Siirry sisältöön

Joulun muistilista

Kela palvelee | 8.12.2022
Joulun pyhät vaikuttavat etuuksien maksamiseen, ja vuodenvaihde on Kelassa usein kiireistä aikaa. Hoida Kela-asiat ajoissa kuntoon ja vietä joulua rauhallisin mielin.
Kuuntele artikkeli
""

Hoida Kela-asiat kuntoon ennen joulua

 1. Tee hakemus hyvissä ajoin. Esimerkiksi toimeentulotuki ehtii tilille ennen joulua, jos hakemus ja tarvittavat liitteet on toimitettu Kelaan viimeistään 12.12. Voit hakea toimeentulotukea myös pidemmälle kuin kuukauden ajalle.
 2. Työttömyysajan ilmoitus- ja maksupäivissä on poikkeuksia joulun aikaan. Näet poikkeukset OmaKelasta ja pääset ilmoittamaan työttömyyspäivät ajallaan. Näin ilmoitat työttömyyden jatkumisesta.
 3. Hae asumistuen tarkistusta ajoissa. Kun hakemuksen tekee ajoissa, tuen maksaminen jatkuu entiseen tapaan hakemuksen käsittelyn ajan. Asumistuki tarkistetaan vähintään vuoden välein, ja monella on vuositarkistus vuoden alussa. Saat meiltä kirjeen ja ohjeet vuositarkistuksesta. Tuki pitää tarkistaa myös, jos muutat tai tulosi suurenevat. Kun haet tarkistusta OmaKelassa, hakemuksesi on heti perillä, ja käsittely nopeutuu.
 4. Jos elämässäsi on muita muutoksia, jotka voivat vaikuttaa etuuksiin, ilmoita muutoksista Kelaan. OmaKelassa voit tehdä tarkistushakemuksen ja ilmoittaa muuttuneet henkilötiedot ja tilinumeron. Uutta osoitetta ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa Kelaan. Kela saa osoitteesi automaattisesti, jos teet muuttoilmoituksen postiin tai Digi- ja väestötietovirastoon.
 5. Jos tarvitset neuvontaa saman päivän aikana, soita puhelinpalveluun tai tule käymään. Puhelun hinta on puhelinliittymäsi hinnaston mukainen, ja myös jonottaminen on maksullista. Jos haluat välttää jonot, voit hyödyntää takaisinsoittopalvelua. Takaisinsoitto ei maksa sinulle mitään.
 6. Jos asiasi ei ole kiireellinen, ja tarvitset henkilökohtaista neuvontaa, varaa puhelinaika verkossa. Kun varaat ajan, me soitamme sinulle, ja puhelu on maksuton. Käymme Kela-asiasi yhdessä läpi.
 7. Odota päätöstä rauhassa. OmaKelassa näet arvion siitä, milloin saat päätöksen. Huomaa kuitenkin, että käsittelyaika on vain arvio. Vuodenvaihteen kiireiden takia käsittelyajat voivat venyä. Jos hakemuksestasi puuttuu tietoja, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse, viestillä tai kirjeellä. Kun ilmoitat meille OmaKelassa puhelinnumerosi, saamme sinuun nopeasti yhteyden.
 8. Jouluna ja uudenvuodenpäivänä Kelan puhelinpalvelu ja palvelupisteet ovat kiinni. Kela.fistä voit heti vuodenvaihteen jälkeen tarkistaa ensi vuoden etuusmäärät. Löydät kela.fistä myös chattirobotti Kela-Kelpon, joka kelloon katsomatta vastaa kysymyksiin perhe-etuuksista, opintoetuuksista, toimeentulotuesta ja yleisestä asumistuesta.

Toivotamme kaikille asiakkaillemme rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.