkkeensaajan asumistukeen. Mahdollisuuksien ja etuuden määrän arvioiminen onnistuu esimerkiksi Kelan nettisivuilta löytyvillä laskureilla. Kannattaa myös rohkeasti ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, jos oman elämäntilanteen mukaiset tuet mietityttävät.

Indeksikorotukset tuovat jonkin verran helpotusta, mutta mitä jos rahat eivät sittenkään riitä?

Hintatason ja kustannusten nousun vaikutuksia etuuksiin tarkastellaan yleensä vuodeksi kerrallaan. Tarpeen mukaan tilannetta tarkastellaan myös kesken vuotta. Useimpien Kelan maksamien etuuksien määrä nousi ylimääräisen indeksikorotuksen ansiosta 1.8.2022. Uudet määrät maksetaan automaattisesti etuuksia saaville tai niitä hakeville. Loppuvuoden aikana vahvistetaan etuuksien määrään tulevat korotukset sekä kohtuulliset kustannukset ensi vuodelle, ja seuraavan kerran indeksikorotuksia onneksi odotellaan taas jo tammikuulle. 

Indeksikorotukset tuovat jonkin verran helpotusta, mutta mitä sitten, jos korotusten jälkeenkään rahat eivät tunnu riittävän? Entä jos ei ole mistä kiristää ja leivän päälle ei meinaa jäädä muuta kuin se surullisen kuuluisa ylähuuli? Aina kun huolellisimmallakaan taloussuunnittelulla rahoja ei saa riittämään. Silloin kannattaa selvittää oikeus perustoimeentulotukeen, jonka perusosaa elokuun alussa tullut indeksikorotus myös korottaa. Toimeentulotukea voi myös hakea kerralla pidemmäksi aikaa, jos isompia muutoksia ei ole odotettavissa.

Oman toiminnan ja ennakoinnin merkitystä ei pidä vähätellä.

Vaikka et olisi aiemmin hakenut toimeentulotukea, nousevat kustannukset ja kiristyvät kukkaron nyörit voivat antaa hakemiseen aihetta. Joillakin toimeentulotuen tarve on ollut kausiluonteista jo aiemminkin, esimerkiksi talviaikaan lämmityskustannusten noustessa tai kun muuten on tullut äkillisiä menoja, joihin varautuminen ei ole ollut mahdollista. Jos tarvittavat tuet on haettu, mutta rahat eivät meinaa riittää taikka apua kaipaa itse taloudenhallintaan, kannattaa ottaa yhteyttä oman kunnan sosiaalitoimistoon – apu voi löytyä ehkäisevästä tai täydentävästä toimeentulotuesta.

Eräänlaista varautumista voi olla myös tulojen ja menojen listaaminen sekä itselle välttämättömän kulutuksen pohtiminen. Oman toiminnan ja ennakoinnin merkitystä ei pidä vähätellä. Viimeistään nyt kannattaa vaikkapa kilpailuttaa puhelinliittymä tai sähkösopimus. Tai jos tietää, ettei laskun eräpäivänä tilillä ole tarvittavaa summaa, voi useimpien laskuttajien kanssa sopia eräpäivän siirtämisestä tai osamaksusuunnitelmasta. Huolta voi lisäksi helpottaa, kun on tietoinen siitä, millaisille muutoksille omassa taloudessa tai kulutustottumuksissa on varaa ainakin tilapäisesti.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.