Tärpit 1 min

Milloin saan päätöksen?

Jätitkö Kelaan hakemuksen ja haluaisit tietää, miten kauan käsittely kestää? Tarkista tärpistä yleisimmät käsittelyaikaan liittyvät vinkit.

Kuuntele artikkeli

6 vinkkiä käsittelyajasta

  1. Eri etuuksien käsittelylle on asetettu keskimääräiset tavoiteajat. Esimerkiksi toimeentulotukihakemuksen käsittelyn tavoiteaika on 7 arkipäivää. Sen sijaan kuntoutuksessa tai työkyvyttömyyseläkkeessä tavoiteaika on paljon pidempi, sillä ratkaisuun vaikuttavat asiakkaan terveys ja toimintakyky, joiden arviointi on vaativampaa. Tarkista etuuksien käsittelyn tavoiteajat.
  2. Toteutuneita käsittelyaikoja voi nyt seurata Kelan verkkosivuilta. Luvut kertovat, miten nopeasti hakemuksia on käsitelty viimeisten 7 päivän ajan. Tieto päivittyy automaattisesti kerran vuorokaudessa.
  3. Yksittäisen hakemuksen käsittelyaika voi vaihdella, sillä osa hakemuksista käsitellään aina jonkin verran nopeammin, osa hitaammin. Oman hakemuksesi käsittelytilanteen voit tarkistaa kirjautumalla Kelan verkkoasiointipalveluun.
  4. Hakemuksen käsittely voi viivästyä esimerkiksi, jos hakemuksesta puuttuu tietoa tai liitteitä. Jos näin on käynyt, Kelan asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä. Täyttämällä hakemuksen huolellisesti ja toimittamalla pyydetyt lisäselvitykset varmistat, että hakemus voidaan käsitellä. Helpoiten lähetät hakemukseen tarvittavat liitteet verkossa. Selkeä valokuva liitteestä kelpaa hyvin!
  5. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja hakemuksesi käsittely alkaa aina arkipäivästä. Joissain tapauksissa käsittelyaika lasketaan hakemuksen vastaanottamisen jälkeisestä päivästä. Jos lähetät hakemuksen esimerkiksi lauantaina, käsittelyajan lasketaan alkavan vasta seuraavan viikon alusta.
  6. Kelan asiakaspalvelusta saat neuvontaa ja apua hakemuksen täyttämiseen. Asiakaspalvelussa ei kuitenkaan tiedetä tarkalleen, milloin päätöksesi tulee. Kirjautumalla verkkkoasiointipalveluun voit tarkistaa päätöksen, paljonko tukea saat ja milloin tuki maksetaan.