Siirry sisältöön

Jätitkö Kelaan hakemuksen ja haluaisit tietää, milloin saat päätöksen?

Kela palvelee | 3.12.2021
Toimeentulotukihakemuksen käsittely saa lain mukaan kestää saapumispäivän jälkeen enintään 7 arkipäivää. Toteutuneita käsittelyaikoja voi seurata kela.fistä, ja päätöksen löydät OmaKelasta.
Kuuntele artikkeli
Mies ja kaksi koiraa.

7 vinkkiä käsittelyajasta

  1. Toimeentulotukihakemuksen käsittely saa saapumispäivän jälkeen kestää 7 arkipäivää. Jos hakemuksesta puuttuu liitteitä tai lisätietoja, sinua pyydetään toimittamaan ne, jotta hakemus voidaan ottaa käsittelyyn. Puuttuvien tietojen saapumisen jälkeen hakemus ratkaistaan 7 arkipäivän kuluessa.
  2. Olemme myös asettaneet etuuksien käsittelylle tavoiteajat, jotka ovat suosituksia. Esimerkiksi lapsilisähakemus olisi hyvä käsitellä 2 viikon aikana. Sen sijaan kuntoutuksen tai työkyvyttömyyseläkkeen hakemusten käsittely saa kestää pidempään, sillä ratkaisuun vaikuttavat hakijan terveys ja toimintakyky, joiden arviointi on vaativampaa.
  3. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja käsittely alkaa aina arkipäivästä. Jos lähetät hakemuksen esimerkiksi lauantaina, käsittelyaika alkaa vasta seuraavan viikon alusta.
  4. Voit seurata toteutuneita käsittelyaikoja kela.fistä. Luvut kertovat, miten nopeasti hakemuksia on käsitelty viimeisten 7 päivän ajan. Tieto päivittyy automaattisesti kerran vuorokaudessa. Yksittäisen hakemuksen käsittelyaika voi vaihdella, sillä osa hakemuksista käsitellään aina jonkin verran nopeammin, osa hitaammin.
  5. Kirjautumalla OmaKelaan näet arvion, miten pitkään hakemuksesi käsittely kestää. Huomaa, että luku on vain arvio, ja osa hakemuksista käsitellään aina jonkin verran nopeammin, osa hitaammin.
  6. Hakemuksen käsittely voi viivästyä esimerkiksi, jos hakemuksesta puuttuu tietoa tai liitteitä. Jos näin on käynyt, otamme sinuun yhteyttä. Täyttämällä hakemuksen huolellisesti ja toimittamalla pyydetyt lisäselvitykset varmistat, että hakemus voidaan käsitellä sutjakkaasti.
  7. Kun päätös tulee, näet ilmoituksen OmaKelan etusivulla. Lue päätös huolellisesti ja seuraa tarvittaessa siinä annettuja ohjeita.

+ Jos tarvitset apua tai neuvontaa, soita meille. Puhelinpalvelussa ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa siitä, milloin juuri sinun päätöksesi tulee.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.