Tärpit 1 min

Milloin saan päätöksen?

Jätitkö Kelaan hakemuksen ja haluaisit tietää, milloin saat päätöksen? Tarkista tärpistä yleisimmät käsittelyaikaan liittyvät vinkit.

Kuuntele artikkeli

6 vinkkiä käsittelyajasta

  1. Hakemusten käsittelylle on asetettu tavoiteajat, jotka vaihtelevat etuuksittain. Esimerkiksi toimeentulotukihakemuksen käsittelyn tavoiteaika on 7 arkipäivää. Toisaalta esimerkiksi kuntoutusratkaisuissa tai työkyvyttömyyseläkkeessä tavoiteaika on paljon pidempi, sillä ratkaisuun vaikuttavat asiakkaan terveys ja toimintakyky, ja niiden arviointi on vaativampaa. Tarkista eri etuuksien käsittelyn tavoiteajat.
  2. Käsittelyn tavoiteajat ovat keskiarvoja, eli osa hakemuksista käsitellään aina jonkin verran nopeammin, osa hitaammin. Verkosta voit myös tarkistaa, mikä on tällä hetkellä toimeentulotuen keskimääräinen käsittelyaika.
  3. Hakemuksesi käsittely alkaa aina arkipäivästä, ja joskus se lasketaan hakemuksen vastaanottamisen jälkeisestä päivästä. Jos lähetät hakemuksen esimerkiksi lauantaina, käsittelyajan lasketaan alkavan vasta seuraavan viikon alusta. Käsittely päättyy, kun ratkaisija on tehnyt päätöksen.
  4. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kirjautumalla Kelan asiointipalveluun voit tarkistaa hakemuksesi tilanteen ja onko päätös jo tehty. Kelan asiakaspalvelu ei voi vaikuttaa käsittelyaikaan tai antaa siitä tarkempaa tietoa.
  5. Joskus käsittely viivästyy siksi, että hakemuksesta puuttuu tietoa tai liitteitä. Jos näin on käynyt, Kelan asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä. Toimittamalla pyydetyt lisäselvitykset varmistat, että hakemus voidaan käsitellä.
  6. Helpoiten lähetät hakemukseen tarvittavat liitteet verkossa. Selkeä valokuva liitteestä kelpaa hyvin! Verkosta näet myös päätöksen ja voit tarkistaa, paljonko tukea saat sekä milloin se maksetaan.