Siirry sisältöön

Uusi ryhmä­kuntoutus tyypin 1 tai 2 diabetesta tai uni­apneaa sairastaville aikuisille – Haku alkaa tammi­kuussa

Terveys | 28.11.2023
Uusi Muutoksen voima -kuntoutus on suunniteltu diagnoosien sijaan asiakkaiden tarpeista ja elämäntilanteista käsin. Jos uniapnea- tai diabetesdiagnoosistasi on kulunut vuosi tai pidempään, etkä ole yrityksistäsi huolimatta onnistunut elintapamuutoksissa, voi Muutoksen voima -ryhmäkuntoutus auttaa juuri sinua eteenpäin.
Kuuntele artikkeli
Iäkäs pariskunta on ulkona. Rouva vetää miehen pipoa paremmin korvalle.

1. Mistä Muutoksen voima -ryhmä­kuntoutuksessa on kyse?

Muutoksen voima -ryhmäkuntoutuksessa keskitytään myönteisten elintapamuutosten tekemiseen. Tavoitteena on saada arkeen kipinä, jonka avulla uudet elintavat asettuvat osaksi elämää. Kuntoutuksessa työskennellään kymmenen hengen ryhmässä, jossa jokaisella on omat tavoitteensa. Kuntoutujien tukena on moniammatillinen tiimi, johon kuuluu esimerkiksi erikoislääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti ja psykologi.

2. Kenelle kuntoutus on suunnattu?

Ryhmäkuntoutus on tarkoitettu 18–68-vuotiaille uniapnean tai tyypin 1 tai tyypin 2 diabeteksen kanssa jo pidempään eläneille, jotka tarvitsevat tukea elintapamuutoksien toteuttamiseen. Muutoksentarve voi liittyä esimerkiksi ravintoon, liikkumiseen, uneen tai tupakointiin.

3. Ketkä hyötyvät tästä kuntoutuksesta eniten?

Ryhmästä hyötyy parhaiten ihminen, joka on jo saanut monenlaista ohjausta ja tukea elintaparemonttiin, mutta ei ole siitä huolimatta onnistunut tavoitteissaan.

Myös perinteisiä diabetes- ja uniapneakursseja järjestetään edelleen.

4. Miksi on päätetty yhdistää useampi sairaus­ryhmä samaan kuntoutukseen?

Kelassa on meneillään harkinnanvaraisen kuntoutuksen palveluvalikoiman selkeytys. Sen vuoksi Kela haluaa kokeilla diagnoosilähtöisen kuntoutuksen rinnalla yksilön tarpeista ja elämäntilanteesta lähtevää kuntoutusta. Muutoksen voima -ryhmäkuntoutuksen ote on kokonaisvaltainen. Kuntoutukseen hakeutuvia yhdistävät kuntoutustarpeet ja elämäntilanne, ei diagnoosi. Myös perinteisiä diabetes- ja uniapneakursseja järjestetään edelleen.

LUE MYÖS
Veikon painonpudotus onnistui MBO-kurssin opeilla – ”Upea startti terveempään elämään”
LUE MYÖS
Merja oli väsynyt, ärtynyt ja huono­muistinen – uni­apnean hoito muutti elämän

5. Mitä kuntoutuksessa tapahtuu?

Vertaistuen ja ryhmän merkitys on suuri koko kuntoutuksen ajan. Lähikuntoutusjaksolla kuntoutujat saavat tietoa elintapojen vaikutuksesta omaan sairauteensa. Lisäksi päivien aikana keskitytään siihen, miten onnistuneita ja pysyviä elintapamuutoksia voi toteuttaa. Vaikka lähijaksolla on paljon ryhmätyöskentelyä, huomioidaan sielläkin jokaisen yksilölliset tavoitteet.

Etäkuntoutukseen kuuluu sekä ryhmän yhteisiä etäpäiviä että itsenäistä työskentelyä, esimerkiksi videoiden katselua, tekstien lukemista tai tehtävien tekoa palveluntarjoajan verkkoalustalla. Etäjaksoon sisältyy myös yksilöllistä kuntoutusta kuvapuheluilla. Kuntoutus päättyy etänä pidettävään ryhmäkeskusteluun.

6. Missä kuntoutus järjestetään ja kuinka kauan se kestää?

Muutoksen voima -ryhmäkuntoutus toteutetaan valtakunnallisesti eli kuntoutuja voi hakeutua mihin tahansa eri palveluntarjoajien kuntoutukseen. Alun neljän päivän lähijakso on joko Turussa, Siilinjärvellä tai Kuusamossa. Etäkuntoutus jatkuu kymmenen viikkoa lähijakson jälkeen. Mukana kuntoutuksessa ovat myös Hengitys- ja Diabetesliitot. Niiden kautta voi saada arkeensa mielekästä toimintaa ja vertaistukea kuntoutuksen jälkeen.

LUE MYÖS
Oletko kuullut etäkuntoutuksesta?

7. Mitkä ovat ryhmä­kuntoutuksen tavoitteet?

Kuntoutuksella vahvistetaan osallistujan pystyvyyden tunnetta elintapamuutosten tekemiseen. Kuntoutuksesta saa vertaistukea ja työkaluja arjen muutoksiin. Elintapamuutoksilla tähdätään siihen, etteivät diabeteksen tai uniapnean oireet hankaloituisi.

8. Milloin kursseille voi hakea?

Haku kuntoutukseen alkaa tammikuun 2024 alussa.

Kuntoutushakemukseen tarvitaan lääkärin B-lausunto ja siihen kirjattu kuntoutustarve. Haku tapahtuu Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen lomakkeella. Kuntoutuksen ajankohdat ja paikat löytyvät Kelan kuntoutuskurssihausta.

Muutoksen voima -ryhmäkuntoutus on osallistujalle maksuton. Työssäkäyvä voi hakea Kelasta kuntoutusrahaa poissaolopäiville.

Muutoksen voima -ryhmäkuntoutus

Kuntoutus soveltuu sinulle, jos

 • olet 18–68-vuotias
 • sinulla on jokin seuraavista
  • tyypin 1 diabetes
  • tyypin 2 diabetes, johon sinulla on lääkitys
  • uniapnea, joka ei ole hyvässä hoitotasapainossa, esimerkiksi CPAP-laitteen käyttö ei sovellu tai se ei ole onnistunut yrityksistä huolimatta
 • sinulla on ylipainoa (painoindeksi on yli 30)
 • diabeteksen tai uniapnean hoidon aloittamisesta on kulunut vähintään 1 vuosi
 • sinulla on haasteita elintapamuutoksien toteutumisessa, vaikka olet saanut ohjausta terveydenhuollossa.

Ryhmäkuntoutus toteutetaan viiden kuukauden aikana. Se alkaa neljän päivän lähikuntoutusjaksolla, jonka jälkeen on kymmenen viikon etäkuntoutusjakso.

Lue lisää Muutoksen voima -ryhmäkuntoutuksesta.

Asiantuntijana Kelan etuuksien ja palvelujen suunnitteluyksikön kuntoutusryhmän projektipäällikkö ja kehittämisen asiantuntija Soile Huumonen.

Teksti Marjaana Tunturi Kuva Kela

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.