Siirry sisältöön

Työnantaja, onko tilinumero kunnossa?

Kela palvelee | 23.10.2018
Anna Heikkinen
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Viimeisen parin viikon aikana työnantajien esittämien kysymysten tulva on yllättänyt minut ja kollegani sekä puhelinlinjoilla että työnantajien chatissa. Tieto syksyn aikana työnantaja-asioinnissa tapahtuvista muutoksista ei ole vielä tavoittanut kaikkia työnantajia, vaikkakin asiasta on pyritty tiedottamaan mahdollisimman laajasti. Nyt on siis otollinen aika nostaa esille tilinumeroa koskevat kuumat perunat.

Yhtä Y-tunnusta kohden Kelassa käytetään jatkossa vain yhtä tilinumeroa. Tämä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan juuri sitä, mitä siinä lukee. Työnantajalla voi olla nykyisin Kelaan ilmoitettuna yhtä Y-tunnusta kohden yksi tilinumero. Muutos koskee työnantajille maksettavia sairauspäivä-, vanhempainpäivä- ja kuntoutusrahoja, sekä vuosilomakustannuskorvausta ja perhevapaakorvausta.

Muutosta on pyritty helpottamaan sillä, että Kela päättelee yrityksen tilinumeron aiemmin toimitettujen hakemusten perusteella. Toimintatapa onnistuu, jos kyseiselle tilille on viimeksi kuluneen vuoden aikana maksettu Kelan etuuksia ja kaikki maksut ovat menneet samalle tilille. Jos etuuksia ei ole maksettu lainkaan tai niitä on maksettu useammille tileille, yhtä tilinumeroa ei ole mahdollista päätellä ja tilinumero on ilmoitettava Kelaan erikseen.

Tilinumero on ilmoitettava Kelaan erikseen, jos etuuksia ei ole maksettu lainkaan tai niitä on maksettu useammille tileille.

Tilinumero kannattaa viimeistään tarkastaa än, yy, tee, NYT. Heräsikö epävarmuus siitä, mikä tilinumero Kelaan on nyt ilmoitettu? Vai mietitkö mitähän se Kela on siellä päätellyt? Ei hätää. Helpoin paikka tilinumeron tarkastamiselle on työnantajan asiointipalvelu verkossa. Jos tilinumero on väärin, muutoksenkin voi tehdä helposti työnantajan asiointipalvelussa tai Kelan lomakkeella Y122.

Tarkastus kannattaa tehdä nyt eikä silloin kuuluisana viidentenätoistapäivänä. Kela ei voi antaa etuudesta päätöstä ilman työnantajan tilinumeroa, ja tilinumeron voi nykyisin ilmoittaa Kelaan jo etukäteen. Viisas varautuu, ja ilmoittaa tilinumeron jo ennen kuin sitä tarvitaan. Toisaalta voihan käydä myös niin, että Kela on pystynyt päättelemään tilinumeron oikein aiemmista hakemuksista, mutta tilinumero onkin sen jälkeen muuttunut. Viimeistään päätöksestä huomaa, jos tilinumero on virheellinen.

Helpoin paikka tilinumeron tarkastamiselle ja muuttamiselle on työnantajan asiointipalvelu.

Tilinumeron voi tarkastaa Työnantajan asiointipalvelussa KATSO-tunnuksilla, kun käytössä on rooli, jolla voi lähettää hakemuksia tai tarkastaa työnantajakohtaisia tietoja. Muutoksen tilinumeroon voi tehdä KATSO-organisaation pääkäyttäjänä tai roolilla ”Kela-tilinumero”. Jos sinulla ei ole näitä käyttöoikeuksia, kannattaa selvittää asiaa yrityksen KATSO-tunnusten pääkäyttäjän kanssa.

Päätöksissä ja työnantajien asiointipalvelussa on käytössä se kieli ja nimi, jolla yritys on merkitty Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään eli YTJ:hin. Tähän saakka päätökset on lähetetty aina sillä nimellä ja kielellä, jolla hakemus on toimitettu Kelaan. Jatkossa näin ei ole. Ei siis kannata hämääntyä, jos päätös tulee ”virallisella” yrityksen nimellä ja sillä toisella kotimaisella kielellä, jota et itse satu puhumaan. Jos kieltä tai YTJ:n mukaista nimeä halutaan muuttaa, muutosta voi selvittää Verohallinnosta.

Mitä teen, kun en tiedä mitä pitää tehdä? Tämä kysymys esitettiin minulle tänään puhelimessa hersyvän naurun säestämänä. Jos tässä vaiheessa peruna tuntui vieläkin liian kuumalta, niin ei kannata edelleenkään hätääntyä. Kelan nettisivuilla on kerätty yhteen oppaita ja ohjevideoita työnantajien tueksi. Ohjeita löytyy hakemusten täyttämisestä tilinumeron ilmoittamiseen. Jos mieltäsi askarruttava asia ei selvitä näistä ohjeista, niin voit aina yhteydessä työnantajalinjallemme joko puhelimitse tai chatissä. Työnantajalinjalla vastaavat asiantuntijamme ovat Kelan sloganin mukaisesti myös työnantajien ”elämässä mukana, muutoksissa tukena”.

PS. Olethan jo tilannut ajan hermolla pysyäksesi Työnantajainfon eli Kelan uutiskirjeen työnantajille? Jos et, niin se onnistuu helposti osoitteessa www.kela.fi/uutiskirjeet.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.