Gå till innehåll

Är tiden i militären snart förbi? Kom ihåg att sköta dina FPA-ärenden när militärtjänsten tar slut

STUDIER | 17.11.2021
Följ de här tipsen så sker återgången till vardagen efter tjänstgöringen smidigt och det uppstår inga fördröjningar eller avbrott i förmånerna. Samtidigt säkerställer du att du får alla de förmåner som du behöver och har rätt till.
Lyssna på artikeln
""

1. Militärunderstöd betalas till slutet av den månad då tjänstgöringen avslutas. Om tjänstgöringen tar slut den 16 december, betalas förmånen till och med den 31 december.

2. Utbetalningen av allmänt bostadsbidrag fortsätter automatiskt om du har fått bostadsbidrag redan under tjänstgöringstiden. Kom ändå ihåg att lämna in en ansökan om justering till FPA om du t. ex. flyttar eller om dina inkomster förändras. Lämna in en ansökan om justering av bostadsbidraget om inkomsterna för hushållet där du bor ökar med minst 400 euro eller minskar med minst 200 euro jämfört med inkomsterna enligt det tidigare beslutet.

3. Om du inte tidigare har fått allmänt bostadsbidrag kan du med hjälp av en räknare uppskatta om du har rätt till det. De räknare som finns på FPA:s webbplats uppdateras i januari. Ansök om bostadsbidrag i e-tjänsten MittFPA.

4. Om du ännu inte har en arbetsplats efter militärtjänsten, ska du anmäla dig som arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån (te-tjanster.fi) och ansöka om  arbetslöshetsförmån hos arbetslöshetskassan eller FPA.

5. Om du börjar studera eller fortsätter dina studier, ansök om studiestöd i MittFPA. Betala också hälsovårdsavgiften för högskolestuderande. Sök studiestöd i e-tjänsten MittFPA. Snabbguide till studieförmånerna.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.