Siirry sisältöön

Vanhemmat kertovat: ”Äitiys­pakkaus tuo turvaa ja levollisuutta”

Koti & Perhe | 14.11.2023
Noin 36 000 vauvaperhettä valitsee vuosittain äitiysavustuksekseen äitiyspakkauksen 170 euron rahasumman sijaan. Kolme äitiä kertoo omista äitiyspakkaukseen liittyvistä kokemuksistaan.
Kuuntele artikkeli
Äiti pitää sylissään ja suukottaa pientä vauvaa.

”Ihana ja hyödyllinen.” Näin moni vanhempi kuvailee äitiyspakkausta. Ehkä juuri siksi kaksi kolmesta ensisynnyttäjästä valitsee edelleen äitiyspakkauksen verottoman 170 euron rahasumman sijaan. 

Äitiysavustuksella on pitkät perinteet. Odottava äiti voinut valita Suomessa vuodesta 1938 lähtien joko äitiyspakkauksen tai rahasumman.

”Ensin tämä mahdollisuus oli vähävaraisilla synnyttäjillä, ja vuodesta 1949 lähtien jokaisella äidillä”, kertoo viestinnän asiantuntija Milla Vainio Kelasta.

Avustuksen saamisen edellytyksenä on, että on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä eli viimeistään 18. raskausviikolla.

”Alun perin äitiysavustuksen taustalla oli halua saada äidit ja vauvat neuvolaan ja terveydenhuollon piiriin ja tämän avulla vähentää esimerkiksi lapsikuolleisuutta”, Milla sanoo.

Aika on muuttunut, mutta historia näkyy esimerkiksi äitiyspakkauksen nimessä – sen muuttaminen vaatisi Millan mukaan äitiysavustuslain muuttamista. Pakkauksen sisältö on sen sijaan elänyt ajassa: Tuotteet ovat monipuolistuneet ja asiakkaiden toiveita on kuunneltu. Esimerkiksi nykyään pakkauksessa mukana oleva ruokakaukalo on helposti huuhdottavissa. 

”Nykyään äitiyspakkauksessa huomioidaan erityisesti ekologisuus ja laadukkuus.”

Käytännöllisyys on ollut yksi keskeinen pakkauksen piirre alusta saakka.

”Kokoamme paketin niin, että tuleva äiti voi luottaa siihen, että sillä pärjää halutessaan mahdollisimman hyvin koko vauvavuoden ajan ilman muita hankintoja.” 

Nykyään äitiyspakkauksessa huomioidaan erityisesti ekologisuus ja laadukkuus. Tuotteita on jonkin verran vähemmän kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten, mutta vaatteet ovat pitkäikäisiä ja esimerkiksi nappien ja nepparien avulla vaate ”kasvaa” vauvan kasvun mukana.

LUE MYÖS
Miten kierrätän äitiyspakkauksen vanhat vaatteet ja kodintekstiilit?
LUE MYÖS
Miten pidentää äitiyspakkauksen tekstiilituotteen ikää? – Vinkkejä tekstiilien hoitoon

Äitiyspakkaus ei ole kaupallinen tuote vaan veroton etuus eli sitä ei voi ostaa. Sen tilalle voi valita 170 euron rahakorvauksen. 

”Se on hyvä vaihtoehto silloin, jos haluaa ja on mahdollista hankkia tuotteita itse. Jos tuleva vanhempi saa vaatteita valmiiksi lähipiiristä, rahan voi käyttää muuhun tarpeelliseen, esimerkiksi rattaisiin.”

Elina Aarno-Kaisti: ”Tuotteiden pitkä­ikäisyys on hyvä juttu”

Odottaa toista lasta, esikoinen 3-vuotias, asuu Sastamalassa.

”Äitiyspakkaus osoittautui esikoisen kanssa hyödylliseksi, ja 3-vuotias tyttäreni käyttää pakkauksen peittoa edelleen. Toisen lapsen kohdalla mietin, haluanko pakkausta, koska monia vauvatarvikkeita ja vaatteitakin on jo. Vaikka tuleva vauva olisi voinut käyttää esimerkiksi edellisestä pakkauksesta jäänyttä haalaria ja makuupussia, päätös pakkauksen ottamisesta oli lopulta helppo. Uskon, että suurin osa esimerkiksi uusista vaatteista tulee käyttöön.

Elina esittelee äitiyspakkauksesta saatua bodya isosiskolle.
Elina on esitellyt äitiyspakkausta ja sen sisältöä myös 3-vuotiaalle Viljalle ja kertonut, miten tästä kasvaa nyt isosisko.

Äitiyspakkaus oli muuttunut jonkin verran. Nyt mukana on esimerkiksi harsoja, mikä on hyvä juttu. Vaatteita on vähemmän, mutta tuntuu, että entistä useampi niistä on kotimainen. Hyvä asia on myös se, että vaatteita pystyy käyttämään pitkään, koska esimerkiksi kahdessa bodyssa on käyttöikää pidentävä jatkopala. Kietaisubodyt taas ovat tosi käytännöllisiä, ja erityisesti Metsä-kuvioitu body on mielestäni suloinen.

”Vaipat olisivat mielestäni hyvä lisä äitiyspakkaukseen.”

Vaipat olisivat mielestäni hyvä lisä äitiyspakkaukseen: jos mukana olisi esimerkiksi yksi tai kaksi kestovaippaa ja jokunen kertakäyttövaippa, niiden avulla voisi testata, kumpi on enemmän oma juttu. Lastenkirja on mukava ja pitkäikäinen tuote paketissa. Loruja ja leikkejä voi hyödyntää myös kolmivuotiaan isosiskon kanssa.

Erityisen hyödylliseksi havaitsin villahaalarin ja käsiin ja jalkoihin tulevat töppöset, kun esikoinen oli vauva. Kuosit ovat nyt ensimmäistä pakkaustani neutraalimpia. Erityisesti eläinkuviot ovat ihania: eläimiä ja eläinten jälkiä olen tutkinut vaatteiden lisäksi esikoisen kanssa myös äitiyspakkauslaatikosta. Samalla olemme jutelleet yhdessä vauvaan liittyvistä asioista ja siitä, kuinka Vilja on kohta isosisko.”

Jenni Kantis: ”Esikoista odottaessa pakkaus toi turvallisuuden tunnetta”

13- ja 14-vuotiaiden ja pian yksi vuotta täyttävän lasten äiti, asuu Kirkkonummella.

”Kun avasin äitiyspakkauksen reilu vuosi sitten, palautti se hyvin mieleen, mitä kaikkea vauvan kanssa tarvitaankaan. Esikoista odottaessani muistan pakkauksen tuoneen turvaa: kun vauva-arjesta ei ollut itsellä kokemusta, tuntui rauhoittavalta, että asiantuntijat olivat miettineet ja koonneet pakkauksen, jolla pärjää. Kaupasta on helppo ostaa vaatteita ja tavaroita, joita ei välttämättä lopulta tarvitse, mutta joita esimerkiksi mainostetaan kovasti.

Jenni istuu lattialla ja leikittelee pian yksivuotiaan kuopuksen kanssa.
Jennille äitiyspakkaus toi muistoja esikoisen syntymästä. Pakkauksesta sai taas kaiken tarpeellisen perheen uuden jäsenen alkutaipaleelle.

Kaksi ensimmäistä lastani ovat syntyneet kahden vuoden ikäerolla, joten toisen lapsen kohdalla valitsin äitiysavustukseksi pakkauksen sijaan rahan, jonka käytimme autonistuimen hankkimiseen. Kuopusta odottaessa vauvatarvikkeita ei ollut enää juurikaan säilytettynä, joten pakkaus tuntui taas hyödylliseltä. Se sisälsi kätevästi niin lämpömittarit kuin kynsisakset.

Äitiyspakkauksen kuosit ovat modernisoituneet esikoiseni ja kuopukseni välissä. Viime vuoden värimaailman valkoinen, keltainen ja musta osuivat makuuni, samoin muumit. On hyvä, että kuoseissa on myös särmää, eivätkä kaikki tuotteet ole vaaleita. Suosikkini olivat pandahousut: mummo kävi metsästämässä niitä toiset kirpputorilta, koska olivat niin kivat.

”Vähimmälle käytölle kaikkien lasten kohdalla on jäänyt toppapuku.”

Vähimmälle käytölle kaikkien lasten kohdalla on jäänyt toppapuku. Se on alussa liian iso ja kun lapsi lähtee konttaamaan, käyttöä olisi vesi- ja konttaussuojille. Vaihtaisin koon 74 puvun 80 senttiseen veden- ja tuulenpitävään välikausihaalariin tai pieneen haalariin, jossa vauva voisi kulkea ihan pienenä kaukalossa. Ihanin tuote äitiyspakkauksessa on mielestäni makuupussi, jossa tarkenee hyvin, kun vauvan pukee pussiin sään mukaan.

Olen säästänyt pakkauksesta muutaman pieneksi tulleen bodyn muistoksi. Varsinainen laatikko on tällä hetkellä vaatehuoneessamme, jossa odottavat lapselleni vielä liian isot vaatteet, joita olemme saaneet esimerkiksi lahjaksi. Osa vanhemmista kerää äitiyslaatikkoon muistoja vauva-ajasta, minulle se toimii ainakin tällä hetkellä säilytyslaatikkona.”

LUE MYÖS
Äitiyspakkaus valmistaa vanhemmuuteen – katso video

Laura Alari: ”Äitiyspakkaus konkretisoi odotuksen”

Vastasyntyneiden kaksosten äiti, asuu Ivalossa.

”Minulle ja miehelleni Atsolle kerrottiin neuvolassa, että olemme oikeutettuja kolmeen äitiysavustukseen. Päädyimme kahteen pakkaukseen ja yhteen rahalliseen korvaukseen. Kolmelle haalarille tai myssylle olisi tuskin ollut tarvetta, mutta halusimme, että molemmille vauvoille on esimerkiksi omat makuupussit. 

Laura on viimeisillään raskaana. Kuvassa hänellä on mukana kaksosten vaunut.
Lauran puolison vanhemmat auttoivat nuorta perhettä muun muassa tuplavaunujen hankinnassa.

Pakkaukset tuntuivat ihanilta lahjoilta. Ensimmäisenä kiinnitin huomioni kuoseihin: ihastuin esimerkiksi vilttiin. Pakkasin viltit mukaan, kun lähdin Ivalosta hyvissä ajoin ennen synnytystä Rovaniemellä lähemmäs sairaalaa. Jos ilma on viileä, kun pääsemme kotiin, voi viltit kääriä kaukaloon vauvan ympärille lisälämmöksi.

Vaatteiden kokoa mietin. Pienimmätkin bodyt ovat kaksosille alussa varmaankin liian suuria. Siksi olen hankkinut joitakin koon 44 bodyja, joilla pääsemme alkuun. Ystäväpiiriimme on syntymässä paljon lapsia, joten jos jotkin vaatteet jäävät meillä käyttämällä, annamme niitä eteenpäin kiertoon. Myös itse suosin käytettyjä lastenvaatteita – toisaalta on mukava, että molemmilla vauvoilla on myös jotakin uutta ja samanlaista päälle puettavaa.

”Voisiko äitiyspakkauksen nimi olla jokin modernimpi?”

Pinnasängyt rakentaa isäni, ja Atson vanhemmat auttoivat meitä tuplavaunujen hankinnassa. Muita hankintoja varten 170 euron äitiysraha on ollut hyvä lisä.

Jos jotakin olisimme toivoneet pakkaukseen, niin pehmolelua, joka on ollut ilmeisen tykätty aiemmin. Sitä olen miettinyt myös, voisiko äitiyspakkauksen nimi olla jokin modernimpi. Tuotteet liittyvät vauvaan, ja toisaalta vauvaa hoitavat muutkin kuin äiti, ja onhan myös äitiysloman nimi muuttunut vanhempainvapaaksi.

Odotukseeni on liittynyt myös menettämisen pelkoa. Äitiyspakkaus oli yksi niistä asioista, jotka konkretisoivat odotusta ja toivat epävarmuuden keskelle iloa. En ollut tutustunut etukäteen kovin tarkasti pakkauksen sisältöön ja tuntui mukavalta penkoa laatikkoa kotoa. Samalla tuli tunne, että näitä vaatteita ja hoitotarvikkeitahan tarvitaan jo ihan pian.”

LUE MYÖS
Kolme vanhempaa kertoo: Näin me käytämme perhe­vapaat

Äitiyspakkaus

  • Sisältää vauvanvaatteita ja tarvikkeita. Värit ja kuosit vaihtuvat vuosittain, tuotevalikoima pysyy pääosin samana.
  • Vuoden 2023 äitiyspakkaus sisältää 38 erilaista tuotetta, minkä lisäksi äitiyspakkausta voi käyttää vuoteena.
  • Tuotteina muun muassa bodeja, potkuhousuja, makuupussi, villa- ja lämpöhaalari, lämpötöppöset ja -rukkaset, peitto, vuodevaatteet, pyyhe ja erilaisia hoitotarvikkeita, kuten harja, kuumemittari ja ruokalappu.

Teksti Tiina Laaninen Kuvat haastateltavat

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.