Siirry sisältöön

Kelan tuet, kun et enää pärjää kotona

Eläkkeellä | 25.7.2023
Muutto omasta kodista palvelutaloon tai hoivakotiin on iso muutos ikäihmiselle ja hänen läheisilleen. Palveluasuminen saattaa olla kallista, mutta siihen voi saada monenlaisia tukia. Kelasta voi saada tukea esimerkiksi terveydenhoidon kuluihin ja asumismenoihin.
Kuuntele artikkeli
Iäkkäs henkilö kerrostalon pihalla.

5 Kelan tukea, joista voi olla apua, kun et enää pärjää omassa kodissa

 1. Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, kun asut vakinaisesti Suomessa, olet pienituloinen ja saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.
  Jos asut vanhusten vuokra- tai palvelutalossa ja vuokraasi sisältyy palvelumaksuja, eläkkeensaajan asumistukea ei voi saada palvelumaksuihin. Eläkkeensaajan asumistukea voi saada vain varsinaiseen asunnon vuokraan. Lue lisää eläkkeensaajan asumistuesta (kela.fi).
 2. Sinulla voi olla oikeus eläkettä saavan hoitotukeen, jos olet kokopäiväisesti eläkkeellä ja jos sinulla on lääkärin toteama vamma tai sairaus, toimintakykysi on heikentynyt vähintään vuoden ajan ja tarvitset vamman tai sairauden takia apua tai ohjausta. Tulot tai omaisuus eivät vaikuta hoitotuen määrään. Eläkettä saavan hoitotukea voit saada myös silloin, kun asut palvelutalossa tai hoivakodissa. Lue lisää eläkettä saavan hoitotuesta (kela.fi).
 3. Lääkekorvauksissa on 50 euron alkuomavastuu, joka on kalenterivuosikohtainen. Myös hoivakodissa maksat lääkkeesi kokonaan itse, kunnes alkuomavastuu täyttyy, minkä jälkeen saat lääkekorvausta ostamistasi reseptilääkkeistä. Vuonna 2023 lääkkeiden vuosiomavastuu on 592,16 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy eli lääkekattosi täyttyy, loppuvuoden ajan maksat jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun. Lue lisää lääkekorvauksista (kela.fi).
 4. Voit saada Kelasta matkakorvausta, kun matkustat julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon. Korvaus maksetaan halvimman matkustustavan mukaan, joka on yleensä julkinen kulkuneuvo, kuten linja-auto tai juna. Lue lisää matkakorvauksista (kela.fi).
  • Jos et voi käyttää julkista liikennettä terveydentilasi takia tai sopivia julkisia kulkuyhteyksiä ei ole, voit saada korvausta oman auton tai taksin käytöstä. Tilaa Kela-taksi keskitetystä tilausnumerosta (kela.fi).
  • Jos sinulla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa, voit hakea asiointimatkoihin kuljetuspalvelua. Kuljetuspalvelu on eri asia kuin Kela-taksi, ja palvelun myöntämisestä ja käsittelystä vastaa kotikuntasi mukainen hyvinvointialue. Lue lisää kuljetuspalveluista (thl.fi).
 5. Jos eläkkeesi ja muut tukesi eivät riitä arjen välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan, asumiseen ja lääkkeisiin, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea. Lue lisää perustoimeentulotuesta (kela.fi).

+ Lue myös hoivakotiin muuttaneen Arton tarina ja lisätietoa palveluasumisen maksujen määräytymisestä: Arto sai hoivakoti­paikan kiven­heiton päästä kotoa.

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.