Gå till innehåll

Hur kan man förlänga livslängden på textilerna i moderskapsförpackningen? – Tips för vården av textiler

HEM & FAMILJ | 10.11.2021
Plaggen som ingår i moderskapsförpackning är i hårt bruk i babyvardagen. De här tipsen hjälper dig att ta hand om och förlänga livslängden på moderskapsförpackningens textiler samtidigt som du utför små ansvarsfulla handlingar.
Lyssna på artikeln
""

Ansvarsfullhet är en väsentlig del av FPA:s arbete. Att ta hand om moderskapsförpackningens textiler är ett sätt att i praktiken delta i det samhälleliga helhetsansvaret.

Om du vill hålla plaggen och textilerna i gott skick så länge som möjligt ska du tvätta dem bara när det behövs. Textiler som tas hand om på rätt sätt håller sig vackra och användbara länge. Med hjälp av de här tipsen kan du förlänga användningstiden och livslängden för kläder och andra textiler.

  1. Vädra textilerna i stället för att tvätta dem. Om textilerna inte har fläckar räcker det ofta att man vädrar dem för att få dem fräscha, man behöver inte nödvändigtvis tvätta dem. Vädring lämpar sig särskilt för ylleplagg.

2. Behandling innan du tvättar. En textilprodukt rengörs bäst och hålls hel i tvättmaskinen om du gör följande innan du lägger den i tvättmaskinen:
• Ta bort svåra fläckar.
• Töm fickorna.
• Knyt band och bälten.
• Stäng dragkedjor, kardborreband, hakar och hyskor.
• Vänd plagg av sammet och plagg som har tryck aviga.
• Det lönar sig att använda tvättpåse för andra ömtåliga textiler.

Det bästa tvättresultatet får du om du sorterar tvätten enligt
• färg (mörk, ljus och vit tvätt för sig)
• tvättråd (temperatur och program)
• smutsighet (mycket smutsig tvätt tvättas separat).

Följ produktens skötselanvisningar som står på den i sömmen fastsydda lappen med tvättråd. Produkten ska tåla behandling enligt skötselanvisningarna. Det ska stå i anvisningarna om någon del måste tas loss innan produkten tvättas.

3. Anpassa mängden tvätt i maskinen enligt det material som ska tvättas. Det lönar sig inte att tvätta all tvätt på en gång eller med samma program. Anpassa mängden tvätt som du fyller i maskinen enligt materialet som ska tvättas. Material som kräver fintvätt behöver mera plats i tvättmaskinen. Tvättmaskinen är full när det i maskinens övre del finns rum för en handbredd mellan tvätten och trumman. Du sparar samtidigt energi när du fyller tvättmaskinen helt full och ger akt på centrifugeringshastigheten. Kontrollera vilken centrifugeringshastighet som rekommenderas i skötselanvisningarna.

4. Välj tvättmedel enligt det material som ska tvättas. Välj ett tvättmedel som lämpar sig för materialet och färgen och dosera enligt tillverkarens anvisningar. Det finns särskilda tvättmedel för ull och silke som inte innehåller enzymer.
Man behöver inte använda sköljmedel. Miljöbelastningen är mindre när man lämnar bort sköljmedlet. Sköljmedel är inte heller lämpligt för plagg som innehåller elastan. Elastan finns ofta i elastiska plagg.
Sköljmedel är inte heller lämpligt för alla plagg. Det passar inte om det i produktinformationen står elastan eller produktnamnen Lycra, Dorlastan eller Spandex. Elastan finns ofta i elastiska plagg, exempelvis i moderskapsförpackningens bodyer och sparkbyxor. Det står vanligen på lappen med tvättråd om sköljmedel inte är lämpligt för materialet.

+ Du kan kontrollera vad de olika symbolerna betyder på kortet med skötselsymboler för textilier (kiwa.com, pdf på finska).

+ Om du vill läsa mer om hur ansvarsfullheten syns i FPA:s strategi, kan du göra det på sidan Ansvarsfullhet (fpa.fi).

+ Du kan bekanta dig med produkterna i moderskapsförpackningen på sidan Moderskapsförpackningen (fpa.fi).

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.