Siirry sisältöön

Entä jos sairastun koronavirukseen ulkomaanmatkalla?

Kela palvelee | 3.7.2020
Pia Komi
suunnittelija
Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste
Kuuntele artikkeli

Koronapandemia vaikuttaa matkailuun, sillä eri maiden tautitilanne elää jatkuvasti. Millä tavalla matkaan tulisi varautua, jos matkalla sattuukin tarvitsemaan hoitoa?

Huolellinen suunnittelu ja ohjeisiin tutustuminen etukäteen on tärkeää. Jos matkustat EU- tai Eta-maihin tai Sveitsiin, tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta hyvissä ajoin ennen matkaasi. Kela myöntää kortin Suomessa sairausvakuutetuille maksutta. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei lääkärin arvion mukaan voi odottaa kotiinpaluutasi.

Jos tarvitset hoitoa koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen, eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa hoitosi. Kortti kattaa myös muun äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden pahenemisen sekä raskauden vuoksi tarvittavan hoidon. Jos sairastut, muistathan noudattaa paikallisviranomaisten ohjeita. Älä mene lääkäriasemalle, ennen kuin olet saanut siihen ohjeet. Hätätilanteissa hätänumero kaikissa EU-maissa on 112.

Jos tarvitset hoitoa koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen, eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa hoitosi.

Paikallinen asiakasmaksu ei välttämättä tarkoita ilmaista hoitoa. Ainoastaan jos hoito on paikallisille asukkaille maksutonta, on se maksutonta myös sinulle. WHO:n kansainvälisiä terveyssäännöksiä (PDF) soveltavassa maassa matkailijan tulisi saada koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoito maksutta. Huomioithan kuitenkin, että eurooppalainen sairaanhoitokortti käy maan julkisessa terveydenhuollossa tai sellaisessa toimipisteessä, joka on tehnyt sopimuksen julkisen terveydenhuollon kanssa. Kaikki paikat eivät siis hyväksy eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

Jos joudut maksamaan lääketieteellisesti välttämättömän hoidon kustannukset itse, voit hakea korvauksia Kelasta jälkikäteen. Hae korvaukset lomakkeella SV128 kuuden kuukauden kuluessa maksusta. Matkalle kannattaa aina ottaa myös matkavakuutus. Vakuutus voi korvata kustannukset, jos joudut tulemaan esimerkiksi ambulanssilennolla kotiin. Tarkista huolellisesti matkavakuutuksesi kattavuus etukäteen.

Jos joudut maksamaan lääketieteellisesti välttämättömän hoidon kustannukset itse, voit hakea korvauksia Kelasta jälkikäteen.

Mitä muuta on hyvä muistaa ennen matkaa? Tutustu Ulkoministeriön ajankohtaisiin matkustustiedotteisiin ja tee matkustusilmoitus. Matkustustiedotteisiin on koottu linkkejä paikallisten viranomaisten sivustoille, joista löydät tietoa kohdemaan koronavarautumisesta ja säännöksistä. Myös Euroopan Unioni on koonnut sivuilleen tietoa ja linkkejä matkailun suunnittelun tueksi. Lisäksi on hyvä tutustua lentokenttien, terminaalien, kulkuvälineiden ja matkanjärjestäjien ohjeisiin.

Varaudu siihen, että saatat juuttua ulkomaille pidemmäksi aikaa. Huomioi mahdollinen matkan piteneminen taloudellisesti ja varmista, että sinulla on hieman enemmän lääkkeitä mukanasi. Viron ja Kroatian apteekeissa voit käyttää sähköistä reseptiäsi, kunhan olet ensin antanut suostumuksen Omakanta-palvelussa. Saat lääkkeet näyttämällä passia tai henkilökorttia. Tarkista etukäteen sähköisen reseptin käyttöön liittyvät rajoitukset.

EU-terveydenhoito.fi-sivustolle on koottu hyödyllisiä vinkkejä matkailun varalle.

EU-terveydenhoito.fi-sivustolle on koottu hyödyllisiä vinkkejä matkailun varalle. Tutustu teemasivustoon ”matkailu ja koronavirus” ja esimerkiksi maakohtaisiin tietoihin eri maiden terveyspalveluista. Matkalla noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä. Palatessasi tarkista, onko sinun syytä jäädä omaehtoiseen karanteeniin Suomessa.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.