Siirry sisältöön

Kokemuksia vaihto-opiskelusta: näin Kela tukee ulkomailla opiskelua

Opiskelu | 7.11.2017
Lyhyt opiskelijavaihto on seikkailu, jonka aikana ei pitäisi joutua tinkimään kokemuksistaan. Näin ajattelee Espanjassa vaihdossa oleva Mira Björkbacka, 24, joka rahoittaa vaihtonsa opintotuella, opintolainalla, Erasmus-apurahalla ja säästöillään.
Kuuntele artikkeli
Mira Björkbacka.
Mira Björkbacka on korkeakouluvaihdossa Barcelonan lähellä sijaitsevassa Mataróssa, Espanjassa.

Kolmen kuukauden bussikortti kampukselle, 199 euroa. Kolmen kuukauden salikortti, 90 euroa. Pyyhkeitä, peitto, lakanat, pesuaineita… Opiskelijavaihdossa rahanmenoa ei voi estää.

”Aluksi ajattelin, että en halua nostaa opintolainaa. Mutta rahaa menee vaihdossa paljon. Kun olen täällä vain kolme kuukautta, en halua tinkiä siitä, mitä pääsen kokemaan”, sanoo Mira Björkbacka.

Siksi opintolaina, jota vaihtoon saa korotettuna 800 euroa kuukaudessa, tulee tarpeeseen.

Mira on korkeakouluvaihdossa Barcelonassa. Siellä hän suorittaa kursseja, jotka hyväksiluetaan hänen opintoihinsa Haaga-Helia ammattikorkeakoulun johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmassa.

Opintolaina, jota vaihtoon saa korotettuna 800 euroa kuukaudessa, tulee tarpeeseen.

Miran suorittamat kurssit ovat englanninkielisiä, mutta Barcelonaan hän lähti nimenomaan kehittääkseen espanjan kielen taitoaan.

”Opiskelen espanjaa Suomessa. Opinnoissa painotetaan kielioppia, mutta kun sitä miettii liikaa, ei enää uskalla puhua. Siksi halusin lähteä vaihtoon espanjankieliseen maahan.”

Espanjan-asunnon vuokran maksamiseen Mira saa opintotuen asumislisää, jonka piiriin muun muassa ulkomailla ja Ahvenanmaalla opiskelevat kuuluvat edelleen. Opintoraha ja asumislisä ovat yhteensä 460,28 euroa.

Ensimmäisellä hakukierroksella Mira haki Madridiin ja Valenciaan. Paikkaa ei irronnut, mutta kun toisella kierroksella aukesi uusi hakukohde Barcelonan lähellä olevaan Mataróon, hän haki ja sai paikan.

”Barcelonassa pääkieli on katalaani. Vähän se pelotti, että miten pärjään pelkän espanjan kanssa. Mutta kaikki on mennyt hyvin.”

Vaihto-opiskelijalle asumislisää, kotiin jäävälle puolisolle asumistukea

Mira alkoi valmistella vaihtoon lähtöä pian myönteisen päätöksen saatuaan. Samaa hän suosittelee muillekin.

”Asunto kannattaa hankkia ajoissa. Minulla on opiskelukavereita, jotka ovat asuneet jo viikkoja hostelleissa, kun kämppää ei löydy”, hän sanoo.

Miran kokemuksen mukaan paras kanava asunnon etsimiseen on Facebook. Sieltä hän alkoi itsekin etsiä asuntoa kaksi kuukautta ennen vaihdon alkua. Nyt hän asuu kimppakämpässä perulaisen ja argentiinalaisen kämppäkaverin kanssa.

Suomessa yhteiseen kotiin yksin jäänyt poikaystävä saa vaihdon ajan Miran osuuden yleisestä asumistuesta, 240 euroa.

Vuokran maksamiseen Mira saa opintotuen asumislisää, jonka piiriin muun muassa ulkomailla ja Ahvenanmaalla opiskelevat kuuluvat edelleen. Opintorahan kanssa opintotukea kertyy 460,28 euroa. Yllätyksenä Miralle tuli se, että Suomessa yhteiseen kotiin yksin jäänyt poikaystävä saa vaihdon ajan Miran osuuden yleisestä asumistuesta, 240 euroa. Tämä helpottaa yhteisestä vuokrasta suoriutumista, kun avopuolison poissaolo on tilapäinen.

Opintotuen ja lainan lisäksi Mira saa verotonta Erasmus-apurahaa 220 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän käyttää säästöjään.

Erasmus-verkoston kautta tutustuu helposti muihin opiskelijoihin. ”Ensimmäisen kahden viikon ajan meillä oli joka päivä jotain tekemistä. Sitä kautta sain kavereita ja pääsin heti mukaan paikalliseen menoon”, Mira sanoo.

Sairaustapauksien varalta Miralla on eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka oikeuttaa käyttämään julkisia terveyspalveluja Espanjassa samaan hintaan, kuin maassa vakituisesti asuvat henkilöt. Lisäksi Miralla on matkustajavakuutus.

”Kelaan riitti koulun tekemä ilmoitus, ja tämän jälkeen pystyin hakemaan muutosta opintotukeen.”

”Tukiasioiden hoitaminen oli helppoa. Kelaan riitti koulun tekemä ilmoitus, ja tämän jälkeen pystyin hakemaan muutosta opintotukeen. Hoidan kaikki tukiasiani puhelimitse, koska haluan varmistaa, että asiat menevät varmasti oikein”, Mira sanoo.

Lisäksi ulkomaille lähdöstä tulee tehdä ilmoitus maistraattiin. Alle vuoden mittaisen matkan ajan  pysyy Suomen sosiaaliturvan piirissä.

”Pitää olla tarkkana, että saa opintopisteet kasaan”

Miran koulupäivät Mataróssa painottuvat aamupäiviin. Opintopisteitä pitää saada syksyltä kasaan 30, mutta osan näistä Mira sai jo ennen lähtöään suorittamastaan työharjoittelusta. Se on hyvä, koska kaikkia haluamiaan kursseja ei välttämättä saa otettua.

”Pitää olla tarkkana, että vaihdon ajalta saa opintopisteet kasaan”, Mira sanoo.

Omaa aktiivisuutta Mira painottaa kaikessa. Tämä pätee asunto-, tuki- ja opintoasioiden lisäksi myös opintojen ulkopuoliseen arkeen. Itse hän mietti etukäteen sitä, missä tutustuisi ihmisiin.

”Oli maailman paras päätös liittyä paikalliseen Erasmus-verkostoon. Ensimmäisen kahden viikon ajan meillä oli joka päivä jotain tekemistä. Sitä kautta sain kavereita ja pääsin heti mukaan paikalliseen menoon. Ei ole tarvinnut pyöriä yksin kaupungilla tai potea koti-ikävää”, hän sanoo.

Hoida nämä Kela-asiat vaihtoon lähtiessäsi

  • Jos lähdet vaihtoon syksyn alussa, hae opintotuen muutosta ja lainan takausta viimeistään kuukausi ennen lähtöä. Muina aikoina käsittelyaika on pari viikkoa.
  • Voit hakea opintotuen muutosta Kelan verkkoasiointipalvelussa. Vaihtoehtoisesti voit täyttää opintotuen muutosilmoituksen (OT 15) https://www.kela.fi/documents/10192/3861304/OT15.pdf ja postittaa sen Kelaan.
  • Hakemuksen liitteeksi tarvitset todistuksen opinnoista ulkomailla. Todistus voi olla oman tai vastaanottavan oppilaitoksen antama tai se voi olla työssäoppimis- tai työharjoittelusopimus, josta käy ilmi vaihto-opiskeluaika tai työssäoppimis- tai työharjoitteluaika. Ulkomaan asunnon vuokrasopimusta ei tarvitse toimittaa Kelaan.
  • Jos haluat maksun ulkomaiselle pankkitilille, tarvitaan pankin nimi, BIC-koodi, pankin osoite ja IBAN-tilinumero. Ulkomaille maksamisesta johtuvat kulut maksat itse.
  • Ilmoituksen perusteella tutkitaan opintotukioikeus ulkomailla. Samalla selvitetään se, pysyykö hakija Suomen sosiaaliturvan piirissä. Alle vuoden mittaisen vaihdon tai palkattoman työharjoittelun ajan Suomen sosiaaliturva säilyy, kun taas palkallisen työharjoittelun tai yli vuoden mittaisen oleskelun kohdalla hakija voi siirtyä ulkomaisen sosiaaliturvan piiriin.

Asiantuntijana lakimies Reeta Paatelma, Kelan Etuuspalvelujen lakiyksikön Opintotukiryhmästä

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.