Siirry sisältöön

Liitteitä ei pyydellä huvin vuoksi

Kela palvelee | 21.8.2018
Pasi Örnberg
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Miksi niitä lippuja ja lappuja pitää taas lähetellä? Tähän kysymykseen törmää usein asumistukeen liittyvissä keskusteluissa. Kelan vaatimien liitteiden määrä on perinteisesti aiheuttanut ihmetystä. Asumistuen ratkaisemiseksi tarvitaan ruokakunnan tarkat tulotiedot. Aiemmin tämä on vaatinut työsopimuksen sekä viimeisimpien palkkalaskelmien toimittamista Kelaan. Onneksi 1.4.2019 alkaen liitteiden toimittaminen vähentyi merkittävästi kansallisen tulorekisterin ansiosta.

Hakijan ei tarvitse enää itse selvittää palkkatulojaan Kelaan, vaan tiedot työsuhteen kestosta ja bruttopalkasta näkyy asumistuen käsittelijälle suoraan tulorekisterin kautta. Asiakkaaseen ollaan yhteydessä ainoastaan tarvittaessa, jos tuloja ei pystytä määrittelemään tukikaudelle pelkästään tulorekisterin tiedoilla. Kannattaa huomioida kuitenkin, että asumistuen saajan tulee edelleen itse ilmoittaa Kelaan tulojen muutoksesta.

Kaikki asumistukeen tarvittavat liitteet voi lähettää asiointipalvelun kautta verkossa. Verkkopalvelussa lähetetty liite on käsittelijän nähtävillä Kelassa saman tien. Liitteet voi lähettää myös postitse tai ne voi tuoda Kelan palvelupisteelle. Paljon kysellään, voiko liitteitä toimittaa Kelaan sähköpostitse. Se ei ole kuitenkaan mahdollista tietoturvasyistä. Jos otat liitteestä valokuvan puhelimellasi, kannattaa ennen sen lähettämistä varmistua kuvan riittävästä laadusta ja siitä, että liite näkyy kuvassa varmasti kokonaan. Huolimattomasti otetusta kuvasta saattaa helposti jäädä ratkaisun kannalta olennaisia tietoja pois.

Verkkopalvelussa lähetetty liite on käsittelijän nähtävillä Kelassa saman tien.

Kun teet hakemuksen verkossa, Kelan asiointipalvelu muistuttaa lopussa tarvittavista liitteistä. Jos haet tukea taas lomakkeella, lista tarvittavista liitteistä löytyy hakemuksen loppupuolelta kohdasta 7.  Silloin tällöin Kelan etuuskäsittelijä joutuu vielä pyytämään uusia lisäselvityksiä, vaikka olisitkin liittänyt kaikki ohjeiden mukaiset liitteet hakemukseen. Onneksi käsittelijä voi monissa tapauksissa tiedustella puuttuvia tietoja puhelimitse, eikä uutta liitettä välttämättä tarvitse enää lähettää.

Liitteiden katoamista ei tarvitse pelätä, vaikka niitä saapuukin Kelaan runsaasti niin sähköisenä kuin paperisenakin. Jokaista Kelaan saapunutta liitettä käsitellään luottamuksellisesti, ja ne arkistoidaan Kelan tietokantaan asiakkaan tietoihin. Myöskään tietoturvasta ei tarvitse kantaa huolta, sillä liitteet kulkevat suojatussa tietoverkossa.

Asumistuen käsittelijä voi monissa tapauksissa tiedustella puuttuvia tietoja puhelimitse.

Vuokralla asuvan tuenhakijan tärkein liite on kopio voimassa olevasta vuokrasopimuksesta. Vuokrasopimuksesta tulee selvitä ainakin vuokralaisen sekä vuokranantajan henkilötiedot, vuokran määrä sekä se, mille ajalle asunto vuokrataan. On tärkeää tarkistaa, että vuokranantaja ja tuen hakija ovat molemmat allekirjoittaneet vuokrasopimuksen. Kela ei hyväksy allekirjoittamatonta vuokrasopimusta. Kela saa vuokrasopimukset sekä ajantasaiset asumismenot suoraan sähköisesti suurimmilta vuokranantajilta.

Toiseksi tärkein liite on viimeisin palkkalaskelma ja työsopimus. Kela tarvitsee nämä aina, jos jollain ruokakunnan jäsenellä on palkkatuloja. Palkkalaskelmasta pitää näkyä bruttopalkka sekä muut veronalaiset tulot. Koska asumistuki myönnetään yleensä vuodeksi kerrallaan, Kela tekee harvemmin asumistukipäätöksiä yhden kuukauden palkan perusteella. Kannattaa siis huomioida, että palkkalaskelman perusteella arvioidaan koko vuoden keskimääräinen tulo.

Tulevaisuudessa palkkalaskelmia ei enää tarvitse lähettää Kelaan lainkaan.

Vaikka Kela yhä kyselee liitteitä, niiden toimittaminen on onneksi helpottunut verkkoasioinnin ansiosta. Tulevaisuudessa palkkalaskelmia ei enää tarvitse lähettää lainkaan rakenteilla olevan valtakunnallisen tulorekisterin vuoksi. Kela saa tulorekisterin valmistuessa palkkatiedot suoraan verottajalta kuukausittain. Tulorekisterin ja muiden sähköisten järjestelmien kehittyessä liitteiden lähettäminen voi siis jäädä lähes kokonaan historiaan.

Päivitetty 15.4. tulorekisteriä koskevien tietojen osalta.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.