Tärpit 1 min

Jäikö kesätyöpaikka saamatta? Lue vinkit opiskelijan kesäajan toimeentuloon

Opiskelija voi hakea Kelasta kesäksi perustoimeentulotukea, jos hän ei voi turvautua ensisijaisiin etuuksiin eikä saa kesätöitä.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 7.5.2018

Voiko opiskelija saada toimeentulotukea kesällä?

 1. Voit hakea Kelasta kesäksi perustoimeentulotukea, jos et saa kesätöitä tai sinulla ei ole mahdollisuutta opiskelijan ensisijaisiin etuuksiin. Niitä ovat esimerkiksi opintotuki, yleinen asumistuki ja työttömyysturva.
  Voit saada opintotukea kesäajalle, jos suoritat tutkintoosi kuuluvia opintoja päätoimisesti kesällä. Tukea voi saada esimerkiksi luentokursseihin, kirjatentteihin, työharjoitteluun tai opinnäytetyön tekemiseen. Lue lisää kesäopintotuesta.
 2. Sinun on myös nostettava opintolainaa ennen perustoimeentulotuen hakemista, jos sinulla on oikeus lainaan. Tämä koskee pääsääntöisesti kaikkia täysi-ikäisiä opiskelijoita.
 3. Näin haet perustoimeentulotukea: Arvioi ensin tuen määrää toimeentulotuen laskurilla. Jos tuen saaminen on mahdollista, hae sitä Kelan asiointipalvelussa.
  Liitä hakemukseen:
  – selvitys mistä olet hakenut kesätöitä ja
  – selvitys siitä, ettet voi suorittaa valmistumista edistäviä opintoja kesällä.
  Selvitys voi olla vapaamuotoinen. Voit esittää sen hakemuksen Lisätietoja-kentässä, viestillä verkkopalvelussa tai suullisesti.

+ Jos olet vastavalmistunut eikä sinulla ole töitä, ilmoittaudu ennen perustoimeentulotuen hakemista TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja hae työttömyysetuutta ja yleistä asumistukea.

Työttömyysetuutta kannattaa hakea vasta 5 päivän omavastuuajan jälkeen. Myös lukiosta valmistuvan pitää ilmoittautua TE-palveluihin, jotta hän pääsee työllistymistä edistävien palveluiden piirin ja 21 viikon odotusaika työttömyysturvassa alkaa kulua.

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Mihin menoihin toimeentulotukea voi saada? • Re: Vesimaksu
Mihin menoihin toimeentulotukea voi saada? • Vesimaksu
Toimeentulotuen hakeminen • perustoimeentulotuen täyttämisestä
Kysy Kelasta