Gå till innehåll

Irina studerar till företagare med arbetslöshetsförmån – ”Jag vill ta ett steg närmare min dröm”

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 4.6.2019
Irina Immonen drömmer om en egen frisörsalong. Den sex månader långa företagarutbildningen är ett steg närmare drömmen. Eftersom studierna är kortvariga och ger henne färdigheter som företagare avbryts inte arbetslöshetsförmånen.
Lyssna på artikeln
Työttömyysetuudella yrittäjyyttä opiskeleva Irina Immonen
Irina Immonen flyttade till Finland med sitt barn för drygt tio år sedan. Nu har hon nästan uppfyllt sin dröm om att utbilda sig till frisör.

Irina Immonen, 45, är inte rädd för nya utmaningar. I början av april inledde hon företagarstudier vid Tammerfors Vuxenutbildningscenter. Den sex månader långa utbildningen omfattar till exempel studier om olika företagsformer, grunderna i bokföring och en inblick i de lagar som hör samman med företagsverksamhet.

”Då och då stöter jag på ett ord jag inte kan på finska. Då försöker jag först översätta ordet med ordboken i min telefon. Om det inte lyckas frågar jag på lektionen vad ordet eller saken betyder.”

Irina flyttade från Ryssland till Finland för drygt 10 år sedan med sin dotter som då var i skolåldern. Hennes barn har en finsk pappa och en av Irinas släktingar bor i Finland. En av hennes släktingar hjälpte henne med allt pappersarbete när hon flyttade, till exempel med att få uppehållstillstånd och med att hitta en bostad.

”Jag ville till Finland, eftersom jag visste att mitt barn har bättre möjligheter till utbildning här.”

Irina hade också en egen dröm: att utbilda sig till frisör. I hemlandet hade drömmen begravts i vardagen, eftersom arbetsdagarna i det företag som släkten ägde var både långa och tunga.

Att lära sig språket möjliggjorde integrationen – ”Studierna har varit det bästa språkbadet”

Irina hade helt klart för sig att hon vill försörja sig själv och sin dotter i Finland. Nästan genast efter att hon hade flyttat till Finland fick hon jobb som hotellstäderska. Irina trivdes även om arbetet var tungt och hon upplevde att hon blev väl mottagen av sina arbetskamrater. Till en början hade de inget gemensamt språk, eftersom Irina endast kunde några ord finska och hon inte heller kunde engelska. Småningom ökade hennes språkkunskaper, vilket visade sig vara den viktigaste faktorn med tanke på integrationen.

”När jag hade bott två år i Finland, började landet kännas som mitt hemland. Jag jobbade fortfarande som städerska, men jag hade sedan barnsben drömt om att bli frisör. Min släkting uppmuntrade mig att försöka förverkliga drömmen.”

”När man varje dag skriver och läser finska och pratar med sina studiekamrater kan man inte undgå att lära sig språket bättre.”

Irina sökte och antogs till en privat frisörskola. Idag fattas ännu några tenter innan hon blir färdig och hon har också redan studerat till ekofrisör.

Studierna har minsann inte varit enkla och särskilt i början var det finska språket en utmaning.

”Nu tänker jag som så, att studierna har varit det bästa språkbadet. När man varje dag skriver och läser finska och pratar med sina studiekamrater kan man inte undgå att lära sig språket bättre.”

Irina har upplevt det som särskilt svårt att lära sig ordens rätta böjningsformer.

”Särskilt i början tvekade jag att prata finska och jag var rädd att säga fel. Jag har blivit allt modigare ju mer jag har blivit förstådd.”

Läs också: Är du arbetslös och skulle vilja studera? 6 tips för kortvariga studier

Kortvariga studier bryter inte arbetslöshetsförmånen

Irina berättar att hon aktivt hade sökt utbildning för att kunna lära sig om hur det är att vara företagare i Finland. Hon säger att hon redan för några år sedan blev antagen till en kurs, som slutligen inhiberades på grund av för få deltagare. Irina fick höra om den sex månader långa, till immigranter riktade företagarutbildningen vid Tammerfors Vuxenutbildningscenter på ett företagartillfälle som ordnades i Tammerfors TE-central.

”Jag hittade information om tillfället på nätet och beslöt mig för att delta. Där var många deltagare och jag fick lite av en slump höra om utbildningen. Jag fyllde nästan genast i min ansökan.”

Den sex månader långa utbildningen bryter inte Irinas arbetslöshetsförmån, eftersom den ger henne ökade yrkesfärdigheter. Från och med början av 2019 har det varit möjligt att enligt särskilda villkor genomföra sådana här kortvariga studier.

Irina anser att utbildningen utgör ett viktigt steg mot förverkligandet av den egna drömmen. Den har redan öppnat en dörr till arbetslivet. Irina hittade en praktikplats i en frisörsalong i Tammerfors, där hon redan tidigare hade varit kund.

”Det känns härligt att jag har fått mina första egna kunder. Idag jobbar jag även vid behov som inhoppare i frisörsalongen.”

Företagarkursen har gett praktisk information om att vara företagare

Det har krävts ihärdighet och målmedvetenhet för att hitta sin egen väg.

”Om man flyttar till ett främmande land måste man själv vara aktiv. Man måste vara beredd att ställa frågor, leta efter information och lära sig nytt. Om det till exempel finns något man inte förstår är det bra att anteckna det och sedan fråga någon som kan förklara.”

”Tack vare den här utbildningen känner jag att det är möjligt att starta ett eget företag,”

Irina vill särskilt tacka sina tålmodiga lärare i företagarutbildningen. Dem kunde hon alltid fråga om något var oklart. Hon nämner till exempel lektioner om beskattning och genomgången av lagar och paragrafer i anslutning till företagarverksamhet.

”Tack vare den här utbildningen känner jag att det är möjligt att starta ett eget företag, eftersom jag nu känner till vad det i praktiken innebär att vara företagare i Finland.”

Irina hoppas nu på att hitta andra frisörer som hon skulle kunna dela lokaler med. Man skulle kanske kunna kombinera frisörsalongen med till exempel en skönhetssalong.

”En salong med flera företagare skulle göra det möjligt att hålla öppet varje dag och kunden skulle få mångsidig service under samma tak.”

Irina studerar företagsverksamhet med hjälp av arbetslöshetsförmån. Över 25 år gamla arbetslösa arbetssökande har sedan början av år 2019 kunnat studera med arbetslöshetsförmån när studierna tar högst sex månader och ger yrkesfärdigheter eller stödjer företagsverksamhet.

Läs också: Konkursen vände upp och ner på Panus liv – studier med arbetslöshetsförmåner gjorde en ny början möjlig

Drömmen om en egen frisörsalong och medborgarskap

Efter drygt tio år i Finland känner Irina sig hemma i Tammerfors. Här finns hennes make, vänner, dottern som redan har flyttat till en egen lägenhet och naturens lugn. Irina har knappt alls stött på fördomar.

Utöver ett eget företag hoppas Irina också på att så snabbt som möjligt beviljas finskt medborgarskap.

”Jag njuter av insjölandskapen och lugnet. Ibland samlar och torkar jag örter, av vilka jag sedan brygger te. Jag önskar att jag efter fem år även ska kunna bjuda mina kunder på te i min egen frisörsalong.”

Kortvariga studier med arbetslöshetsförmån

  • Över 25 år gamla arbetslösa arbetssökande kan studera med arbetslöshetsförmån när studierna tar högst sex månader och ger yrkesfärdigheter eller stödjer företagsverksamhet.
  • Studierna ska främja möjligheterna att få ett arbete. Studier som tydligt är av hobbynatur eller som är längre än sex månader berättigar inte till arbetslöshetsförmån.
  • Studierna ska ha inletts efter 31.12.2018. Om man fortsätter avbrutna studier ska studierna ha avbrutits för minst ett år sedan.
  • Innan studierna inleds ska man kontakta TE-byrån. Lämna kontaktbegäran eller ring telefontjänsten på numret 0295 025 500.
  • Rätten till kortvariga studier är av engångsnatur. Rättigheten återfås när villkoret om arbete i 26 veckor har uppfyllts på nytt och beräkningen av den maximala tiden för arbetslöshetsunderstöd har inletts från början.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.