Gå till innehåll

Är återkrav av studiestöd befogat? Kolla noggrant

STUDIER | 13.2.2018
FPA har skickat dig ett beslutsförslag om återkrav av studiestöd ifall du har tjänat mer än årsinkomstgränsen för studiestöd. Brevet var knappast en glad överraskning, så läs det omsorgsfullt.
Lyssna på artikeln
""

Fem fakta om återkrav av studiestöd

  1. Det är fråga om ett beslutsförslag. FPA skickade brevet till alla dem som enligt Skatteförvaltningens uppgifter överskred årsinkomstgränsen för studiestödet år 2022.
   Läs anvisningarna som följde med beslutsförslaget. Du behöver inte lämna in intyg över löner och arvoden som finns i inkomstregistret.
  2. Överskred du årsinkomstgränsen på grund av att du inledde studierna eller utexaminerades 2022? Eller använde du slut dina studiestödsmånader under år 2022? Ansök i så fall om att ärendet behandlas på nytt och berätta i ansökan hur mycket inkomster du hade när du inte studerade. Skicka din ansökan senast 14.3.2024 som ett meddelande i MittFPA. Om årsinkomstgränsen överskrids på grund av andra inkomster än de som förvärvats under studietiden, kan det belopp som återkrävs minska eller återkravet slopas helt.
  3. Om du har studerat vid en finländsk läroanstalt och uppgifterna om dina inkomster finns i inkomstregistret, räcker ofta ett meddelande som en begäran om ny behandling.Meddelandet kan formuleras fritt. Du kan skriva till exempel så här: ”Kan ni behandla på nytt det förmånsbeslut som jag fått gällande inkomstkontrollen i samband med studiestödet. Beslutsförslaget meddelades dd.mm.åååå. Jag har utexaminerats dd.mm.åååå. Ni kan kontrollera mina inkomster i inkomstregistret.” Du kan också ge de uppgifter som behövs genom att ringa FPA:s telefonservice eller besöka något av FPA:s serviceställen.
  4. Om det inte finns någon orsak att ansöka om att ärendet behandlas på nytt måste du betala tillbaka studiestödet. Om du inte kan betala tillbaka stödet senast 15.4.2024 kan du föreslå en betalningsplan i MittFPA. Välj Egna förmåner och Indrivningsärenden och sedan Föreslå en betalningsplan.
  5. Fick du för mycket studiestöd också i fjol? Kontrollera årsinkomstgränserna på webben. Om du vill undvika att studiestödet återkrävs nästa år ska du betala tillbaka det studiestöd för förra året som överskred årsinkomstgränsen senast 30.4.2024. Du kan välja att betala tillbaka studiestöd för de månader då du fick minst stöd. Om du har fått för mycket studiestöd och inte annullerar eller betalar tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet återkrävs beloppet höjt med 7,5 procent. Det är fråga om en engångshöjning, inte en ränta.

   Uppgifterna har uppdaterats 7.2.2024.

Läs också: Indrivningsbrev från FPA? 8 frågor om att betala FPA-skulder

 • Vad vill du läsa om?

  Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.