Gå till innehåll

Även med låg pension kan man leva ett aktivt liv – bostadsbidrag för pensionstagare gör det lättare att betala hyra

Pensionärer | 3.3.2020
Pensionerade företagaren Georgi Telsavaara berättar att han är lycklig, trots att ekonomin är stram. Den aktiva pensionären får kraft av sina fritidssysselsättningar, varav de flesta inte kostar mycket. Bostadsbidrag för pensionstagare täcker hyreskostnaderna.
Lyssna på artikeln
Georgi Telsavaara.
Pensionerade företagaren Georgi får bostadsbidrag för pensionstagare för sin hyresbostad.

I låghuset i Esbo har man vaknat redan klockan fem. Det har blivit en vana för Georgi Telsavaara.

”På morgonen är tankarna klara. Jag dricker kaffe, lyssnar på radio och njuter av det tidiga lugnet. Sedan kan jag gå och lägga mig igen om jag känner för det”, berättar Georgi.

Georgi har varit pensionerad i över tio år. I sin nuvarande tvåa har han bott i drygt ett år.

”Jag var väldigt olycklig när jag blev tvungen att flytta från Ängskulla. Jag bodde där i uppemot 30 år och trivdes. Huset revs och jag blev tvungen att flytta. Som tur hjälpte Esbo stads boenderådgivare mig att hitta en hyresbostad. Dessutom fick jag mera utrymme.”

Georgi Telsavaara keittiönpöytänsä ääressä.
Georgi vaknar gärna tidigt på morgonen. ”På morgonen är tankarna klara.”

Karriär som företagare – konsultationsarbetet ledde även utomlands

Största delen av sin karriär konsulterade Georgi ingenjörsbyråer. Han har satt prägel på såväl inhemska som utländska objekt.

”I Esbo var jag konsulterande projektsekreterare när kulturcentret byggdes. I Irak däremot planerades och byggdes på 80-talet dolda skyddsrum i olika fritidslokaler. Experter deltog i arbetet, och nu har amerikanerna jämnat alla skyddsrummen med marken.”

Det egna företaget som var specialiserat på export, import och konsultation förde Georgi på 1980-talet även till Baltikum och Ryssland.

”Man tyckte att jag var modig när jag vågade prata om maffians existens i A-Studions sändning. I Riga och i vilda östern i Ryssland fick jag lönen kontant, en bunt dollarsedlar. Överföringen av pengarna till det egna kontot kunde ta månader när de gick från Riga via Moskva.”

Georgi minns leende sina arbetsår hos Ekono, Energiataloudellinen yhdistys, som var en koncern specialiserad på ingenjörsplanering och konsultation.

”Slipstvånget hade avskaffats för personalens män och man hade avstått från kvinnornas köpledigheter bara en kort tid innan jag påbörjade arbetet. Livet går framåt – och det är bra.”

Georgi Telsavaara nojatuolissa.
Georgi har bott i sitt nuvarande hem i drygt ett år.

Bostadsbidrag för pensionstagare gör det lättare att betala hyra

Trots att Georgi bor mitt i de välavlönades Gäddvik säger han sig leva under fattigdomsgränsen och att han måste klara sig på lite. Pensionen är låg och utgifterna är höga.

Även oväntade utgifter kan dyka upp, såsom besök hos en ögonspecialist och nya glasögon. Georgi förfasar sig även över initialsjälvrisken för läkemedel som anstränger plånboken i början av året.

”Jag vill upprätthålla mina kunskaper i ryska och telefonsamtalen till grannlandet är dyra, men att prata språket är som balsam för själen. Som tur kan jag betala större fakturor i rater. FPA:s bostadsbidrag för pensionstagare gör det lättare att betala hyran.”

Rätten till bostadsbidrag för pensionstagare beror på pensionen.

Bostadsbidrag för pensionstagare kan fås av personer med låg pension som bor i Finland för en fast hyres- eller ägarbostad. Rätten till bostadsbidrag för pensionstagare beror på pensionen – de som endast får delinvalidpension, deltidspension eller partiell tidigarelagd ålderspension ansöker däremot om allmänt bostadsbidrag.

Enligt Georgi har det aldrig varit svårt att ansöka om förmåner. Han har också tagit hand om ansökningsprocesserna för sin son som har Aspergers och Tourettes syndrom.

”Det är en hederssak att sköta sonens ärenden, och jag är nöjd med det finländska förmånssystemet. Annars skulle man inte klara sig. Jag har i tiderna även fått utkomststöd. Som tidningsutdelare var jag också i en tuff situation – då fick jag inget stöd, eftersom jag hade ett företag. Företagare har usel social trygghet.”

Läs också: 4 faktorer om pensionstagarens bostadsbidrag (fpa.fi)

Lähikuva kirjasta, jota Georgi Telsavaara lukee.
Det ryska språket och kyrkoslaviskan är något Georgi vurmar för. Han tar ofta en avstickare till det närliggande biblioteket.

Dagens matbudget är 10 euro – ”Jag köper varor till nedsatt pris”

Georgi har räknat ut att han kan använda tio euro till mat per dag. Han behöver inte svälta, men han har inte råd med något extra. Utgifterna anpassas så att pengarna räcker.

”Kaffe måste det alltid finnas, och i övrigt köper jag varor som har nedsatt pris. Sonen kommer på middag då och då, och jag tänker ta hand om honom även i fortsättningen. När jag blev tvungen att lämna min tidigare bostad ringde sonen till Valamo klosters hegumenos och bad honom att be för mig. Ett mirakel inträffade: jag fick ett nytt och större hem!”

Georgi, som är född i Finland men som har rötterna i Ryssland, är ortodox. Ryska språket lärde han sig redan som liten pojke, speciellt av sina babushkor, mor- och farmödrarna. Till språket och den ortodoxa läran anknyter också Georgis kära intresse, kyrkoslaviska.

”Det ryska språket har gett så mycket – både glädje och nytta. Dessutom utvidgar bönbokens andliga språk, kyrkoslaviska, livsåskådningen. Jag tittar även på ryska melodramer samt lyssnar på konserter på YouTube.”

Georgi tycker om att läsa och är glad att Gäddviks bibliotek ligger på ett stenkasts avstånd: han har biblioteket som sitt andra vardagsrum där han kan läsa dagens tidningar och vid behov använda internet.

Läs också: Att klara sig på en liten pension – före detta korttidsjobbare berättar

Georgi Telsavaara kotinsa ulkopuolella.
Friluftsliv hör till Georgis favoritsysselsättningar.

Diskussioner, kultur och motion – som pensionär hinner man med mycket

En gång i veckan deltar Georgi i Esbo stads socialtjänsters medskapandegrupp. I gruppen deltar både stadsbor och socialarbetare som arbetar med barn, unga och vuxna. På mötena diskuterar man utgående från olika teman och gruppen får besök av olika experter.

”Socialarbetarnas välbefinnande borde nog främjas. De är alldeles överbelastade. Jag har även själv arbetat med alkohol- och drogprevention i Ryssland, jag pratade i telefon med folk som behövde hjälp. Socialarbete är värdefullt och respektabelt arbete.”

Georgi medverkar också i playbackteater.

”Skådespelarna gör föreställningar utgående från våra berättelser med socio- och psykodrama som metod. Playbackteatern har uppträtt bland annat på några seminarier och gemensamma möten.”

Kroppskultur utövar Georgi längs strandpromenaden i Gäddvik och i Mellersta Esbo simhall.

”Infrabastu har varit min passion redan i tre år: där far allt slagg ur kroppen. Dessutom simmar och promenerar jag. Synd bara att man inte kan få tillbaka sin förlorade ungdom: kroppen är kapital som inte ökar. En gång i tiden gjorde jag ett femtiotal pull-ups och hundra armhävningar samt gick på händerna två gånger från ena änden av gymnastiksalen till den andra. Det skulle vara underbart att börja om livet från början!”

Vem kan få bostadsbidrag för pensionstagare?

 • Du kan få bostadsbidrag för pensionstagare för en fast hyres- eller ägarbostad om
  • du är fast bosatt i Finland
  • du är låginkomsttagare
  • du får av FPA eller arbetspensionsanstalten till exempel ålderspension, tidigarelagd ålderspension, arbetslivs- eller sjukpension, rehabiliteringsstöd, efterlevandepension, FPA:s garantipension eller pensionsstöd eller motsvarande förmåner från utlandet
  • du bor ensam eller med din make eller maka
  • om även andra som bor i bostaden får någon tidigare nämnd pension.
 • Beloppet för bostadsbidraget för pensionstagare är 85 procent av de boendekostnader som beaktas, efter avdrag för bassjälvrisken och tilläggssjälvrisken som fastställs enligt inkomsterna.
 • FPA kontrollerar stödbeloppet senast två år efter beviljandet eller den senaste kontrollen. Meddela själv FPA om alla ändringar gällande boende eller inkomster.
 • Du kan ansöka om bostadsbidrag för pensionstagare i FPA:s e-tjänst. Du kan även posta eller lämna in en ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare till FPA.

FPA:s servicerådgivare hjälper dig att uträtta ärenden i e-tjänsten

 • På FPA:s servicepunkt kan du använda kunddatorn för att ansöka om bostadsbidrag för pensionstagare eller andra förmåner i FPA:s e-tjänst. Du behöver nätbankskoder eller mobil-ID för att kunna logga in i e-tjänsten.
 • Du kan be FPA:s servicerådgivare om hjälp för att uträtta ärenden i e-tjänsten. Servicerådgivarna hjälper dig bland annat med att logga in i e-tjänsten och skanna bilagor.
 • Till din ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare ska du bifoga utredningar om boendekostnader, dina egna och din makes eller makas inkomster och egendom samt skulder och deras räntor.
 • Om du inte kan besöka FPA:s servicepunkt kan du boka tid till telefontjänsten eller ringa servicenumret 020 692 222.
 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.