Siirry sisältöön

Liikkuvuusavustus voi auttaa, jos työmatka on pitkä

Työ & Toimeentulo | 9.5.2017
Työtön työnhakija, löysitkö kiinnostavan työpaikan, mutta pitkä välimatka kodin ja työpaikan välillä epäilyttää? Tarkista, oletko oikeutettu liikkuvuusavustukseen. Voit hakea avustusta takautuvasti kolmen kuukauden ajalta.
Kuuntele artikkeli
""

Miten liikkuvuusavustus helpottaa työn vastaanottamista?

Liikkuvuusavustuksen tavoitteena on kannustaa työttömiä työnhakijoita vastaanottamaan työpaikka tai työhön liittyvä koulutus myös oman työssäkäyntialueensa ulkopuolelta. Avustus on tarkoitettu tueksi matkakuluihin tai kuluihin, jotka aiheutuvat muuttamisesta lähemmäs työ- tai koulutuspaikkaa.

Kuka voi saada liikkuvuusavustusta?

Jos olet oikeutettu työttömyysetuuteen, voit saada myös liikkuvuusavustusta. Mahdollinen meneillään olevan karenssi- tai omavastuuaika ei estä liikkuvuusavustuksen saamista.

Liikkuvuusavustuksen ehtona on, että otat vastaan vähintään kahden kuukauden mittaisen työn, joka perustuu työsuhteeseen. Voit saada liikkuvuusavustuksen myös, jos työn vastaanottaminen edellyttää osallistumista työhön liittyvään koulutukseen.

Avustuksen saaminen edellyttää lisäksi, että päivittäinen työ- tai koulutusmatka kestää yli kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin kaksi tuntia. Matka-aika lasketaan nopeimman käytössäsi olevan liikennevälineen mukaan. Voit saada avustuksen myös, jos muutat vastaavalta etäisyydeltä työn tai koulutuksen takia.

Kuinka suuri liikkuvuusavustus on?

Liikkuvuusavustus on yhtä suuri kuin peruspäiväraha eli 32,40 euroa päivässä (vuonna 2018), ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa. Liikkuvuusavustukseen voidaan maksaa lapsikorotusta, ja sen voi saada korotettuna myös yli 200 kilometrin työ- tai koulutusmatkan perusteella.

Avustuksen määrä on tuloista riippumatta kaikille sama, eikä se vähennä muita mahdollisesti saamiasi sosiaalietuuksia. Liikkuvuusavustuksen käyttöä ei seurata niin, että tuen käytöstä pitäisi esimerkiksi toimittaa kuitteja Kelaan tai työttömyyskassaan.

Aika, jolta liikkuvuusavustusta maksetaan, riippuu solmimasi työsuhteen pituudesta. Jos otat vastaan

 • vähintään kaksi kuukautta kestävän työn tai siihen liittyvän koulutuksen, avustusta maksetaan 30 päivän ajalta
 • vähintään kolme kuukautta kestävän työn tai siihen liittyvän koulutuksen, avustusta maksetaan 45 päivän ajalta
 • vähintään neljä kuukautta kestävän työn tai siihen liittyvän koulutuksen, avustusta maksetaan 60 päivän ajalta.

Jos työskentelet osa-aikaisesti, voit saada samaan aikaan palkkaa, soviteltua työttömyysetuutta ja liikkuvuusavustusta.

Liikkuvuusavustuksen ensimmäinen erä maksetaan takautuvasti kahden viikon ajalta ja siitä eteenpäin neljän viikon välein.

Miten liikkuvuusavustusta haetaan?

Voit hakea liikkuvuusavustusta takautuvasti kolmen kuukauden ajalta. Hae avustusta täyttämällä liikkuvuusavustushakemus huolellisesti. Lomakkeessa kysytään tiedot työnantajastasi, työsuhteestasi, työhön liittyvästä koulutuksesta sekä päivittäisestä työmatkareitistäsi ja matkaan kuluvasta ajasta. Lomakkeen voi täyttää sähköisesti, tulostaa ja allekirjoittaa tai tulostaa ja täyttää tiedot käsin. Liitä hakemukseen kopio työsopimuksestasi tai muu vastaava selvitys työsuhteestasi. Jos haet liikkuvuusavustusta koulutuksessa ollessasi, toimita kopio työsopimuksesta sen saatuasi.

Jos saat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa, liikkuvuusavustuksen maksaja on Kela. Postita tässä tapauksessa hakemuksesi Kelaan tai vie se henkilökohtaisesti lähimpään Kelan toimipisteeseen.

Jos saat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, avustuksen maksaa se työttömyyskassa, johon kuulut. Tarkista tässä tapauksessa työttömyyskassastasi, miten hakemus toimitetaan perille.

 

Artikkelia varten on haastateltu lakimies Antti Ristimäkeä Kelasta.

Liikkuvuusavustus kannustaa hakemaan töitä kauempaakin

 • Rahallinen porkkana, jonka tarkoituksena on kannustaa työttömiä työnhakijoita vastaanottamaan työtä oman työssäkäyntialueensa ulkopuolelta.
 • Tukee matka- ja/tai muuttokuluissa.
 • Voit saada, jos
  • olet oikeutettu työttömyysetuuteen eli saat työmarkkinatukea tai työttömyyspäivärahaa,
  • vastaanotat vähintään kahden kuukauden mittaisen koko- tai osa-aikaisen työn tai aloitat tällaiseen työhön liittyvän koulutuksen
  • edestakaiseen työmatkaasi kuluu päivittäin vähintään kolme tuntia (kokoaikatyö) tai kaksi tuntia (osa-aikatyö).
 • Osa-aikatyössä avustus maksetaan vain tehdyiltä työpäiviltä.
 • Avustuksen määrä on 32,40 euroa päivässä.  Avustusta voidaan korottaa, jos sen saajalla on huollettavanaan alle 18-vuotiaita lapsia taikka jos työ- tai koulutuspaikka sijaitsee yli 200 kilometrin päässä. Sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa, enintään 60 päivän ajalta.
 • Haetaan Kelasta (työmarkkinatuen ja peruspäivärahan saajat) tai omasta työttömyyskassasta (ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saajat).

Lue lisää Kelan sivuilta

Liikkuvuusavustus

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.