Siirry sisältöön

Vauvakuplasta takaisin työpöydän ääreen

Kela palvelee | 15.9.2020
Noora Tahvanainen
suunnittelija
Kuuntele artikkeli

Olen ollut työelämässä koko aikuisikäni, Kelassa olen työskennellyt viimeiset seitsemän vuotta. Viimeisen vuoden ajaksi työasioiden pyörittäminen kuitenkin vaihtui pienten varpaiden nuuskutteluun, vaipanvaihtoihin, yövalvomisiin ja ilonkikatuksiin. Muutos oli todella suuri, mutta koen myös, että tarpeellinen irtiotto työelämästä.

Tuon irtioton aikana tutustuin Kelan lapsiperhe-etuuksiin asiakkaan näkökulmasta ensimmäistä kertaa. Olen työroolissa nähnyt uuden äitiyspakkauksen kuvat, saanut vihiä pakkauksen vaihtumisajankohdasta ja kuullut, kuinka suuri ja odotettu asia uusi äitiyspakkaus vanhempien keskuudessa on. Olen myös hieman huvittuneena ihmetellyt, että jotkut asiakkaat panttaavat hakemuksen jättämistä saadakseen tietyn vuoden pakkauksen. Nyt ymmärrän. On täysin eri asia olla itse odottamassa äitiyspakkausta. Saatoinpa itsekin tietoisesti valita hakemuksen jättöpäivän sen mukaan, milloin pakkauksen odotettiin vaihtuvan saadakseni tietyn vuoden pakkauksen.

Äitiysavustusta pitää joka tapauksessa muistaa hakea kahta kuukautta ennen laskettua aikaa.

Vauvan tulo alkaa hiljalleen tuntua todelta, kun saa hakea äitiyspakkauksen postista, avata sen yhdessä puolison kanssa ja ihastella niitä kaikkia liki 50 tuotetta, jotka pakkaus pitää sisällään. Ajatella, että niitä käyttää kohta uusi pieni ihminen. Vaikka äitiysavustuksen voi halutessaan valita myös rahana, oli minulle (tai siis meille) täysin selvää, että me valitsemme pakkauksen. Valitsipa sitten äitiysavustuksen rahana tai pakkauksena, täytyy se joka tapauksessa muistaa hakea kahta kuukautta ennen laskettua aikaa.

Äitiysavustuksen ja lapsilisän lisäksi vanhempainvapaan ajalle haettavaksi tuli myös äitiysraha ja vanhempainraha. Laskin jo hyvissä ajoin etukäteen – oikeastaan heti kun tiesin raskaudesta – Kela.fi-sivuston laskureilla milloin äitiyslomani alkaa ja mikä tulisi olemaan perhevapaan aikainen tulotasoni. Kelan työntekijöille ei ole Kela-asioiden hoitoon olemassa ohituskaistaa tai erityispalveluja, vaan Kelan kanssa asioin kuten kuka tahansa muukin. Kelan työntekijöitä suojaavat samat salassapitovelvollisuudet kuin muitakin asiakkaita.

Kelan työntekijöille ei ole Kela-asioiden hoitoon olemassa ohituskaistaa tai erityispalveluja.

Itse täytin kaikki vauvan syntymään ja perhevapaisiin liittyvät hakemukset Kelan asiointipalvelussa verkossa. Ennen kuin hakemus oli ratkaistu, minulla tuli kysyttävää kesken vanhempainvapaata pidettävästä lomaviikosta. Olin Kelan käsittelijään yhteydessä asiointipalvelun viesti-palvelulla. Sain vastauksen muutamassa päivässä. Kun sain etuusasiat hoidettua jo hyvissä ajoin odotusaikana, pystyin loppuraskaudesta keskittymään vauvan tuloon valmistautumiseen. Ja siihen kyllä valmistauduttiinkin! Hankintoja tuli tehtyä innostuksissaan ehkä liiankin kanssa.

Vauvan synnyttyä kaikki muut asiat jäivät luonnollisesti hetkeksi jäähylle. Vauvakupla on ihana paikka, ja siitä saa nauttia. Koska meillä ei tapahtunut elämäntilanteessa vauvavuoden aikana isompia muutoksia, meillä ei ollut tarvetta olla Kelaan yhteydessä koko aikana. Huomasin kuitenkin aktiivisemmin seuraavani millaisia infoja Kela-Kerttu jakaa Facebookissa ja tutkin tarkemmin Kelan Instagramissa jakamat lapsiperheiden tietoiskut. Saatoinpa kysyä instatiimiltä jotakin mieltäni askarruttavaa asiaa.

Seuraava yhteydenotto työnantajaan ja Kelaan oli edessä siinä vaiheessa, kun vanhempainvapaani läheni loppuaan. Päädyin jatkamaan vauvavuotta vielä parin kuukauden hoitovapaalla. Hoitovapaan ajalle hain verkossa kotihoidon tukea. Seuraavaksi ollaan jännän äärellä, kun lapsukaiseni lähtee päivähoitoon. Sitä ennen kuitenkin isä viettää lapsen kanssa kuukauden verran isyysvapaata.

Nyt olen palannut takaisin työpöydän ääreen. Vauvavuosi oli äärimäisen antoisa, ja olen palannut töihin monta ajatusta ja myös asiakaskokemusta viisaampana. Täytyy myös myöntää, että työminäni odottaa seuraavan äitiyspakkauksen julkistamista huomattavasti aiempaa innokkaammin. Seuraavan pakkauksen julkistuksen aikaan palaan varmasti niihin hetkiin, kun oma lapseni otti ensimmäisiä päiväuniaan pakkauksesta saadussa makuupussissa. Vauvakuplaan kun pääsee onneksi aina ajatuksissa takaisin, vaikkapa vain ihan hetkeksi kesken kiireisen työpäivän.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.