Gå till innehåll

Företagare: 4 saker värda att veta om företagshälsovård och ersättningarna

Hälsa | 2.10.2017
Företagshälsovården hjälper dig att upprätthålla goda arbetsförhållanden och främja din hälsa.
Lyssna på artikeln
Nainen juttelee lääkärin kanssa.

Företagare: Ta vara på din arbetshälsa! FPA ersätter.

Du kan skaffa förebyggande företagshälsovård och sjukvård på allmänläkarnivå för dig själv som en del av företagshälsovården.

  1. Du kan köpa din företagshälsovård antingen av en kommunal hälsovårdscentral eller en privat läkarcentral.
  • Om du skaffar din företagshälsovård från kommunens hälsovårdscentral betalar du endast den andel som du själv står för. Du behöver inte ansöka om ersättning i efterhand.
  • Om du skaffar din företagshälsovård av en privat serviceproducent som har ett redovisningsavtal med FPA betalar du bara den andel som du själv står för. Det här är möjligt från och med år 2018. I avtalet om företagshälsovård samtycker du till att serviceproducenten ansöker om ersättningarna för företagshälsovård.
  • Om din privata producent av företagshälsovårdstjänster inte har ingått ett redovisningsavtal med FPA betalar du först själv för företagshälsovården och ansöker sedan om ersättning i efterhand.
  1. Ersättning för beredskap för första hjälpen och resekostnader  i anslutning till företagshälsovård  ska du ansöka om hos FPA i efterhand.
  2. FPA ersätter nödvändiga och skäliga kostnader för företagshälsovård om du har en pensionsförsäkring för företagare (FöPL) eller lantruksföretagare (LFöPL).
  3. I FPA:s e-tjänst kan du se hur mycket företagshälsovårdskostnader du haft under året och hur mycket ersättningar du har fått för dem från FPA. I tjänsten ser du också hur mycket det finns kvar för ersättningar under resten av kalenderåret. Logga in med dina bankkoder eller med mobil-id.
  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.