Tärpit 2 min

Jätitkö Kelaan hakemuksen ja haluaisit tietää, miten kauan käsittely kestää?

Toimeentulotuki on ainoa etuus, jonka käsittelyaika on laissa määritelty. Toteutuneita keskimääräisiä käsittelyaikoja voi seurata Kelan verkkosivuilta, mutta yksittäisen hakemuksen käsittelyaika voi silti vaihdella. Tarkista tärpistä yleisimmät käsittelyaikaan liittyvät vinkit.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 3.7.2019
Mies ja kaksi koiraa.

5 vinkkiä käsittelyajasta

  1. Kela on asettanut eri etuuksien käsittelylle tavoiteajat. Nämä eivät ole lakisääteisiä aikoja, vaan suosituksia. Esimerkiksi lapsilisähakemus pyritään käsittelemään 2 viikon aikana. Sen sijaan kuntoutushakemuksen tai työkyvyttömyyseläkkeen käsittely saa kestää pidempään, sillä ratkaisuun vaikuttavat asiakkaan terveys ja toimintakyky, joiden arviointi on vaativampaa.
    • Toimeentulotuki on ainoa etuus, jonka käsittelyaika on laissa määritelty. Toimeentulotukihakemuksen käsittely saa kestää enintään 7 arkipäivää. Käsittelyaika alkaa seuraavana arkipäivänä siitä, kun hakemus on saapunut Kelaan.
  2. Toteutuneita käsittelyaikoja voi nyt seurata Kelan verkkosivuilta. Luvut kertovat, miten nopeasti hakemuksia on käsitelty viimeisten 7 päivän ajan. Tieto päivittyy automaattisesti kerran vuorokaudessa. Yksittäisen hakemuksen käsittelyaika voi vaihdella, sillä osa hakemuksista käsitellään aina jonkin verran nopeammin, osa hitaammin. Oman hakemuksesi käsittelytilanteen voit tarkistaa kirjautumalla Kelan verkkoasiointipalveluun.
  3. Hakemuksen käsittely voi viivästyä esimerkiksi, jos hakemuksesta puuttuu tietoa tai liitteitä. Jos näin on käynyt, Kelan asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä. Täyttämällä hakemuksen huolellisesti ja toimittamalla pyydetyt lisäselvitykset varmistat, että hakemus voidaan käsitellä. Helpoiten lähetät hakemukseen tarvittavat liitteet verkossa. Selkeä valokuva liitteestä riittää hyvin!
  4. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja hakemuksesi käsittely alkaa aina arkipäivästä. Joissain tapauksissa käsittelyaika lasketaan hakemuksen vastaanottamisen jälkeisestä päivästä. Jos lähetät hakemuksen esimerkiksi lauantaina, käsittelyajan lasketaan alkavan vasta seuraavan viikon alusta.
  5. Kelan puhelinpalvelusta saat neuvontaa ja apua hakemuksen täyttämiseen. Asiakaspalvelussa ei kuitenkaan tiedetä tarkalleen, milloin päätöksesi tulee. Kirjautumalla verkkkoasiointipalveluun voit tarkistaa päätöksen, paljonko tukea saat ja milloin tuki maksetaan.