Tärpit 1 min

Eläkeläinen, onko sinulla vaikeuksia selvitä arjesta sairauden tai vamman takia?

Tiesitkö, että eläkeläisenä voit saada hoitotukea riippumatta tuloistasi, omaisuudestasi tai asumismuodostasi? Rahallinen tuki tuo helpotusta tilanteisiin, joissa tarvitset apua siksi, että toimintakykysi on heikentynyt vähintään vuoden ajan.

Kuuntele artikkeli
teksti ja kuva Kela 1.12.2019
Kuvituskuva. Tyttö auttaa mummoa nousemaan tuolista.

5 vinkkiä eläkeläisen hoitotuesta

  1. Sinulla voi olla oikeus eläkettä saavan hoitotukeen, jos sinulla on diagnosoitu pitkäaikainen sairaus ja tarvitset apua sellaisissa arkisissa toimissa, joista selviydyit aiemmin itse. Sairauden takia et esimerkiksi pysty enää huolehtimaan lääkityksestäsi omin neuvoin tai sinulla on vaikeuksia peseytymisessä tai pukemisessa.
  2. Sinulla voi olla myös vamma, joka heikentää toimintakykyä. Esimerkiksi kuulo- tai näkövamman löytyminen tai pahentuminen voi oikeuttaa hoitotukeen. Olennaista on, että vamma haittaa arkielämääsi, etkä pärjää enää yksin.
  3. Jotta voit hakea eläkettä saavan hoitotukea, sinun pitää olla kokopäiväisesti eläkkeellä. Saat joko vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutustukea tai leskeneläkettä. Osa-aikainen eläke tai työttömyyseläke ei oikeuta tukeen.
  4. Asumismuotosi, tulosi tai varallisuutesi eivät vaikuta tukeen. Voit saada tukea, vaikka muuttaisit palvelutaloon tai laitosmuotoiseen hoitoon. Silläkään ei ole merkitystä, saatko apua sukulaisilta tai kunnalta.
  5. Pitkäaikaisesta sairaudesta aiheutuu usein paljon kustannuksia. Jos sinulla on oikeus perushoitotukeen, voit saada korotettua tukea sairauden aiheuttamien toistuvien kustannusten johdosta. Tällaisia kustannuksia ovat mm. lääkekustannukset, kotipalvelun maksut ja palvelutalon hoivakustannukset. Lue lisää hoitotuen tasoista.

+ Muista myös Kelan tarjoamat kuntoutusvaihtoehdot! Ne ovat oiva tapa kohentaa kuntoa ja ylläpitää toimintakykyä niin pitkään kuin mahdollista. Ikäihmisille on tarjolla erilaisia kuntoutuskursseja. Löydä itsellesi sopiva kela.fissä olevan haun avulla!

Kysy Kelasta – asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi

Viimeisimmät tästä aiheesta

Tukea sairaanhoidon kustannuksiin • Re: kelataksi ja koronatesti
Kuntoutuminen ja tukea arkeen • Re: Käsittelyaika liitteiden jälkeen
Tukea sairaanhoidon kustannuksiin • Re: kelataksi ja koronatesti
Kysy Kelasta