Siirry sisältöön

Miten pidentää äitiyspakkauksen tekstiilituotteen ikää? – Vinkkejä tekstiilien hoitoon

Koti & Perhe | 30.11.2021
Äitiyspakkauksen vaatteet ovat kovassa käytössä vauva-arjessa. Näillä vinkeillä voit pitää äitiyspakkauksen tekstiileistä hyvää huolta, pidentää niiden käyttöikää ja tehdä pieniä vastuullisuustekoja.
Kuuntele artikkeli
""

Vastuullisuus on olennainen osa Kelan tekemää työtä. Äitiyspakkauksen tekstiilien huolto on yksi käytännön keino vaikuttaa yhteiskunnan kokonaisvastuullisuuteen.

Säilyttääksesi vaatteet ja tekstiilit säilyisivät pitkään hyväkuntoisina pese ne vain silloin kun se on tarpeellista. Oikein huollettu tekstiili säilyy pidempään kauniina ja käyttökelpoisena. Näillä vinkeillä pidennät vaatteiden ja muiden tekstiilien käyttöikää ja elinkaarta.

 1. Tuuleta tekstiilejä pesun sijaan. Usein tekstiilin tuuletus riittää raikastamaan sen eikä pesu ole välttämätön, jos tuotteessa ei ole tarhoja. Tuuletus sopii erityisesti villavaatteille.
 2. Tee esihuolto ennen pesua. Parhaiten tekstiilituote puhdistuu ja pysyy ehjänä pesukoneessa, kun teet pari asiaa ennen sen laittoa pesukoneeseen:
  – Poista vaikeat tahrat.
  – Tyhjennä taskut.
  – Solmi nauhat ja vyöt.
  – Sulje vetoketjut, tarranauhat ja hakaset.
  – Käännä samettivaatteet sekä printtikuvalla varustetut vaatteet nurinpäin.
  – Muille aroille tekstiileille suositellaan pesupussin käyttöä.

  Parhaan pesutuloksen saat lajittelemalla pyykkisi
  – värin mukaan (tummat, vaaleat sekä valkoiset erikseen)
  – hoito-ohjeen mukaan (lämpötila ja ohjelma)
  – likaisuuden mukaan (erittäin likaiset pestään erikseen).

  Noudata tuotteelle annettua hoito-ohjetta, joka on kirjattu saumaan kiinnitettyyn pesuohjelappuun. Tuotteen pitää kestää hoito-ohjeen mukainen käsittely. Ohjeessa on ilmoitettava, jos jokin osa on irrotettava ennen pesua.
 3. Täytä pesukone pestävän pyykin mukaan. Kaikkia pyykkejä ei kannata pestä samalla kertaa tai samalla ohjelmalla. Täytä pesukone pestävän pyykin mukaan. Hienopestävät materiaalit tarvitsevat reilummin tilaa pesukoneessa. Pesukone on täysi, kun koneen yläosassa on vielä kämmenen levyinen tyhjä tila. Säästät samalla energiaa, kun täytät koneen täyteen ja kiinnität huomiota linkousnopeuteen. Tarkista tekstiilin hoito-ohjeesta suositus tuotteen linkouksesta.
 4. Valitse pesuaine pyykin mukaan. Valitse seuraavaksi pyykille ja sen värille soveltuva pesuaine ja annostele sitä valmistajan ohjeen mukaisesti. Villalle ja silkille on omat pesuaineensa, jotka eivät sisällä entsyymejä.
  Huuhteluaineen käyttö ei ole välttämätöntä. Jättämällä huuhteluaineen pois voit vähentää ympäristön kuormittamista. Huuhteluaine ei myöskään sovi vaatteille, jotka sisältävät elastaania. Elastaania on usein joustavissa vaatteissa.
  Huuhteluaine ei myöskään sovi kaikille vaatteille. Se ei sovi vaatteille, joiden tuoteselosteessa lukee elastaani tai sen tuotenimi Lycra, Dorlastan tai Spandex. Elastaania on usein joustavissa vaatteissa, kuten äitiyspakkauksen bodyissä ja housuissa. Jos huuhteluaine ei sovi tekstiilille, siitä on yleensä merkintä pesuohjelapussa.

+ Voit tarkistaa tekstiilituotteiden hoito-ohjekortista (kiwa.com, pdf) mitä eri symbolit tarkoittavat.

+ Jos haluat tutustua tarkemmin siihen, miten vastuullisuus näkyy Kelan strategiassa, lue lisää Vastuullisuus-osiosta (kela.fi).

+ Äitiyspakkauksen tuotteisiin voit tutustua Äitiyspakkaus-sivulla (kela.fi).

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.