Siirry sisältöön

Laitetaanko pieneen pussiin?

Yleinen | 17.4.2023
Haluatko pakasteet pieneen pussiin? Tämä kaupan kassalta tutun kysymyksen kuulee nykyisin yhä harvemmin. Syynä on kauppaketjujen tietoinen päätös pyrkiä vähentämään muovijätteen syntymistä, ja ohjata myös asiakasta pohtimaan ekologisia valintojaan.
Noora Tahvanainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Kuten pienistä muovipusseista luopuneille kauppaketjuille, myös julkisen sektorin toimijoille vastuullisuus on tärkeää. Vastuullisuus tarkoittaa montaa asiaa, joista yksi on toimintatapojen ekologinen kestävyys –  yksinkertaisimmillaan se, että ympäristönäkökulmat huomioidaan toiminnassa. Myös Kela tekee työtä ympäristökuorman vähentämiseksi. Kela-muovipusseja emme jaa, mutta esimerkiksi asiakkaiden kotiin postitettavia kirjeitä sen sijaan kertyy vuodessa varsin mittava määrä. Tiesitkö, että Kelasta lähetetään asiakkaille vuosittain noin 14 miljoonaa kirjettä?

Tiesitkö, että Kelasta lähetetään asiakkaille vuosittain noin 14 miljoonaa kirjettä?

Kelasta saatu kirje on monesti odotettu, eikä yksikään niistä ole varmasti saajalleen turha. Kirjeisiin voi myös liittyä sähköisiä asiakirjoja enemmän tunteita tai rituaaleja. Eräs opiskelija kerran totesi, että avaa Kelasta tulleet kirjeet aina sormien välistä kurkkien, koska joskus sisältö voi yllättää. Muuan lapualainen mummo taas kertoi, että kaikki Kelasta saapuneet kirjeet on talletettu kansioon saapumisjärjestyksessä, josko niihin tarvitsee vielä joskus palata.

Kun lähetettyjä kirjeitä kertyy miljoonia, on niiden lähettämisen liittyvät kustannukset merkittäviä. Kela onkin viime vuosien aikana alkanut vähentää paperipostin määrää tarjoamalla vaihtoehdoksi paperittomia päätöksiä. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että perinteisen kotiin postitettavan päätöksen sijaan oman päätösasiakirjan voi lukea sähköisenä OmaKelasta. Luonto kiittää, mutta lisäksi syntyy myös taloudellisia säästöjä, kun tulostuksen ja postituksen kulut vähenevät. Jo tämän vuoden aikana säästöjä on syntymässä 3 miljoonaa euroa, jatkossa vielä enemmän.

Jo tämän vuoden aikana säästöjä on syntymässä 3 miljoonaa euroa.

Uudistus etenee askelittain uusiin etuuksiin. Tällä hetkellä voit jo saada esimerkiksi perustoimeentulotuen, yleisen asumistuen ja työttömyysturvan kirjeet ja päätökset paperittomana. Toukokuusta alkaen paperittomuus koskee myös opintotukea. Kaikkiaan mahdollisuus paperittomuuteen kattaa jo noin kuusi miljoonaa kirjettä, joita vastaanottavat tuhannet ja tuhannet asiakkaat. Omilla teoilla on siis merkitystä. Voit itse päättää, kuinka haluat asiakirjat jatkossa vastaanottaa. Jos olet valmis luopumaan paperipostista, voit tehdä sen kirjautumalla OmaKelaan. Kohdassa Omat tiedot valitse Luovu paperipostista ja vastaa ”kyllä” kysymykseen ”Haluatko luopua paperipostista?”

Muutoksen pääset tekemään täältä: Päätökset ja asiakirjat OmaKelassa. Samalla voit tarkistaa, mitkä päätökset ja asiakirjat sinun on mahdollista saada verkossa. Kun olet valinnan tehnyt, saat jatkossa joko sähköpostin tai tekstiviestin OmaKelassa luettavissa olevasta asiakirjasta. Kaikki annetut päätökset ja muut lähetetyt asiakirjat ovat luettavissa OmaKelassa noin 2 vuoden ajan.

Jos olet jo itse päättänyt luopua paperipostista, mahtaako ystäväsi tai työkaverisi vielä tietää mahdollisuudesta? Tiesithän myös, että suurinta osaa etuuksista on mahdollista hakea OmaKelasta ilman paperista hakemuslomaketta? 

Täysin paperiton maailma on vielä kaukana, mutta suunta on ympäristön kannalta oikea.

Täysin paperiton maailma on vielä kaukana, mutta suunta on ympäristön kannalta oikea. Työtä ekologisuuden edistämiseksi tehdään jatkuvasti, ja uusia mahdollisuuksia ympäristöasioiden hallinnan kehittämiseksi kartoitetaan myös tulevaisuudessa. Seuraavia uudistuksia odotellessa voit siis OmaKelassa tarkastella päätöksiä joko sormien välistä kurkkien, tai tallentaa ne sähköisenä kansiona omalle tietokoneellesi. Valinta on sinun.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.