Tärpit 1 min

Varmista, että opintotuen takaisinperintä on aiheellinen

Kela lähetti sinulle päätösehdotuksen opintotuen takaisinperinnästä, jos tienasit yli opintotuen vuositulorajan. Kirje tuskin oli iloinen yllätys, mutta lue se tarkasti.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 13.2.2018

4 faktaa opintotuen takaisinperinnästä

  1. Kyseessä on päätösehdotus. Kela lähetti kirjeen kaikille, joiden tulot olivat Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan vuonna 2018 suuremmat kuin opintotuen vuosituloraja.
  2. Johtuiko vuositulorajan ylitys siitä, että aloitit opintosi vuonna 2018 tai että valmistuit silloin? Ylittyikö vuosituloraja siksi, että käytit opintotukikuukautesi loppuun vuonna 2018? Tee uudelleenkäsittelypyyntö, jossa kerrot, miten paljon sait tuloja muuna kuin opiskeluaikana. Lähetä se viimeistään 19.3.2020 Kelan verkkoasiointipalvelussa.  Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei tule lainkaan.
  3. Jos uudelleenkäsittelypyyntöön ei ole aihetta, sinun on maksettava tuki takaisin. Jos et pysty maksamaan tukea takaisin 15.4.2020 mennessä, voit ehdottaa maksusuunnitelmaa verkkoasiointipalvelussa. Valitse kohta Hakemukset ja ilmoitukset ja sen jälkeen Perinnän maksusuunnitelma.
  4. Saitko liikaa opintotukea viime vuonnakin? Tarkista vuositulorajat verkosta. Jotta opintotukea ei peritä sinulta takaisin ensi vuonna, palauta viime vuoden ylimääräiset opintotuet tämän vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Valitse palautettavaksi opintotuki niiltä kuukausilta, joilta sait vähiten tukea, esimerkiksi pelkän opintorahan. Jos saat liikaa opintotukea etkä peru tai palauta sitä, Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin korotettuna 7,5 %:lla. Kyseessä on kertaluonteinen korotus, ei korko.

Lue myös: Perintäkirje Kelalta? 8 kysymystä Kela-velkojen maksamisesta

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Opintolainavähennys
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Opintolaina
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Mitä tukea saa työssäoppimisjakson aikana
Kysy Kelasta