Siirry sisältöön

Varmista, että opintotuen takaisinperintä on aiheellinen

Opiskelu | 13.2.2018
Kela lähetti sinulle päätösehdotuksen opintotuen takaisinperinnästä, jos tienasit yli opintotuen vuositulorajan. Kirje tuskin oli iloinen yllätys, mutta lue se tarkasti.
Kuuntele artikkeli
""

5 faktaa opintotuen takaisinperinnästä

  1. Kyseessä on päätösehdotus. Kela lähetti kirjeen niille, joiden tulot olivat Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan vuonna 2020 suuremmat kuin opintotuen vuosituloraja.
    Lue päätösehdotuksen mukana tulleet ohjeet. Sinun ei tarvitse toimittaa Kelalle todistuksia palkoista ja palkkioista, joiden tiedot ovat tulorekisterissä.
  2. Johtuiko vuositulorajan ylitys siitä, että aloitit opintosi vuonna 2020 tai että valmistuit silloin? Ylittyikö vuosituloraja siksi, että käytit opintotukikuukautesi loppuun vuonna 2020? Tee uudelleenkäsittelypyyntö, jossa kerrot, miten paljon sait tuloja muuna kuin opiskeluaikana. Lähetä se viimeistään 17.3.2021 viestinä OmaKelassa.  Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei tule lainkaan.
  3. Jos olet opiskellut suomalaisessa oppilaitoksessa ja tiedot tuloistasi ovat tulorekisterissä, uudelleenkäsittelypyynnöksi riittää useimmiten pelkkä viesti. Viesti on vapaamuotoinen. Voit kirjoittaa esimerkiksi näin: ”Käsittelisittekö uudelleen opintotuen tulovalvontaan liittyvän päätösehdotukseni. Päätösehdotus on annettu pp.kk.vvvv. Olen valmistunut pp.kk.vvvv. Tarkistakaa tuloni tulorekisteristä.”
  4. Jos uudelleenkäsittelypyyntöön ei ole aihetta, sinun on maksettava tuki takaisin. Jos et pysty maksamaan tukea takaisin viimeistään 19.4.2022, voit ehdottaa maksusuunnitelmaa OmaKelassa. Valitse kohdat Omat etuudet ja Perintäasiat ja sen jälkeen Ehdota maksusuunnitelmaa.
  5. Saitko liikaa opintotukea viime vuonnakin? Tarkista vuositulorajat verkosta. Jotta opintotukea ei peritä sinulta takaisin ensi vuonna, palauta viime vuoden ylimääräiset opintotuet tämän vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Valitse palautettavaksi opintotuki niiltä kuukausilta, joilta sait vähiten tukea. Jos saat liikaa opintotukea etkä peru tai palauta sitä, Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin korotettuna 7,5 %:lla. Kyseessä on kertaluonteinen korotus, ei korko.

Tärppi päivitetty 1.2.2022

Lue myös: Perintäkirje Kelalta? 8 kysymystä Kela-velkojen maksamisesta

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.