Suomessa moni nuori suorittaa asevelvollisuuden ja hakee samalla sotilasavustusta Kelasta. Useimmilla tämä tarkoittaa tukea asumiskustannuksiin. Tiesitkö muuten, että avustukseen voi olla oikeutettu myös asevelvollisen omainen? Entä mitä tapahtuu, jos olosuhteet muuttuvat kesken palveluksen?
Lähtökohtaisesti Kela korvaa asevelvollisen asumiskustannukset palveluksen ajalta, kunhan kulut ovat kohtuulliset. Siviilipalvelusta suorittava voi yhtä lailla saada tukea Kelasta siviilipalveluksen koulutusjakson aikana.
Ehtona kuitenkin on, että asevelvollinen on asunut itsenäisesti ja vakinaisesti asunnossaan vähintään kolmen kuukauden ajan ennen palvelusta. Eli et voi vuokrata asuntoa viikkoa ennen armeijaa ja olettaa saavasi tähän tukea.
Et voi vuokrata asuntoa viikkoa ennen armeijaa ja olettaa saavasi tähän tukea.
Poikkeuksiakin toki on. Jos alle kolmen kuukauden asumiselle on perusteltu syy, esimerkiksi muutto opiskelun tai työn vuoksi tai perheen perustaminen, tukioikeus voi muodostua. Tämä kuitenkin tutkitaan Kelassa aina tapauskohtaisesti. Pelkkä nuoren halu itsenäistyä ei ole riittävä syy.
Jos palvelukseen astuva asuu vaikkapa avoliitossa, hän saa asumisavustusta omaan vuokrapuolikkaaseensa. Hieman monimutkaisemmaksi tilanteen tekee kuitenkin se, jos avopari saa vaikkapa yleistä asumistukea yhdessä. Tällöin asumistuki jää voimaan palveluksen ajalle ja sotilasavustusta voi saada asevelvollisen vuokraosuuden ja asumistuen puolikkaan erotukseen. Jos taas asut yksin ja saat yleistä asumistukea ennen palvelukseen astumista, sotilasavustuksen asumisavustus kattaa yleensä vuokrasi ja yleisen asumistuen erotuksen. Näin ollen palveluksen aikana asumismenoja ei jää maksettavaksi omasta kukkarosta yleensä ollenkaan.
Kela hoitaa tukien tarkistuksen, joten riittää, että asevelvollinen tekee oman hakemuksensa asumisavustuksesta ajoissa. Sotilasavustusta voi hakea kuukautta ennen palvelukseen astumista. Sotilasavustuksessa ei ole takautuvaa hakuaikaa.
Palveluksen aikana asumismenoja ei jää maksettavaksi omasta kukkarosta yleensä ollenkaan.
Voi tulla tilanne, että olet palveluksessa ja syystä tai toisesta haluat muuttaa asunnosta toiseen kesken asevelvollisuuden. Syynä voi olla esimerkiksi opiskelupaikan saanti toiselta paikkakunnalta tai työn aloitus armeijan jälkeen. Aika paljon minulta kysytään asiakaspalvelussa, että voiko tuen saada, vaikka muuttaisi kesken palveluksen muualle. Vastaus on, että kyllä voi. Jos olet asunut ennen palvelusta aiemmin mainitun 3 kuukauden ajan vakituisesti asunnossasi, voit muuttaa kesken palveluksen ja saada tukea sitten uuteen asuntoosi. Tässä tilanteessa sinun pitää tietysti tehdä tarkistushakemus Kelaan.
Omainen voi hakea asumisavustuksen lisäksi erityisavustusta esimerkiksi lapsen hoitoon liittyviin menoihin.
Jos olet asevelvollisen omainen, voit myös olla oikeutettu sotilasavustukseen. Tähän ehtona kuitenkin on, että olet avioliitossa palveluksessa olevan kanssa tai että teillä on avoparina yhteinen lapsi. Pelkkä avoliitto ei vielä oikeuta omaisena etuuden saamista. Tukea maksetaan esimerkiksi perusavustuksena, joka on tarkoitettu jokapäiväisten menojen kattamiseen. Perusavustuksen lisäksi omaisena voit hakea myös erityisavustusta esimerkiksi lapsen hoitoon liittyviin menoihin.
Vinkkaankin kaikkia, joita tämä elämäntilanne koskettaa nyt tai lähitulevaisuudessa, tutustumaan Kelan verkkosivuilla kätevään pikaoppaaseen asevelvollisille. Pikaoppaat ovat oiva apu jäsentämään asiat ja ohjaamaan hakemusten täyttämisessä ja muiden asioiden hoitamisessa oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä.