Siirry sisältöön

Miten kesätyötulot vaikuttavat asumistuen määrään?

Opiskelu | 3.5.2023
Opiskelija, saitko kesätyöpaikan? Muista, että tulojen muutos voi vaikuttaa asumistuen määrään. Aina asumistuen tarkistusta ei kuitenkaan tarvita. Näillä vinkeillä varmistat, että tuki maksetaan sinulle oikean suuruisena.
Kuuntele artikkeli
""

6 vinkkiä kesätyötulojen vaikutuksesta asumistukeen

 1. Asumistukesi täytyy tarkistaa, jos ruokakuntasi yhteenlasketut tulot suurenevat vähintään 400 euroa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa edellisessä asumistukipäätöksessä huomioon otettuihin tuloihin verrattuna.
  • Huomaa myös tuen tarkistuksen ajankohta: jos työ alkaa 1.5., tuki tarkistetaan 1.6. alkaen. Jos työ alkaa myöhemmin toukokuun aikana, esim. 2.5., tuki tarkistetaan 1.7. alkaen. Muuttuneet tulot vaikuttavat tukeen tarkistusajankohdasta eteenpäin.
 2. Älä hae asumistuen tarkistusta turhaan! Tarkistusta ei tarvita, jos esimerkiksi työsuhteesi on niin lyhytaikainen, että se päättyy jo ennen tarkistusajankohtaa. Tarkistusta ei tarvita myöskään, jos tulevat kesätyötulot on jo otettu huomioon nykyisessä asumistukipäätöksessäsi. Jos sinua mietityttää, pitääkö tuki tarkistaa, voit kysyä asiasta soittamalla Kelan palvelunumeroon 020 692 210 tai lähettämällä OmaKelassa viestin ennen tarkistushakemuksen tekemistä.
 3. Hae tuen tarkistamista ainakin silloin, jos valmistut ja tulonasi on edellisessä asumistukipäätöksessä ollut pelkkä opintoraha.
 4. Mitä tehdä, jos asumistuki pitää tarkistaa? Voit hakea tarkistusta heti, kun sinulla on tieto kesätöistä ja työsopimus on allekirjoitettu. Hakemus on kätevintä tehdä OmaKelassa. Muista täyttää hakemus huolellisesti ja liittää mukaan kännykällä otettu kuva työsopimuksesta. Kerro hakemuksessasi kesätyön kestosta sekä arvioi myös kesätyöstä saatavan palkan määrä. Voit tarvittaessa antaa lisätietoja esimerkiksi tuloistasi hakemuksen Lisätietoja-kohdassa.
 5. Teetkö kesätöitä muualla kuin opiskelupaikkakunnallasi? Jos maksat edelleen vuokraa vakituisesta asunnostasi, voit saada siihen asumistukea tilapäisen poissaolon ajalta 3 kuukauden ajan. Jos asunnon asumismenot pysyvät ennallaan eikä tilanteessasi tapahdu muita muutoksia (esimerkiksi tuloissa), sinun ei tarvitse hakea tuen tarkistusta tilapäisen muuton vuoksi. Jos kuitenkin vuokraat koko asuntosi toiselle henkilölle kesän ajaksi, sinulla ei ole oikeutta asumistukeen.
 6. Yleistä asumistukea maksetaan myös kesäajalta, joten sinun ei tarvitse lakkauttaa tukea esimerkiksi kesätöiden vuoksi. Tuki tulee kuitenkin tarkistaa, jos tuloissasi tapahtuu huomattava muutos. Ja muistathan lakkauttaa asumistukesi, jos sinulla ei ole kesällä lainkaan asumismenoja.

+ Jos saat opintotukea, huolehdi myös siitä, että vuositulosi eivät ylitä opintotuen vuositulorajaa. Asumistukeen tehty ilmoitus ei vaikuta opintotukeen. Jos opintotuen vuosituloraja ylittyy, sinun pitää itse perua tai palauttaa opintotukea.

Lue myös: Kuinka paljon opiskelija saa tienata? Näin tulojen ja tukien yhdistäminen onnistuu

 • Mistä haluaisit lukea?

  Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.