Gå till innehåll

Föräldrar berättar: ”Moderskaps­förpackningen ger trygghet och ro”

HEM & FAMILJ | 14.11.2023
Cirka 36 000 spädbarnsfamiljer väljer varje år moderskapsförpackningen som moderskapsunderstöd istället för penningbeloppet på 170 euro. Tre mammor berättar om sina egna erfarenheter kring moderskapsförpackningen.
Lyssna på artikeln
Äiti pitää vauvaa sylissään. He istuvat kahvilassa.

”Underbar och nyttig.” Så beskriver många föräldsmårar moderskapsförpackningen. Kanske är det just därför som två av tre förstföderskor fortfarande väljer moderskapsförpackningen framför det skattefria beloppet på 170 euro. 

Moderskapsunderstödet har en lång tradition. I Finland har en blivande mamma sedan år 1938 kunnat välja antingen en moderskapsförpackning eller ett penningbelopp.

”Först var den här möjligheten reserverad för mindre bemedlade föderskor, och från och med år 1949 kunde alla mammor få moderskapsunderstöd”, berättar Milla Vainio, expert på kommunikation hos FPA.

Förutsättningen för att få understödet är att man har gått på hälsoundersökning hos en läkare eller på rådgivningen före slutet av den fjärde graviditetsmånaden, det vill säga senast under den 18 graviditetsveckan.

”Ursprungligen var syftet med moderskapsunderstödet att få mammor och spädbarn till rådgivningen och hälsovården och på så sätt minska till exempel barndödligheten”, säger Milla.

Tiderna har förändrats, men historien syns till exempel i moderskapsförpackningens namn – att ändra på det skulle enligt Milla kräva en förändring av lagen om moderskapsunderstöd. Förpackningens innehåll har däremot följt med sin tid: Produkterna har blivit mångsidigare och man har lyssnat på kundernas önskemål. Till exempel är haklappen som följer med i förpackningen numera lätt att skölja av. 

”Numera beaktar man särskilt ekologi och kvalitet i moderskapsförpackningen.”

Praktiskhet har varit en central egenskap från första början.

”Vi sammanställer förpackningen så att den blivande mamman kan lita på att hon vid behov klarar sig så bra som möjligt med den under hela spädbarnstiden utan andra inköp.” 

Numera beaktar man särskilt ekologi och kvalitet i moderskapsförpackningen. Antalet produkter är något färre än till exempel för tio år sedan, men kläderna är långlivade och ”växer” med barnet med hjälp av knappar och tryckknappar.

LÄS OCKSÅ
Hur kan man återvinna moderskapsförpackningens gamla kläder och hemtextiler?
LÄS OCKSÅ
Hur kan man förlänga livslängden på textilerna i moderskapsförpackningen? – Tips för vården av textiler

Moderskapsförpackningen är ingen kommersiell produkt, utan en skattefri förmån som inte kan köpas. Istället för moderskapsförpackningen kan man välja ett penningbelopp på 170 euro. 

”Det är ett bra alternativ när man vill och har möjlighet att skaffa produkterna själv. Om den blivande föräldern får kläder från sina närstående, kan pengarna användas till något annat nödvändigt, såsom en sittvagn.”

Elina Aarno-Kaisti: ”Produkternas långa livslängd är en positiv sak”

Väntar sitt andra barn, första barnet är 3 år, bor i Sastamala.

”Moderskapsförpackningen kom väl till pass med min förstfödda, och min 3-åriga dotter använder fortfarande täcket från förpackningen. Med mitt andra barn undrade jag om jag ville ha förpackningen, eftersom jag redan har många tillbehör och kläder. Även om barnet hade kunnat använda till exempel overallen och åkpåsen från den föregående förpackningen, var det slutligen ett enkelt beslut att välja den. Jag tror att största delen av till exempel de nya kläderna kommer i användning.

Elina visar en body ur moderskapsförpackning för storasyster.
Elina har även visat moderskapsförpackningen och dess innehåll för 3-åriga Vilja och berättat att hon kommer att bli en storasyster.

Moderskapsförpackningen hade förändrats till en del. Nu innehåller den till exempel bomullsdukar, vilket är en bra sak. Det är färre kläder, men det känns som om allt fler av dem är inhemska. En bra sak är också att kläderna kan användas länge, eftersom till exempel två bodys har en förlängningsdel som ger dem längre livslängd. Omlottbodys är också mycket praktiska, och särskilt bodyn med motivet ’Skog’ är söt.

”Jag tycker att blöjor skulle vara ett bra tillägg i moderskapsförpackningen.”

Jag tycker att blöjor skulle vara ett bra tillägg i moderskapsförpackningen: om den innehöll till exempel en eller två tygblöjor och några engångsblöjor, så kunde man testa och se vilka man gillar bäst. Barnboken är en trevlig och långlivad produkt i förpackningen. Ramsorna och lekarna kan också användas med mitt 3-åriga barn.

När min förstfödda var spädbarn märkte jag att ulloverallen, tossorna och vantarna var särskilt användbara. Motiven är nu mer neutrala jämfört med min första förpackning. Särskilt djurmotiven är underbara: tillsammans med min förstfödda har vi undersökt djuren och djurspåren på kläderna och moderskapsförpackningen. Samtidigt har vi pratat om babyn och att Vilja snart blir storasyster.”

Jenni Kantis: ”När jag väntade mitt första barn ingav förpackningen en känsla av trygghet”

Mamma till tre barn, 13, 14 och snart 1 år, bor i Kyrkslätt.

”När jag öppnade moderskapsförpackningen för drygt ett år sedan blev jag påmind om vad allt som behövs när man har ett spädbarn. Jag minns tryggheten som förpackningen ingav när jag väntade mitt första barn: eftersom jag inte hade någon erfarenhet av vardagen med ett spädbarn kändes det lugnande att sakkunniga hade tänkt och sammanställt en förpackning som man klarar sig med. Det är lätt att köpa kläder och saker som man i slutändan inte nödvändigtvis behöver, men som man till exempel marknadsför mycket.

Jenni sitter på golvet och leker med minstingen som snart fyller ett år.
Moderskapsförpackningen framkallade minnen om när Jenni fick sitt första barn. Förpackningen innehöll återigen allt som behövdes för familjens minsting.

Mina två första barn föddes med två års mellanrum, så när jag fick mitt andra barn valde jag pengarna som moderskapsunderstöd istället för moderskapsförpackningen. Pengarna användes till en barnbilstol. När jag började vänta mitt yngsta barn hade jag inte längre kvar många babysaker, så förpackningen kändes återigen nyttig. Den innehöll praktiska saker som en termometer och en nagelsax.

Moderskapsförpackningens motiv har moderniserats sedan jag fick mitt första barn. Förra årets färgvärld med vitt, gult och svart föll mig i smaken, liksom Muminfigurerna. Det är bra att motiven också har karaktär, så att alla produkter inte har en ljus färg. Mina favoriter var pandabyxorna: mormor köpte ett till par på loppis, eftersom de var så roliga.

”Det plagg som använts minst av alla barnen är uteoverallen.”

Det plagg som använts minst av alla barnen är uteoverallen. Först är den för stor och när barnet har lärt sig att krypa, behövs vatten- och knäskydd. Jag skulle byta ut bodyn i storlek 74 mot en 80 centimeter lång vatten- och vindtålig mellansäsongsoverall eller liten overall, som barnet kunde ha när det färdas i bilstolen. Den underbaraste produkten i moderskapsförpackningen är sovpåsen, som sitter bra på barnet.

Jag har sparat några bodys som blivit för små som minne. Själva lådan står för närvarande i vår garderob, där vi förvarar kläder som ännu är för stora åt barnet och som vi till exempel fått i present. En del föräldrar sparar minnen från spädbarnstiden i moderskapsförpackningen, men för mig fungerar den åtminstone för närvarande som en förvaringslåda.”

Laura Alari: ”Moderskaps­förpackningen konkretiserade väntan på barnet”

Mamma till nyfödda tvillingar, bor i Ivalo.

”På rådgivningen fick jag och min man Atso höra att vi hade rätt till tre moderskapsunderstöd. Vi beslöt oss för två förpackningar och ett penningbelopp. Vi hade knappast haft användning för tre overaller eller mössor, men vi ville att båda barnen till exempel skulle ha en egen sovpåse. 

Laura ska snart föda. Bilden visar henne tillsammans med tvillingarnas barnvagn.
Lauras makes föräldrar hjälpte den unga familjen bland annat med att köpa en dubbelvagn.

Förpackningarna kändes som underbara presenter. Först fäste jag uppmärksamheten vid motiven: jag blev till exempel förtjust i filten. Jag packade ner filtarna när jag i god tid före nedkomsten for från Ivalo till Rovaniemi närmare sjukhuset. Om vädret är svalt när vi får åka hem, kan filtarna viras kring barnet i bilstolen för extra värme.

Jag har funderat över klädstorlekarna. Även de minsta bodykläderna är säkert för stora åt tvillingarna i början. Därför har jag köpt några i storlek 44, som vi kan komma igång med. Det föds många barn i vår vänkrets, så om det finns kläder som vi inte använder kan vi ge bort dem. Jag föredrar också själv använda barnkläder – däremot är det roligt att båda barnen även har något nytt och likadant att använda.

”Kunde moderskapsförpackningen ha ett modernare namn?”

Min pappa bygger spjälsängarna, och Atsos föräldrar hjälpte oss att köpa en dubbelvagn. För övriga inköp har moderskapspenningen på 170 euro varit ett bra tillägg.

Om vi hade önskat något i förpackningen, så hade det varit mjukisdjuret som tidigare har varit så omtyckt. Jag har också funderat på om moderskapsförpackningen kunde ha ett modernare namn. Produkterna är kopplade till barnet, och samtidigt är det också andra än mamman som sköter barnet. Moderskapsledigheten har också bytt namn till föräldraledighet.

Under graviditeten har jag också varit rädd för att förlora mina barn. Moderskapsförpackningen är en av de saker som konkretiserade väntan på barnen och fyllde mig med glädje mitt bland osäkerheten. Jag hade inte bekantat mig med innehållet i förpackningen särskilt noggrant på förhand och det kändes roligt att gräva i lådan hemma. Samtidigt fick jag känslan av att vi kommer att behöva de här kläderna och tillbehören mycket snart.”

LÄS OCKSÅ
Tre föräldrar berättar: Så här använder vi familje­ledigheterna

Moderskapsförpackningen

  • Innehåller spädbarnskläder och tillbehör. Färgerna och motiven varierar varje år, produktsortimentet förblir i regel likadant.
  • Moderskapsförpackningen år 2023 innehåller 38 olika produkter och dessutom kan själva moderskapsförpackningen användas som bädd.
  • Produkterna består bland annat av bodys, sparkbyxor, sovpåse, ull- och värmeoverall, varmfodrade tossor och vantar, täcke, sängkläder, badhandduk och olika produkter för babyvård, såsom borste, febertermometer och haklapp.

Text Tiina Laaninen Bilderna intervjuobjektens egna

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.