Siirry sisältöön

Rahat ja lääkkeet loppu – toimeentulotuesta apua?

Kela palvelee | 6.4.2021
Annina Kervinen
tiimipäällikkö
Kuuntele artikkeli

Useimmat meistä ovat saaneet jossain vaiheessa elämäänsä Kela-korvauksen lääkkeistä. Korvaus on tavallisesti 40 % tai 65 % lääkkeen hinnasta, joissain tapauksissa 100 %. Korvauksen jälkeen itselle maksettavaksi jäävä summa voi vaihdella muutamasta eurosta satasiin, riippuen lääkevalmisteesta.

Etenkin alkuvuodesta, kun lääkekatto eli vuosiomavastuu ei ole vielä ylittynyt, voi tulla eteen haasteita lääkemenojen kanssa. Äkillisesti sairastuessa kiireellinen lääketarve voi yllättää. Oman talouden ollessa tiukoilla, on hyvä tietää, että voit tarvittaessa hakea Kelasta toimeentulotukea lääkkeiden loppusumman kattamiseen. Kun saat myönteisen päätöksen perustoimeentulotuesta, saat samalla sähköisen maksusitoumuksen apteekkiin.

Kun talous on tiukoilla, on hyvä tietää, että Kela voi myöntää toimeentulotukea lääkemenoihin.

Maksusitoumuksella saat ne lääkkeet tai valmisteet, jotka on määrätty reseptillä sairautesi hoitoon. Muut terveyteen ja hygieniaan liittyvät menot, kuten saippua ja hammastahna, sisältyvät toimeentulotuen perusosaan, eikä niitä voi maksaa apteekin maksusitoumuksella. Maksat ne tilillesi tulevalla tuella. Perusosaan kuuluvat myös apteekista ilman reseptiä ostettavat valmisteet, kuten perusvoiteet.

Kaikki lääkkeet eivät automaattisesti sisälly maksusitoumukseen. Näitä ovat esimerkiksi erityislupavalmisteet ja lääkkeet, jotka eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin. Jos tarvitset maksusitoumuksen sellaiseen lääkkeeseen, toimita toimeentulotuen hakemuksesi liitteenä potilasohje sekä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön antama selvitys siitä, että kyseinen lääke tai valmiste on tarpeellinen sairautesi hoidossa. Näissä tilanteissa Kela on arvioi tapauskohtaisesti, voidaanko maksusitoumus myöntää.

Lue myös: Asiantuntijat edellyttävät tutkimus­näyttöjä korvattavien lääkkeiden tehosta

Kiireellisessä tilanteessa tieto maksusitoumuksesta välittyy apteekkiin välittömästi.

Maksusitoumus välittyy Kelasta apteekkeihin sähköisesti ja näkyy apteekeissa toimeentulotuen päätöksen antamista seuraavana päivänä. Voit asioida haluamassasi apteekissa. Näytä apteekissa Kela-kortti tai muu luotettava selvitys henkilöllisyydestäsi, jotta apteekki voi hakea tiedon maksusitoumuksesta.

Jos olet ehtinyt ostaa lääkkeet ennen maksusitoumuksen saamista, voit hakea niihin toimeentulotukea erikseen. Toimita silloin apteekin kuitti tai lasku toimeentulotuen hakemuksen liitteeksi, jotta asia voidaan käsitellä. Kelasta otetaan sinuun yhteyttä, jos tarvitaan tarkempia tietoja, kuten kopio potilasohjeesta tai tuloste Kanta-palvelun reseptiyhteenvedosta.

Joskus tilanne voi olla kiireellinen ja lääketarve ei voi odottaa toimeentulotukipäätöstä normaalin 7 arkipäivän käsittelyajan puitteissa. Jos tarvitset kiireellisesti toimeentulotukea ja maksusitoumuksen lääkkeisiin, ole yhteydessä palvelunumeroon 020 692 207 tai Kelan palvelupisteeseen. Kela käsittelee kiireelliseksi arvioidut hakemukset yleensä samana tai seuraavana arkipäivänä hakemuksen saapumisesta käytettävissä olevien tietojen perusteella. Kiireellisessä tilanteessa tieto maksusitoumuksesta välittyy apteekkiin välittömästi. Kelan aukioloaikojen ulkopuolella ole yhteydessä asuinkuntasi sosiaalipäivystykseen.

Erityisestä syystä maksusitoumuksen voi saada lääkkeitä varten, vaikka tukea ei tulisi maksettavaksi tilillesi ollenkaan.

Yleensä apteekin maksusitoumuksen saaminen siis edellyttää, että saat myönteisen päätöksen perustoimeentulotuesta. Tapauskohtaisesti ja erityisestä syystä maksusitoumuksen lääkkeitä varten voi kuitenkin saada, vaikka tukea ei tulisi maksettavaksi tilillesi ollenkaan. Kerro hakemuksessa lääketarpeestasi, ja Kela selvittää mahdollisuutesi saada maksusitoumuksen. Tähän vaikuttaa se, onko sinulla käytössäsi säännöllistä lääkitystä, paljon lääke maksaa ja onko sinulla varaa ostaa lääkettä itse.

Jos oikeutta perustoimeentulotukeen ei muodostu eikä apteekin maksusitoumusta voida myöntää, Kelasta ohjataan sinut tarvittaessa olemaan yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.