Tärpit 1 min

Varmista, että opintotuen takaisinperintä on aiheellinen

Kela on lähettänyt päätösehdotukset opintotuen takaisinperinnästä. Kirje tuskin oli iloinen yllätys, mutta lue se tarkasti.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 13.2.2018

4 faktaa opintotuen takaisinperinnästä

  1. Kyseessä on päätösehdotus. Kela lähetti kirjeen kaikille, joiden tulot olivat Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan vuonna 2017 suuremmat kuin opintotuen vuosituloraja.
  2. Johtuiko vuositulorajan ylitys siitä, että aloitit opintosi vuonna 2017 tai että valmistuit silloin? Ylittyikö vuosituloraja siksi, että käytit opintotukikuukautesi loppuun vuonna 2017? Tee uudelleenkäsittelypyyntö, jossa kerrot, miten paljon sait tuloja muuna kuin opiskeluaikana. Lähetä se viimeistään 21.3.2019 Kelan verkkoasiointipalvelussa.  Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei tule lainkaan.
  3. Jos uudelleenkäsittelypyyntöön ei ole aihetta, sinun on maksettava tuki takaisin. Voit ehdottaa maksusuunnitelmaa verkkoasiointipalvelussa. Valitse kohta Hakemukset ja ilmoitukset ja sen jälkeen Perinnän maksusuunnitelma.
  4. Saitko liikaa opintotukea viime vuonnakin? Tarkista vuositulorajat verkosta. Jotta opintotukea ei peritä sinulta takaisin ensi vuonna, palauta viime vuoden ylimääräiset opintotuet tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä. Valitse palautettavaksi opintotuki niiltä kuukausilta, joilta sait vähiten tukea, esimerkiksi pelkän opintorahan.

Lue myös: Perintäkirje Kelalta? 8 kysymystä Kela-velkojen maksamisesta

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Korkeakouluopiskelijan opintotuki • Opintolainahakemukseen tiedot Työllisyysrahastolta?
Opiskelijan asuminen ja asumislisä • Kesätyö ja asumistuki
Toisen asteen opiskelijan opintotuki • Re: Opintolaina kesällä
Kysy Kelasta