Helsingissä asuva Henrik Hirvonen, 20, astuu armeijan vihreisiin vuotta myöhemmin kuin suurin osa hänen ikäluokastaan. Joensuulaislähtöisellä miehellä on takanaan ensimmäinen vuosi matematiikan opintoja Helsingin yliopistossa.
Muutto Pohjois-Karjalasta Helsinkiin edellytti asunnon etsimistä. Henrik haki avopuolisonsa Sonja Ainolan kanssa perheasuntoa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasilta. Pariskuntaa onnisti. Yhdestä huoneesta ja tupakeittiöstä koostuva kerrostalokoti löytyi Pohjois-Haagasta. 44,5-neliöisen huoneiston vuokra on 533 euroa kuukaudessa.
”Koti on siellä, missä avopuolisoni ja minä olemme läsnä toisillemme. Se on kaikkein tärkeintä. Asunto on myös mukava ja Helsingin hinnoissa edullinen”, Henrik tiivistää.
Asumisavustuksen hakeminen sujui helposti netissä
Armeijan päivärahoilla ei pahemmin makseta vuokria tai lyhennetä asuntolainaa. Omillaan asuvalla varusmiehellä onkin oikeus hakea sotilasavustuksen asumisavustusta Kelasta. Avustusta kannattaa hakea kuukautta ennen palvelukseen astumista.
Henrik muistaa kuulleensa asumiskulujen korvaamisesta ensimmäisen kerran jo lukioaikana yleisissä armeijainfoissa ja asumisavustusta saaneelta kaveriltaan. Tarkempia lisätietoja hän lähti etsimään huhtikuussa.
”Laitoin Facebook-viestin Puolustusvoimien sivuille. He ohjasivat katsomaan Kelan sivuja”, hän kertoo.
”Verkkohakeminen oli todella helppoa. Suosittelen netin kautta asioimista kaikille.”
Henrik oli muutenkin hakemassa opintotukea kesäopintoja varten. Hän päätti laittaa hakemuksen asumisavustuksesta samalla kertaa.
”Verkkohakeminen oli todella helppoa. Suosittelen netin kautta asioimista kaikille.”
Lue myös: Sotilasavustus korvaa armeija-ajan kuluja
Kela korvaa varusmiehen vuokran kokonaan
Sotilasavustuksen asumisavustus korvaa varusmiehen vuokran kokonaan. Tämä on keskeisin ero verrattuna yleiseen asumistukeen, jossa tukea maksetaan tietty prosenttiosuus vuokrasta valmiin laskentakaavan mukaisesti.
Henrikille maksetaan asumisavustusta 266,50 euroa kuukaudessa. Se on puolet avoparin kokonaisvuokrasta.
Jos Henrikillä ja Sonjalla olisi yhteinen lapsi tai jos he olisivat naimisissa, tukioikeus ulottuisi myös puolisoon. Silloin myös Sonjan osuus vuokrasta korvattaisiin kokonaan.
Jos vesi ja sähkö maksettaisiin erikseen, myös niihin voisi saada asumisavustusta palvelusajalta.
Asumisavustus on etuutena avokätinen. Toisaalta tarveharkinta on tiukkaa. Jos varusmies käy armeijavapaillaan ansiotyössä, jokainen ansaittu euro vähentää asumisavustusta eurolla.
Henrikin suunnitelmiin tämä ei kuitenkaan pahemmin vaikuta. Hän ei usko, että armeijan ohella työntekoon jää juurikaan aikaa.
”Tuen merkitys on minulle valtava. Jos asumisavustusta ei olisi, ei olisi myöskään lähtemistä armeijaan. Vuokra kodista on maksettava joka tapauksessa”, Henrik pohtii.
Sähkö- ja vesimaksut kuuluvat Henrikillä ja Sonjalla vuokraan. Jos ne maksettaisiin erikseen, myös niihin voisi saada asumisavustusta palvelusajalta.
”Odotan armeijalta uusia kokemuksia ja itseni testaamista”
Henrik suuntaa armeijaan Vekaranjärvelle Kouvolan kupeeseen. Samaan paikkaan tulevia tuttuja hänellä ei ole liioin tiedossa. Suurin osa omasta ikäluokasta on käynyt armeijan jo vuotta aiemmin.
”Vähän jännittää armeijan liikunnallinen puoli. En ole viime aikoina urheillut niin paljon. Taloyhtiössä olisi kuntosali, mutta en ole saanut vielä sinne avainta”, Henrik kertoo.
Liikoja hän ei kuitenkaan aio armeijaan menoa stressata. Tavoitteena on johtajakoulutukseen hakeutuminen ja sen myötä 12 kuukauden palvelusaika.
”Odotan uusia kokemuksia ja itseni testaamista. Armeija-aika on omalla tavallaan ainutlaatuista eli samoja kokemuksia ei tule koskaan uudestaan.”
Armeijan jälkeen opiskelu jatkuu. Tähtäimessä on aineenopettajan pätevyys.
”Matematiikka on aina ollut lempiaineeni. Olen auttanut kavereita matikassa, joten ajatus opettamisesta alkoi tuntua luontevalta”, Henrik kuvaa.
Artikkelia varten on haastateltu myös lakimies Mikko Horkoa Kelasta.
Sotilasavustuksen asumisavustus korvaa varusmiehen asumismenot
- Asumisavustuksella korvataan vakinaisen vuokra-asunnon, asumisoikeusasunnon, osaomistusasunnon tai omistusasunnon todelliset asumismenot.
- Asumisavustuksella maksetaan vuokra, yhtiövastike, erikseen maksetut lämmityskulut, vesimaksut ja sähkölaskut sekä asunto- ja remonttilainojen korot. Kulut maksetaan kokonaan.
- Avustuksen saamisen ehtona on vakituinen asuminen. Armeijaan lähtevän on pitänyt asua asunnossa vähintään 3 kuukautta ennen palveluksen alkamista. Perusteluksi ei riitä halu itsenäistyä tai se, että vanhemmat eivät halua lapsensa asuvan enää kotona.
- Erityistapauksissa avustusta voi saada myös palveluksen aikana saadun asunnon kuluihin. Silloin asunnon hankkimiseen tarvitaan perusteltu syy, kuten perheen perustaminen tai asunnon saanti pitkän jonotuksen jälkeen.
- Jos hakija saa asumistukea ennestään, hänelle maksetaan armeija-ajalta yleisen asumistuen ja kokonaisvuokran välinen erotus. Asumistuki jää voimaan ja jatkuu tarvittaessa automaattisesti armeija-ajan jälkeen.
- Vuonna 2016 keskimääräinen asumisavustus oli 296 euroa kuukaudessa.
- Vuonna 2016 asumisavustusta sai 9 061 henkilöä. Valtaosa tuen piirissä olevista sai etuutta yksin eli asui joko yksin tai avoliitossa ilman lapsia.