Tärpit 2 min

Miten kesätyötulot vaikuttavat asumistuen määrään?

Opiskelija, saitko kesätyöpaikan? Muista, että tulojen muutos voi vaikuttaa asumistuen määrään. Aina asumistuen tarkistusta ei kuitenkaan tarvita. Näillä vinkeillä varmistat, että tuki maksetaan sinulle oikean suuruisena.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 1.4.2021
Nuori mies kantaa muuttolaatikkoa.

6 vinkkiä kesätyötulojen vaikutuksesta asumistukeen

  1. Asumistukesi tulee tarkistaa, jos ruokakuntasi tulot suurenevat vähintään 400 euroa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa edellisen asumistukipäätöksen tuloihin verrattuna.
    • Huomaa myös tuen tarkistuksen ajankohta: jos työ alkaa 1.5., tuki tarkistetaan 1.6. alkaen. Jos työ alkaa myöhemmin toukokuun aikana, esim. 3.5., tuki tarkistetaan 1.7. alkaen. Muuttuneet tulot vaikuttavat tukeen tarkistusajankohdasta eteenpäin.
  2. Älä hae asumistuen tarkistusta turhaan! Tarkistusta ei tarvita, jos esimerkiksi työsuhde on niin lyhytaikainen, että se päättyy jo ennen tarkistusajankohtaa. Tarkistusta ei tarvita myöskään, jos tulevat kesätyötulot on jo arvioitu nykyisessä asumistukipäätöksessäsi. Jos sinua mietityttää, pitääkö tuki tarkistaa, voit kysyä asiasta soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 210 tai lähettämällä asiointipalvelun kautta viestin ennen tarkistushakemuksen tekemistä.
  3. Hae tuen tarkistamista ainakin silloin, jos valmistut ja tulonasi on edellisessä asumistukipäätöksessä ollut pelkkä opintoraha. Jos asumistukipäätöksessäsi on huomioitu myös muita tuloja, tarkista ensin asumistukilaskurin avulla, ylittyykö tarkistuksen euroraja.
  4. Mitä tehdä, jos asumistuki pitää tarkistaa? Voit hakea tarkistusta heti, kun sinulla on tieto kesätöistä ja työsopimus on allekirjoitettu. Hakemus on kätevintä tehdä verkossa. Muista täyttää hakemus huolellisesti ja liittää mukaan kännykällä otettu kuva työsopimuksesta. Voit tarvittaessa antaa lisätietoja esimerkiksi tuloistasi hakemuksen Lisätietoja-kohdassa.
  5. Teetkö kesätöitä muualla kuin opiskelupaikkakunnalla? Jos maksat edelleen vuokraa vakituisesta asunnostasi, voit saada siihen asumistukea tilapäisen poissaolon ajalta 3 kuukauden ajan. Jos asunnon asumismenot pysyvät ennallaan eikä tilanteessasi tapahdu muita muutoksia (esimerkiksi tuloissa), sinun ei tarvitse hakea tuen tarkistusta tilapäisen muuton vuoksi. Jos kuitenkin vuokraat koko asuntosi toiselle henkilölle kesän ajaksi, sinulla ei ole oikeutta asumistukeen.
  6. Jos sinulla ei ole kesällä lainkaan asumismenoja, muista lakkauttaa asumistuki kesän ajaksi.

+ Jos saat opintotukea, muista huolehtia myös siitä, että vuositulosi eivät ylitä opintotuen vuositulorajaa.

Lue myös blogi: Kesätyöt + yleinen asumistuki = harmaita hiuksia?

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Avoin yliopisto ja tuet?
Muut opintoetuudet ja -asiat • Re: Avoin yliopisto ja tuet?
Opiskelijan asuminen ja asumislisä • työtön alivuokralle opiskelija asuntoon
Kysy Kelasta