Siirry sisältöön

Toisen asteen opiskelija! Pian voit hakea koulumatkatukea OmaKelassa

Yleinen | 9.4.2023
Koulumatkatuen verkkohakemusta on toivottu opiskelijoiden ja heidän vanhempiensa toimesta koko sen ajan, mitä olen Kelassa töissä ollut. Pian tämä toive on toteutumassa, sillä Kela julkaisee touko–kesäkuun vaihteessa koulumatkatuen verkkohakemuksen.
Joona Suonperä
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Jatkossa toisen asteen opiskelijat toimittavat koulumatkatuen hakemukset suoraan Kelaan. Sinun ei siis tarvitse enää kierrättää hakemusta oppilaitoksen kautta. Samalla poistuvat vanhanaikaiset paperiset ostotodistukset, joita oppilaitos on opiskelijoille antanut. Ostotodistuksen tilalle tulee sähköinen osto-oikeus, jonka voit saada heti, kun jätät hakemuksen OmaKelassa. Eli voit heti sen jälkeen siirtyä lipunmyyjän verkkokauppaan ostamaan lippuja. Kätevää, eikö?

Jotta voit täyttää koulumatkatuen hakemuksen OmaKelassa, sinulla pitää olla verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne käytössäsi. Koulumatkatuen hakemuksen käsittelyä voi seurata OmaKelassa kuin minkä tahansa muunkin hakemuksen etenemistä, täyttövaiheesta päätökseen saakka.

Jos sinulla ei ole käytössäsi verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, niin voit edelleenkin tehdä koulumatkatuen hakemuksen myös paperisella lomakkeella. Toimita silloinkin hakemus suoraan Kelaan. Huomioi kuitenkin, että paperilomakkeella tukea hakiessasi saat osto-oikeuden lippuihin vasta sen jälkeen, kun Kela on antanut päätöksen.

Kun jätät hakemuksen OmaKelassa, voit heti sen jälkeen siirtyä lipunmyyjän verkkokauppaan ostamaan lippuja.

Koulumatkatuen hakemuksen täyttämisessä hyödynnetään Digitransitin reittiopaspalvelua, joka julkaistaan toukokuun lopulla. Reittiopas linkitetään myös Kelan verkkosivuille. Palvelun avulla saat tarvittavat tiedot hakemukseen esimerkiksi koulumatkan pituudesta ja matkustamisesta.

Uudistus helpottaa ja selkeyttää koulumatkatuen hakemista. Uudella verkkohakemuksella voit hakea koulumatkatukea niihin koulumatkoihin, jotka toteutuvat 1.8.2023 jälkeen. Hakemus kannattaa kuitenkin täyttää hyvissä ajoin Kelaan, sillä syksyllä ruuhkia saattaa olla luvassa. Muutos onneksi helpottaa hakemista melkoisesti. Enää et ole esimerkiksi oppilaitoksen aukioloaikojen varassa, kun haet koulumatkatukea. Jatkossa voit tehdä hakemuksen ihan mihin kellonaikaan vain kotoa käsin ja jopa ennen lukuvuoden alkua.

Aiempaa joustavampi hakuaika toivon mukaan myös helpottaa ruuhkapiikkejä alkavalle syksylle.

Olen kuullut hyvin usein opiskelijoilta ja vanhemmilta palautetta siitä, että tuen hakeminen ajoissa on hankalaa, ja pahimmillaan ensimmäisten päivien tai viikkojen matkat on joutunut maksamaan alkuun täysimääräisenä itse, kun oppilaitokselta ei ole saanut ketään vielä kiinni. Aiempaa joustavampi hakuaika toivon mukaan myös helpottaa ruuhkapiikkejä alkavalle syksylle.

Vaikka muutoksia saadaankin tuen hakemiseen, itse koulumatkatuen myöntämisperusteet eivät kuitenkaan muutu. Koulumatkatuen ehdot ja määrä pysyvät samanlaisena kuin aiemminkin. Jos koulumatkatuki ei ole tuttu sinulle, kannattaa tutustua Kelan verkkosivuilla olevaan tietoon. Lue myös Oilin kokemukset koulumatkatuesta!

Ja tietysti Kelan asiakaspalvelu ja somekanavat tarjoavat tietoa ja vastauksia kysyjille. Verkkosivuja ja somekanavia kannattaakin seurata, niin saat ajanmukaisen tiedon sitten kun uusi verkkohakemus on julkaistu.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.