Siirry sisältöön

Varmista, että opintotuen takaisinperintä on aiheellinen

Opiskelu | 13.2.2018
Kela lähetti sinulle päätösehdotuksen opintotuen takaisinperinnästä, jos tienasit yli opintotuen vuositulorajan. Kirje tuskin oli iloinen yllätys, mutta lue se tarkasti.
Kuuntele artikkeli
""

5 faktaa opintotuen takaisinperinnästä

  1. Kyseessä on päätösehdotus. Kela lähetti kirjeen niille, joiden tulot olivat Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan vuonna 2022 suuremmat kuin opintotuen vuosituloraja.
    Lue päätösehdotuksen mukana tulleet ohjeet. Sinun ei tarvitse toimittaa Kelalle todistuksia palkoista ja palkkioista, joiden tiedot ovat tulorekisterissä.
  2. Johtuiko vuositulorajan ylitys siitä, että aloitit opintosi vuonna 2022 tai että valmistuit silloin? Vai käytitkö opintotukikuukautesi loppuun vuonna 2022? Tee uudelleenkäsittelypyyntö, jossa kerrot, miten paljon sait tuloja muuna kuin opiskeluaikana. Lähetä se viimeistään 14.3.2024 viestinä OmaKelassa. Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei tule lainkaan.
  3. Jos olet opiskellut suomalaisessa oppilaitoksessa ja tiedot tuloistasi ovat tulorekisterissä, uudelleenkäsittelypyynnöksi riittää useimmiten pelkkä viestiViesti on vapaamuotoinen. Voit kirjoittaa esimerkiksi näin: ”Käsittelisittekö uudelleen opintotuen tulovalvontaan liittyvän päätösehdotukseni. Päätösehdotus on annettu pp.kk.vvvv. Olen valmistunut pp.kk.vvvv. Tarkistakaa tuloni tulorekisteristä.” Voit ilmoittaa tarvittavat tiedot myös Kelan puhelinpalvelussa tai Kelan palvelupisteessä.
  4. Jos uudelleenkäsittelypyyntöön ei ole aihetta, sinun täytyy maksaa tuki takaisin. Jos et pysty maksamaan tukea takaisin viimeistään 15.4.2024, voit ehdottaa maksusuunnitelmaa OmaKelassa. Valitse kohta Omat etuudet, sitten Perintäasiat ja sen jälkeen Ehdota maksusuunnitelmaa.
  5. Saitko liikaa opintotukea viime vuonnakin? Tarkista vuositulorajat verkosta. Jotta opintotukea ei peritä sinulta takaisin ensi vuonna, palauta viime vuoden ylimääräiset opintotuet viimeistään 30.4.2024. Valitse palautettavaksi opintotuki niiltä kuukausilta, joilta sait vähiten tukea. Jos saat liikaa opintotukea etkä peru tai palauta sitä, Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin korotettuna 7,5 %:lla. Kyseessä on kertaluonteinen korotus, ei korko.

Tärppi päivitetty 7.2.2024

Lue myös: Perintäkirje Kelalta? 8 kysymystä Kela-velkojen maksamisesta

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.