Siirry sisältöön

Kesätyöttömyys on tuttua nuorelle opettajalle

Työ & Toimeentulo | 30.5.2017
Mia-Marika Ikonen on yksi monista nuorista luokanopettajista, jotka jäävät kesällä sijaisuuden päätyttyä työttömäksi. Kokosimme listan Kelan tuista, joita lyhyen työttömyysjakson aikana voi saada.
Kuuntele artikkeli
Opettaja Mia-Marika Ikonen.
Mia-Marika Ikonen on opettanut päättyvänä lukuvuonna rauhallista, 18 oppilaan luokkaa. Kesän tullen äitiysloman sijaisuus päättyy.

Kun Toivion koululla Pirkkalassa jaetaan kesäkuun kolmantena päivänä todistukset, oppilailla ja opettajilla koittaa ansaittu kesäloma. Viidennen luokan opettajalla Mia-Marika Ikosella alkaa kuitenkin työttömyys. Lukuvuoden kestänyt äitiysloman sijaisuus päättyy.

”Lähden täältä haikein mielin. Tämä on ollut kiva työpaikka ja minulla on ollut mukava luokka”, Mia-Marika toteaa vakavana työpöytänsä ääressä.

Koululaisten päivä on päättynyt jo aikaisemmin, mutta kevään arviointikiireet työllistävät opettajaa vielä myöhään iltapäivällä. Varsinaisen työpäivän jälkeen Mia-Marikaa odottaa kotona toinen työsarka: iltaisin on haettava tulevana syksynä avautuvia virkoja ja sijaisuuksia.

”Olen hakenut useita kymmeniä työpaikkoja 50 kilometrin säteellä, mutta en ole päässyt vielä yhteenkään haastatteluun. On vaikea erottautua, kun yhtä työpaikkaa voi hakea 140 opettajaa.”

Lähes 5 200 opettajaa Kelan tuilla kesällä 2016

Vain hyvin harvalla sijaisuuksia tekevällä opettajalla on kesällä töitä tai palkallista lomaa. Vuoden 2016 kesäkuun lopussa 5 193 opettajaa sai Kelasta työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Myös Mia-Marika ilmoittautuu työttömäksi ennen kesäkuun alkua.

”Harmi, että työsuhteita katkotaan, mutta eipä kesällä ole töitä, joita voisi tehdä.”

24-vuotiaalle Mia-Marikalle oli selvää, että hänestä tulisi opettaja, vaikka hän osasi opettajan tyttärenä aavistaa, ettei vakituista virkaa saisi heti. Hän pääsi opettajakoulutukseen suoraan lukiosta ja valmistui joulukuussa 2015 tavanomaista nopeammin, neljässä ja puolessa vuodessa.

Mia-Marika teki lyhyitä sijaisuuksia siellä täällä ja oli samalla työttömänä työnhakijana.

Heti valmistumisen jälkeen Mia-Marika sai kolmen kuukauden sijaisuuden samalta Toivion koululta, jolla hän on opettanut nyt koko lukuvuoden. Sen jälkeen hän teki lyhyitä sijaisuuksia siellä täällä ja oli samalla työttömänä työnhakijana.

”Olin ilmoittautunut työttömäksi varmuuden vuoksi, sillä seuraavasta pätkästä ei ollut aina tietoa. Ilmoittelin työssäolosta Kelaan netin kautta.”

Töitä riitti lopulta niin hyvin, ettei Mia-Marika saanut vielä keväällä 2016 lainkaan työttömyysetuuksia. Kun ensimmäinen kesä valmistumisen jälkeen koitti eikä sijaisuuksia ollut enää tarjolla, hän oli jo oikeutettu hakemaan ansiosidonnaista päivärahaa omasta työttömyyskassastaan.

Mia-Marika toivoo löytävänsä työpaikan Tampereen seudulta, sillä hänen opettajapuolisonsa on onnistunut saamaan Tampereelta sijaisuuden ensi vuodeksi.

Huoli tulevasta varjostaa kesäpäiviä

”Lyhyt työttömyys ei ole taloudellisesti niin paha, varsinkin kun saa ansiosidonnaista päivärahaa. Stressiä aiheuttaa enemmän epävarmuus jatkosta ja se, että pitää jaksaa aktiivisesti hakea töitä oman työpäivän jälkeen”, Mia-Marika kertoo.

Syksyn työpaikkoja avautuu vielä kesällä, joten ilmoituksia seuraamalla ja hakemuksia tekemällä työ voi vielä löytyä.

Tämän tilanteen edessä Mia-Marika on ollut taas tänä keväänä. Kun jatkosta ei ole tietoa, hän on hakenut jokaista avautuvaa paikkaa. Nuori opettaja yrittää suhtautua toiseen työttömään kesään lomailun kannalta, mutta huoli tulevasta varjostaa kesänviettoa. Mia-Marika onneksi tietää jo kokemuksesta, että syksyn työpaikkoja avautuu vielä kesällä, joten ilmoituksia seuraamalla ja hakemuksia tekemällä työ voi vielä löytyä.

”Pidemmät sijaisuudet olisivat mielekkäämpiä, kun työyhteisö, oppilaat ja huoltajat tulevat tutuiksi. Voi kuitenkin olla, että joudun tekemään lyhyempiä pätkiä. ”

Mia-Marika painottaa, että nuorella opettajalla ei ole varaa nirsoilla, sillä lyhyetkin pätkät edesauttavat työllistymistä jatkossa.

Kelan tuet työttömälle ja pätkätöitä tekevälle

  • Kela voi maksaa työ- ja elinkeinotoimistossa työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneelle työmarkkinatukea tai työssäoloehdon täyttyessä peruspäivärahaa.
  • Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha ovat saman suuruiset: 32,40 euroa päivässä. Työmarkkinatuessa on kuitenkin tarveharkinta, jolloin muut tulot voivat vähentää tuen määrää sekä 21 viikon odotusaika niille, joilla ei ole ammatillista koulutusta.
  • Osa-aikatyötä tai keikkatyötä tekevä voi saada soviteltua työttömyysetuutta. Tällöin työtulo sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa.
  • Työttömyysetuutta kannattaa hakea verkossa Kelan asiointipalvelussa tai lomakkeella, mutta vasta 7 päivän omavastuuajan jälkeen.
  • Työmarkkinatuen omavastuuaika asetetaan vain kerran ja työttömyyspäivärahan omavastuuaika kerran päivärahakauden enimmäisaikaa kohden.
  • Lyhyitä määräaikaisuuksia ja keikkatyötä tekevän kannattaa pitää työnhaku jatkuvasti voimassa, sillä se on työttömyysetuuden saamisen edellytys.
  • Kelasta voi hakea liikkuvuusavustusta, jos työtön löytää vähintään 2 kuukautta kestävän työn ja päivittäinen matka-aika on kokoaikatyössä vähintään 3 tuntia ja osa-aikatyössä vähintään 2 tuntia.
  • Työttömyysetuuksien lisäksi työtön voi hakea Kelasta asumistukea, toimeentulotukea, opintolainan korkoavustusta sekä elatusapuvelan maksuvapautusta.

Lue lisää Kelan sivuilta

Työttömät

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.