Tärpit 2 min

Miten kesätyötulot vaikuttavat asumistuen määrään?

Opiskelija, saitko kesätyöpaikan? Muista, että tulojen muutos voi vaikuttaa asumistuen määrään. Aina asumistuen tarkistusta ei kuitenkaan tarvita. Näillä vinkeillä varmistat, että tuki maksetaan sinulle oikean suuruisena.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 23.4.2018
Kuvituskuva. Mies vaihtamassa lamppua.

6 vinkkiä kesätienestien vaikutuksesta asumistukeen

  1. Asumistukesi tulee tarkistaa, jos ruokakuntasi tulot suurenevat vähintään 400 euroa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa edellisen asumistukipäätöksen tuloihin verrattuna.
    • Huomaa myös tuen tarkistuksen ajankohta: jos työ alkaa 1.5., tuki tarkistetaan 1.6. alkaen. Jos työ alkaa myöhemmin toukokuun aikana, esim. 4.5., tuki tarkistetaan 1.7. alkaen. Muuttuneet tulot otetaan huomioon tarkistusajankohdasta eteenpäin.
  2. Älä hae asumistuen tarkistusta turhaan! Tarkistusta ei tarvita, jos esimerkiksi työsuhde on niin lyhytaikainen, että se ehtii päättyä ennen tarkistusajankohtaa tai jos nykyisessä asumistukipäätöksessäsi on jo huomioitu tulevat kesätyötulot. Jos sinua mietityttää, pitääkö tuki tarkistaa, voit kysyä asiasta soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 201 tai lähettämällä asiointipalvelun kautta viestin ennen tarkistushakemuksen tekemistä.
  3. Hae tuen tarkistamista ainakin silloin, jos valmistut ja tulonasi on edellisessä asumistukipäätöksessä ollut pelkkä opintoraha. Jos asumistukipäätöksessäsi on huomioitu myös muita tuloja, tarkista ensin asumistukilaskurin avulla, ylittyykö tarkistuksen euroraja.
  4. Mitä tehdä, jos asumistuki pitää tarkistaa? Voit hakea tarkistusta heti, kun sinulla on tieto kesätöistä ja työsopimus on allekirjoitettu. Hakemus on kätevintä tehdä verkossa. Muista liittää mukaan kännykällä otettu kuva työsopimuksesta.
  5. Teetkö kesätöitä muualla kuin opiskelupaikkakunnalla? Jos maksat edelleen vuokraa vakituisesta asunnostasi, voit saada siihen asumistukea tilapäisen poissaolon ajalta 3 kuukauden ajan. Jos asunnon asumismenot pysyvät ennallaan, sinun ei tarvitse hakea tuen tarkistusta. Jos kuitenkin vuokraat koko asuntosi toiselle henkilölle kesän ajaksi, sinulla ei ole oikeutta asumistukeen.
  6. Jos sinulla ei ole kesällä lainkaan asumismenoja, muista lakkauttaa asumistuki kesän ajaksi.

+ Jos saat opintotukea, muista huolehtia myös siitä, että vuositulosi eivät ylitä opintotuen vuositulorajaa.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Opintolainavähennys
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Opintolaina
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Mitä tukea saa työssäoppimisjakson aikana
Kysy Kelasta