Siirry sisältöön

Tiesitkö, että sähköinen reseptisi toimii nyt myös Virossa?

Kela palvelee | 14.5.2019
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Digitalisoituva Eurooppa otti tämän vuoden alussa ison askeleen eteenpäin, kun sähköinen resepti otettiin ensimmäisenä käyttöön Suomen ja Viron välillä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että voit ostaa sähköisellä reseptilläsi lääkkeitä vaikkapa Tallinnasta.

Kuinka homma sitten toimii? Kirjaudu ensin Omakantaan ja anna siellä suostumus reseptitietojesi käyttämiseen toisissa maissa. Ilman suostumustasi virolainen apteekki ei näe sähköistä reseptiäsi järjestelmässä. Sitten vain passi tai muu virallinen henkilökortti mukaan ja apteekkiin. Apteekki tulostaa lääkkeen kylkeen samat suomen- tai ruotsinkieliset annostusohjeet, jotka lääkäri on sinulle Suomessa kirjoittanut. Ei siis tarvitse opetella viron kieltä lääkeannostuksen tulkitsemiseen.

Kirjaudu ensin Omakantaan ja anna siellä suostumus reseptitietojesi käyttämiseen toisissa maissa.

Ostosten kuitti kannattaa myös laittaa talteen, sillä tarvitset kuittia Kela-korvauksia varten. Suomessa Kela-korvaus vähennetään yleensä suoraan lääkeostoksistasi jo apteekissa, mutta Virosta ostettujen lääkkeiden Kela-korvaus sinun tulee hakea itse Kelalta. Kela maksaa lääkekorvauksia vastaavasti kuin Suomessa, eli jos lääke on Suomessa korvattavaa, se on myös Virosta ostettuna korvattavaa. Voit hakea lääkekorvaukset lomakkeella SV128. Hae korvaukset kuuden kuukauden kuluessa ostostasi.

Voiko ulkomailta ostaa mitä tahansa lääkkeitä? Ei, sillä sekä lääkkeisiin että reseptin tyyppiin liittyy rajoituksia. Et voi ostaa ulkomailta huumausaineita tai ns. PKV-lääkkeitä, eli pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Reseptin ulkopuolelle on rajattu myös mm. itsehoitovalmisteet, kuten perusvoiteet ja kliiniset ravintovalmisteet. Reseptissä täytyy olla määrä, kuinka monta lääkepakkausta sillä voi ostaa. Siten esimerkiksi kahden vuoden ajalle määrättyä astmalääkereseptiä ei saa Virosta. Löydät kaikki rajoitukset Kanta.fi-sivuilta.

Voiko sähköistä reseptiä käyttää myös muissa maissa? Sähköisen reseptin järjestelmään on liittymässä lisää EU-maita tulevina vuosina. Ensimmäisinä mukaan ovat tulossa Kroatia ja Portugali, seuraavaksi Kreikka ja Kypros. Maiden tilannetta voit seurata esimerkiksi Kanta.fi tai Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolla. Lääkkeitä voi kuitenkin ostaa toisista EU- ja Eta-maista sekä Sveitsistä paperisella eurooppalaisella reseptillä. Pyydä lääkäriltäsi ”lääkemääräys ulkomailla ostoa varten” ja näytä kyseinen resepti vaikkapa Espanjan apteekissa. Paperista reseptiä koskevat samat rajoitukset kuin sähköistäkin reseptiä, eli ihan kaikkia lääkkeitä sillä ei voi ostaa. Vastaavasti sinun tulee hakea lääkekorvaukset ulkomailta ostetuista lääkkeistä itse jälkikäteen Kelalta. Huomaathan myös, että toiseen EU-maahan kirjoitettu paperinen resepti ei toimi Suomessa, eli et voi ostaa sillä lääkkeitä Suomen apteekista. Sähköinen resepti sen sijaan toimii myös Suomessa.

Lääkkeitä voi ostaa toisista EU-, Eta-maista ja Sveitsistä paperisella eurooppalaisella reseptillä.

Keitä tämä sitten hyödyttää? Jos lääkkeet unohtuvat kotiin tai loppuvat matkalla, reseptisi kulkee sähköisesti mukanasi. Erityisesti ulkomailla pidempiä aikoja viettävät vaihto-opiskelijat tai eläkeläiset hyötyvät, kun lääkkeitä ei tarvitse kuljettaa suuria määriä mukana. Jotkut saattavat myös haluta käydä lääkeostoksilla samalla kun vierailevat muutenkin Virossa. Kun sähköinen järjestelmä kehittyy ja se otetaan käyttöön useammissa EU-maissa, lääkkeisiin ei enää tarvitse pyytää erillistä paperista reseptiä lääkäriltä (ja muistaa ottaa sitä mukaan).

Vielä yksi vinkki: ota etukäteen selvää, onko haluamaasi lääkettä saatavilla siitä maasta ja apteekista, jonne olet menossa. Parhaimman tiedon saat suoraan siitä apteekista, jossa aiot ulkomailla asioida. Voit kysyä asiaa myös kyseisen maan rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteestä tai etsiä tietoa verkosta. Esimerkiksi virolainen verkkopalvelu Apteegiinfo.ee kertoo lääkkeiden saatavuudesta ja hinnoista Virossa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.